Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Eutelsat start met snel internet via Ka sat, tevens Ierse TV-spotbeam

    Eutelsat is begonnen met het aanbieden van snel internet via Tooway via de recent in gebruik genomen KA Sat. In Ierland wordt op een aparte wijze via de 'internet beam' ook een tv-pakket uitgezonden.
    Jan-Hein Visser
    12 juni 2011
    comments 0
    Eutelsat start met snel internet via Ka sat, tevens Ierse TV-spotbeam
    Eutelsat is begonnen met het aanbieden van snel internet via Tooway via de recent in gebruik genomen KA Sat. In Ierland wordt op een aparte wijze via de 'internet beam' ook een tv-pakket uitgezonden dat echter vrijwel alleen in Ierland is te zien.

    Tooway van Eutelsat biedt downloadsnelheden aan tot maximaal 10 mbps en is daarmee in heel Europa een serieuze concurrent voor Astra2Connect. Beide diensten zijn gericht op gebruik bij consumenten thuis. De Ka Sat op 9 graden oost (waar ook de Eurobird 9 hangt) heeft echter de bijzondere eigenschappen om met een groot aantal spotbeams te werken. Hierdoor kan veel meer capaciteit worden verkregen doordat dezelfde frequenties hergebruikt kunnen worden. In Groot-Britannië biedt Tooway nu tot 10 Mb/S en een upload tot maximaal 4 Mb/S aan. Dat pakket kost dan 99 Pond.

    De Ka-Sat geldt wereldwijd als de satelliet met de grootste capaciteit, namelijk wel 40 keer meer dan een gemiddelde satelliet. Dit komt door de vele spotbeams die heel Europa bedekken. In Duitsland hoopt Eutelsat 200.000 klanten te winnen met het internet-product, dat overigens vanwege de techniek (het laden van real time data gaat trager door de te overbruggen afstanden en het heen en weer zenden) overigens nog altijd niet te vergelijken is met Internet via DSL of kabel. Ook in Ierland ziet Eutelsat een grote markt voor het product en dan in combinatie met televisie.

    De Ierse omroep RTÉ is namelijk begonnen met uitzenden van haar TV-pakket Saorsat, een aanvulling op het DVB-T pakket. Dit gebeurt echter ook via een Ka-Sat beam die op Ierland is uitgericht. En ondanks dat het tv-pakket Free to air is, beperkt ontvangst zich voornamelijk tot de Ierse republiek (en Noord-Ierland). Ontvangst buiten Ierland vereist al snel enorme schotelantennes en bovendien zal het 'hergebruik' van de frequenties via beams op het Europese vasteland ontvangst binnenkort helemaal onmogelijk gaan maken. Eutelsat benadrukt dat ook andere zenders op deze manier regionaal kunnen uitzenden, al blijft de Ka-Sat primair bedoeld voor breedbanddiensten.

    RTESaorSatKa SatEutelsatToowayAstra2Connect

    Reacties

  1. TV-TIP Departure

    Departure
    SBS9 om 20:30 uur
    Kendra Malley, speurneus bij het Canadese Transport Safety Investigation Bureau (TSIB), wordt opgetrommeld wanneer BGA vlucht 716 boven de Atlantische Oceaan van de radar verdwijnt. Voor Kendra is het een stap om weer aan de slag te gaan; de briljante luchtvaartexpert was met verlof, nadat haar echtgenoot omkwam bij een ongeluk. Terwijl de hele wereld toekijkt, werken Kendra en haar team koortsachtig om het vermiste vlieg­tuig te lokaliseren en mogelijke over­levenden op te snorren.

    TV-TIP Flikken Maastricht

    Flikken Maastricht
    NPO 1 om 20:33 uur
    Tijdens een etentje wordt Nico belaagd door een groepje opgeschoten jongens. Wolfs schiet te hulp en slaat hierbij een van de belagers knock-out. Terwijl Eva naar Groningen gaat om met de vriend van Maurice in de tbs te praten, krijgt Wolfs van Zitman de opdracht om haar buurman bij te staan. Die is opgelicht bij de aankoop van een gebruikte sportauto. Intussen wordt Romeo opgehouden door een verlate bezorger, waardoor Marion er alleen voor staat.

    Interview