1. Nieuws

  Groei HD-aanbod biedt ook in België kansen voor satelliet

  Volgens onderzoek van het Belgisch onderzoeksbureau TNS is het aantal satellietkijkers in België in 2011 naar 530.000 gegroeid.
  Jarco Kriek
  7 oktober 2012
  comments 0
  Groei HD-aanbod biedt ook in België kansen voor satelliet

  Volgens onderzoek van het Belgisch onderzoeksbureau TNS is het aantal satellietkijkers in België in 2011 naar 530.000 gegroeid.

  Daarvan kijken 450.000 Belgen naar satelliettelevisie via één van de Astra-satellieten van het Luxemburgse satellietbedrijf SES. 310.000 daarvan ontvangen de Astra3-satellietpositiei op 23,5 graden oost, een groei van maar liefst dertig procent in 2011 en de verwachting is dat deze trend aanhoudt. Deze ontwikkeling is met name terug te voeren op de verdere uitbouw van het SD- en HD-aanbod van TV Vlaanderen via de Astra3-satelliet.

  TV Vlaanderen en Mobistar

  In Vlaanderen bieden tv-aanbieders TV Vlaanderen en Mobistar een op Vlaanderen gericht zenderaanbod aan. Daarbij is TV Vlaanderen – onderdeel van de Luxemburgse M7 Group S.A – het succesvolst. De schatting is dat tussen de 120.000 en 130.000 Vlaamse gezinnen een abonnement op TV Vlaanderen hebben. Mobistar heeft met 30.000 abonnees een beduidend minder bereik, maar is dan ook nog maar twee jaar actief. Naast abonneetelevisie kijken veel Vlaamse huishoudens ook naar de vele ongecodeerde tv-zenders die via de Astra-satellieten te bekijken zijn. Daaronder bevinden zich tientallen HD-zenders, onder meer van de Duitse publieke omroepen ARD en ZDF en de Britse omroep BBC.

  Mobistar voorbeeld

  Ondanks dat Mobistar TV nog niet het succes is wat men van tevoren had verwacht, is dit bedrijf wel het beste op de toekomst voorbereid. Het combineert namelijk satelliettelevisie met internet via DSL-verbindingen. Dit wordt ook wel hybride televisie of het beste van twee werelden genoemd. Bill Wijdeveld – directeur van Astra Benelux – verwacht dat dit in de toekomst voor meer tv-aanbieders uitkomst gaat bieden. "Er is sprake van een groeiend aantal tv-kanalen. Hiervoor is bandbreedte nodig om deze te kunnen aanbieden. Nu HDTV steeds meer gemeengoed is geworden, willen meer tv-kanalen ook in HD gaan uitzenden. TV-aanbieders als Belgacom lopen hierdoor tegen de grens van op het netwerk beschikbare bandbreedte aan. Bovendien zal het in buitengebieden lastig zijn om voldoende VDSL-kwaliteit te bieden. Satelliet biedt hier uitkomst. Via de satelliet is immers voldoende bandbreedte beschikbaar en de landelijke dekking is honderd procent. Een combinatie van het eigen netwerk en satelliet is dan ideaal om abonnees toch te geven wat zij van de tv-aanbieder vragen", aldus Wijdeveld.

  Ultra HD

  Daarbij wijst Wijdeveld ook naar de toekomst. Ultra HD staat in de startblokken. In 2016 worden de eerste Ultra HD-zenders verwacht. Met de huidige technieken kost het 50 Mbit/s aan bandbreedte om één Ultra HD-kanaal te kunnen aanbieden. Dat wordt in de komende jaren door de introductie van geavenceerde compressie-technologie minder, maar feit blijft dat de ruimte hiervoor op kabelnetwerken moeilijk te vinden is en die via DSL-technieken in verband met de beperkte internetsnelheid niet aan te bieden is. "En die ruimte is er op onze SES-satellieten voldoende aanwezig", aldus Wijdeveld.

  Al Europees succes

  In andere Europese landen blijkt uit het succes van hybride televisie dat Wijdeveld met deze woorden weleens gelijk kan hebben. In Frankrijk biedt Orange al enkele jaren hybride televisie via satelliet en DSL aan. Daarbij worden de belangrijkste tv-kanalen inclusief alle HD-kanalen via de satelliet aangeboden. Met dezelfde decoder bekijkt men niche tv-kanalen via het IP-netwerk. De abonnee merkt overigens niets van de mengeling van satelliet en IP bij het tv-kijken. In Duitsland timmert Deutsche Telekom via dezelfde manier als Orange succesvol aan de weg.

  Groei TV Vlaanderen en Mobistar mogelijk

  De nieuwe bereikcijfers van satelliet in België bieden hoop op doorgroei van de in België actieve satelliettelevisieaanbieders TV Vlaanderen TéléSAT en Mobistar. Er zijn immers nog honderdduizenden schotelantennes in België actief waarbij de eigenaar nog geen abonnement bij deze tv-aanbieders heeft afgenomen. Daarnaast blijft het aantal huishoudens groeien dat in België naar satelliettelevisie kijkt. En met het oog op een verdere groei van het aantal HD-zenders én de aanstaande komst van Ultra HD, lijkt de satelliet qua beschikbare bandbreedte de beste kaarten te hebben.

  SatellietSESAstraADSLVDSLDSLBelgiëTV VlaanderenTéléSATMobistar TVBelgacombest of both worldsAstra3hybrideHDHDTVUltra HDUHDTV

  Reacties

 1. TV-TIP UEFA Champions League

  UEFA Champions League
  Veronica om 20:00 uur
  Live de wedstrijd van de UEFA Champions League: PSV - FC Rostov

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY JASON BOURNE

   Matt Damon is terug en dit keer krijgt de zaak een persoonlijk tintje in Jason Bourne. Totaal TV mag dit spetterende vijfde hoofdstuk van de kaskrakerfranchise vijf keer als Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP What Women Want

  What Women Want
  RTL 8 om 20:29 uur
  Nick Marshall (Mel Gibson) is een echte macho en iedereen zal dat beamen. De enige die daar geen last van heeft, is Nick zelf. Het komt hem juist goed van pas in zijn werk, waar hij via reclames vol babes allerlei producten aan de man brengt. Op de zaak komt een hoge positie vrij en volgens Nick is die baan voor hem. De baan gaat echter naar een vrouw (Helen Hunt) en Nick zet het op een zuipen. Daardoor krijgt hij een ongeluk met gevolgen: hij kan ineens de gedachten van vrouwen horen.

  Zappen.blog.nl