Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Geen Europese subsidies voor glasvezel

    Europa stelt veel minder subsidiegeld voor de uitrol van breedbandinternetdiensten in buitengebieden beschikbaar. Dat treft vooral aanleg van glasvezelnetwerken.
    Jarco Kriek
    28 juli 2014
    comments 3
    Geen Europese subsidies voor glasvezel
    Foto: ANP

    Europa stelt veel minder subsidiegeld voor de uitrol van breedbandinternetdiensten in buitengebieden beschikbaar. Dat treft vooral aanleg van glasvezelnetwerken.

    In eerste instantie wilde Europa bijna tien miljard euro in breedbandinfrastructuren investeren. Dat is nu met maar liefst negentig procent naar één miljard euro verlaagd. Daarvan is nog slechts 150 miljoen euro voor Europese breedbandinternetnetwerken zoals glasvezel geoormerkt wordt. Dit bedrag moet over alle Europese lidstaten verdeeld worden. De Nederlandse overheid blijft de aanleg van glasvezelnetwerken in buitengebieden tot op zekere hoogte financieel ondersteunen. Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

    Alternatieven

    Wel kijkt de minister naar alternatieven voor de komst van snel breedbandinternet op het platteland. Daarbij wordt vooral gekeken naar de draadloze mogelijkheden 4G en straalverbindingen. KPN en Vodafone hebben op dit moment al een vrijwel landelijke dekking met 4G-diensten. In Zeeland is Delta Kabel een proef met draadloos Docsis begonnen. Hierdoor kan met via straalverbindingen een groot onbekabeld gebied van snel internet voorzien.

    glasvezelbreedbandinternet4GDocsisdraadlooswifisatellietbuitengebiedpolderplattelandEuropaEuropese CommissiesubsidieEconomische Zaken

    Reacties

  1. TV-TIP Pointer

    Pointer
    NPO 2 om 20:26 uur
    Nederlandse gemeenten komen slachtoffers van de toeslagenaffaire te hulp via een speciale ondersteuningsregeling. Omdat het Rijk geen landelijke regels aangeeft, zijn er echter grote verschillen tussen de gemeentes.

    TV-TIP Het Roer Om: Hoe Is Het Nu Met?

    Het Roer Om: Hoe Is Het Nu Met?
    SBS6 om 20:30 uur
    Wanneer iemand zonder voorbereiding verkast naar een ander land om daar een nieuw leven op te bouwen, is de kans groot dat deze droom in duigen valt. Dat was het geval bij Anneke, die in Egypte wilde werken als haarstylist, maar ontdekte dat niemand behoefte had aan een kort-pittig paars kapsel. Teleurgesteld dacht zij nog eens goed na over haar toekomst en liet ons in spanning achter. In deze aflevering is te zien hoe het nu met haar gaat en of Anneke en blaffer Dana nog steeds in Egypte wonen.

    Interview