Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Gelderse protesten tegen verdwijning TRT van kabel

    Grote beroering in Gelderland nu de programmaraad Gelderland Zuid de Turkse zender TRT niet in het bindend zenderadvies heeft opgenomen. Deze besloot namelijk TV5 Monde ten koste van TRT een bindend advies te geven.
    Jarco Kriek
    18 februari 2009
    comments 0
    Gelderse protesten tegen verdwijning TRT van kabel

    In Gelderland is onder de Turkse gemeenschap grote beroering ontstaan nu duidelijk is geworden dat naar alle waarschijnlijkheid de Turkse zender TRT analoog van de kabel gaat verdwijnen. De reden voor de grote emotie en onbegrip van in Gelderland wonende Nederlanders met een Turkse afkomst is dat de programmaraad Gelderland Zuid kabelbedrijf UPC de Franse zender TV5 Monde dit jaar als één van de 15 zenders met een bindend advies heeft geadviseerd. Dit gaat ten koste van de Turkse omroep TRT.

    In veel meer gebieden waar UPC de kabeltelevisieaanbieder is wordt door de programmaraad TV5 Monde in het zenderpakket van 15 zenders met een bindend advies geplaatst. Dit komt omdat UPC de Franstalige zender heeft weg geschrapt uit het digitaal zenderaanbod na een geschil over doorgiftevergoeding. Hierdoor heeft TV5 Monde op grote schaal geprobeerd in het UPC gebied analoog via de programmaraad weer toegang tot de UPC kabel te verkrijgen. In Gelderland Zuid, en dus ook onder andere in Arnhem en Nijmegen, kost het dus naar alle waarschijnlijkheid TRT de plaats op de analoge kabel. In deze gebieden blijft TRT overigens wel digitaal bij UPC beschikbaar. Echter moet men hiervoor wel een extra abonnement voor de digitale ontvangst van TRT af te sluiten.

    De Turkse gemeenschap is vooral verbolgen over het feit dat in plaatsen als Arnhem en Nijmegen, waar veel mensen van Turkse afkomst wonen TRT niet meer analoog te zien is. Ze verwijten de programmaraad dat men niet met deze grotere bevolkingsgroep heeft rekening gehouden tijdens het opstellen van het zenderadvies aan UPC. Hiermee komt volgens het Arnhemse gemeenteraadslid Tailp Aydemir de pluriformiteit van het advies in het geding. Deze gaat samen met de Turkse gemeenschap nu actie voeren richting UPC om de Turkse zender TRT toch in het analoge zenderpakket te houden. De programmaraad mag immers alleen een bindend advies uitbrengen over de eerste 15 zenders in het analoge zenderaanbod. UPC mag de resterende zenders die analoog wordt aangeboden zelf bepalen. UPC heeft echter in het verleden in de meeste gevallen ervoor gekozen in de eigen keuzevrijheid TRT niet als analoge zender op te nemen en alleen digitaal aan te bieden.
    Alle zenders van de Turkse staatsomroep TRT blijven overigens wel in geheel Nederland te zien. Via de satelliet worden de zenders op diverse satellietposities ongecodeerd, en dus gratis, uitgestraald.
    TRTTRT InternationalprogrammaraadUPC

    Reacties

  1. TV-TIP Departure

    Departure
    SBS9 om 20:30 uur
    Kendra Malley, speurneus bij het Canadese Transport Safety Investigation Bureau (TSIB), wordt opgetrommeld wanneer BGA vlucht 716 boven de Atlantische Oceaan van de radar verdwijnt. Voor Kendra is het een stap om weer aan de slag te gaan; de briljante luchtvaartexpert was met verlof, nadat haar echtgenoot omkwam bij een ongeluk. Terwijl de hele wereld toekijkt, werken Kendra en haar team koortsachtig om het vermiste vlieg­tuig te lokaliseren en mogelijke over­levenden op te snorren.

    TV-TIP Flikken Maastricht

    Flikken Maastricht
    NPO 1 om 20:33 uur
    Tijdens een etentje wordt Nico belaagd door een groepje opgeschoten jongens. Wolfs schiet te hulp en slaat hierbij een van de belagers knock-out. Terwijl Eva naar Groningen gaat om met de vriend van Maurice in de tbs te praten, krijgt Wolfs van Zitman de opdracht om haar buurman bij te staan. Die is opgelicht bij de aankoop van een gebruikte sportauto. Intussen wordt Romeo opgehouden door een verlate bezorger, waardoor Marion er alleen voor staat.

    Interview