Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    HbbTV in steeds meer huiskamers

    HbbTV is in steeds meer huiskamers beschikbaar. Bij nieuwe Smart TV-televisiemodellen is de interactieve tv-dienst standaard onderdeel van de beschikbare mogelijkheden.
    Jarco Kriek
    19 juni 2015
    comments 5
    HbbTV in steeds meer huiskamers

    HbbTV is in steeds meer huiskamers beschikbaar. Bij nieuwe Smart TV-televisiemodellen is de interactieve tv-dienst  standaard onderdeel van de beschikbare mogelijkheden.


    HbbTV combineert lineaire met interactieve televisie. In Nederland is vooral de Nederlandse publieke omroep (NPO) actief met HbbTV. Maar ook SBS Broadcasting gaat zich meer op het aanbieden van HbbTV-diensten richten. Via HbbTV kan niet alleen aanvullende informatie bij lineair uitgezonden programma’s onder de aandacht van kijkers worden gebracht. Ook uitgesteld kijken-diensten als NPO Gemist en NPO Plus kunnen op deze manier onafhankelijk van aanbieders in huiskamers beschikbaar komen. Maar de ontwikkeling gaat verder. Enkele Europese zenders bieden als test op dit moment Ultra HD-content via de interactieve dienst aan.

    In 2020 in meeste huiskamers HbbTV

    De verwachting is dat in 2020 op vrijwel alle primaire televisietoestellen in Nederlandse huiskamers HbbTV binnen handbereik is. Deze verwachting werd door het Nederlandse HbbTV Forum op het Mediapark Jaarcongres in Hilversum uitgesproken. De grote vraag is of men dan ook daadwerkelijk van HbbTV gebruik kan maken. Niet alle Nederlandse tv-aanbieders staan te springen om HbbTV aan te bieden. De rode knop om HbbTV te activeren wordt door veel aanbieders voor eigen – lucratievere – video on demand-diensten gebruikt. In Nederland hebben NPO en SBS Broadcasting via de satelliet bij CanalDigitaal wel – mits er zicht op de Astra3-satelliet is – een landelijke dekking. HbbTV van NPO is ook landelijk via DVB-T beschikbaar. Voor gebruik van HbbTV is een geschikte televisie of tv-decoder noodzakelijk.

    HbbTVNPOSBS BroadcastingSBS6Net5VeronicaNPO 1NPO 2NPO 3Mediapark JaarcongressatellietCanalDigitaalDVB-TDVB-T2DigitenneKPNlineairinteractiefinteractieve tvtelevisierode knopkabelZiggo

    Reacties

  1. TV-TIP Louis Theroux Interviews…

    Louis Theroux Interviews…
    NPO 3 om 21:54 uur
    Voor de een is Chelsea Manning een heldin, en voor de ander een landverraadster van het ergste soort. De inlichtingenofficier gooide in 2010 750.000 gevoelige militaire documenten op straat, onder meer over misstanden tijdens de oorlogen in Afghanistan en Irak. Manning werd veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf, totdat president Obama de klokkenluidster in 2017 strafvermindering gaf. Louis Theroux vraagt Chelsea waarom ze de militaire geheimen deelde.

    TV-TIP Ondertussen aan de Hofvijver

    Ondertussen aan de Hofvijver
    NPO 2 om 22:18 uur
    De verbouwing van het Binnenhof is al enige tijd bezig en Splinter Chabot geeft een update over de vorderingen. Architecten Camiel Berns en Eric van Noord vertellen over hun plannen met het voormalige Hotel Central. Kleurhistoricus Judith Botan vertelt over het peperdure behang in de Tweede Kamer. Leuk (nou ja, leuk)feitje: de kosten van de Binnenhof-renovatie zijn inmiddels al verdubbeld tot bijna 1 miljard euro!

    Interview