1. Nieuws

  Herkansing Ajax – Feyenoord niet in 3D

  Komende woensdag is de voetbalklassieker Ajax - Feyenoord niet in 3D via het Astra 3D-demokanaal te zien. Wel wordt bekeken of later in het voorjaar een eredivisie-wedstrijd in 3D uitgezonden kan worden.
  Jarco Kriek
  15 januari 2011
  comments 0
  Herkansing Ajax – Feyenoord niet in 3D

  Op 19 december werd de klassieker Ajax – Feyenoord afgelast. Het winterse weer dat voor de wedstrijd over Nederland trok was voor de gemeente Amsterdam een reden om de wedstrijd af te gelasten. Komende woensdagavond wordt deze klassieker in de Amsterdam ArenA alsnog gespeeld.

   De afgelasting van Ajax – Feyenoord op 19 december kwam op een heel ongelukkig moment. Iets minder dan een maand daarvoor hadden de bedrijven Eredivisie Live, Endemol, Panasonic en Astra Benelux een akkoord bereikt om Ajax – Feyenoord als eerste Eredivisie-wedstrijd in 3D uit te zenden. Dit akkoord werd met gepaste trots op de 3D-Dagen op 23 november in Ede bekend gemaakt. De productie was in handen van Endemol Sport, de technische realisatie was uitbesteed aan United Broadcast Facilities (UBF). Als test werden er diverse Eredivisie wedstrijden voorafgaand aan de voetbalklassieker gedeeltelijk in 3D opgenomen. Ook woonde een Endemol/UBF delegatie de 3D registratie door Sky van een Premier League wedstrijd bij. Dit Engelse bedrijf wordt door vriend en vijand als de 3D-pionier in Europa gezien. Toen Ajax – Feyenoord in de loop van de morgen van 19 december uit het wedstrijdschema werd geschrapt waren op dat moment in de Amsterdam ArenA de laatste voorbereidingen voor de live 3D-registratie al in volle gang.

  Bill Wijdeveld, Managing Director ASTRA Benelux: "Het was voor alle betrokken partijen natuurlijk enorm zuur dat de wedstrijd niet doorging. Endemol en UBF hadden kosten nog moeite gespaard om er een feilloze 3D-uitzending van te maken en inmiddels behoorlijk wat vlieguren gemaakt. Maar ook Panasonic had zich enorm ingespannen om meer dan 100 verkooppunten in te richten voor de live 3D-uitzending. Dat het last-minute niet door kon gaan was dan ook erg frustrerend. We gaan er dan ook serieus naar kijken of we dit voorjaar met dezelfde partners een 3D reprise kunnen doen van een andere Eredivisie-wedstrijd."

  In ieder geval niet de reprise van Ajax – Feyenoord komende woensdag. Bill Wijdeveld: “Nee, die kwam wat te snel en ook in januari is weer een grote risico-factor.” Om de wedstrijd in 3D te kunnen uitzenden is een gehele aparte camerasetting en eindregie nodig, hetgeen aanzienlijke investeringen vraagt. "En dan ga je niet over een nacht ijs, om in weertermen te blijven", aldus Wijdeveld. Astra Benelux heeft zijn 3D-vizier overigens niet alleen op voetbal gericht. “We kijken voor dit voorjaar ook naar mogelijke andere 3D-registraties", aldus Wijdeveld.

  In ieder geval organiseert Astra de 3D-registratie van de Omroepman/vrouw van het jaar verkiezing. Deze uitreiking vindt komende woensdag plaats in de Vorstin in Hilversum en wordt - zoals ieder jaar - georganiseerd door het omroepvakblad Broadcast Magazine. De 3D-registratie wordt verzorgd door Team Facilities/Parkpost en wordt op een later tijdstip via het Astra 3D-demokanaal uitgezonden.


  3D3D-TVAstra BeneluxEredivisie LivePanasonicEndemolUnited Broadcast FacilitiesUBFAstra3Astra 3D-demokanaal

  Reacties

 1. TV-TIP Het vonnis

  Het vonnis
  NPO 3 om 22:00 uur
  Na een feestelijke avond bij zijn baas thuis, rijdt Luc Segers (Koen de Bouw) met zijn gezin naar huis. Wanneer ze onderweg stoppen om te tanken en een brood te halen bij een 24/7 automaat, slaat het noodlot toe. Wanneer Luc bijkomt uit een coma ligt hij in het ziekenhuis en blijkt hij zowel zijn vrouw als zijn dochter te zijn verloren. Verantwoordelijk voor het familiedrama is junkie Kenny de Groot, die door Luc wordt herkend op foto’s. De openbaar aanklager verzekert hem dat het recht zal zegevieren, maar niets blijkt minder waar… Kenny de Groot komt vrij vanwege een simpele procedurefout, ontdekt door zijn advocaat (Veerle Baetens). Verscheurt door verdriet en onmacht, neemt Luc het recht in eigen hand. Nu staat hij in de beklaagdenbank en zal hij zich moeten meten met de rechtstaat die hem in de steek heeft gelaten.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY JASON BOURNE

   Matt Damon is terug en dit keer krijgt de zaak een persoonlijk tintje in Jason Bourne. Totaal TV mag dit spetterende vijfde hoofdstuk van de kaskrakerfranchise vijf keer als Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Hotel Rwanda

  Hotel Rwanda
  RTL 8 morgen om 00:45 uur
  Het waargebeurde verhaal van een gewone man die de moed en kracht had zijn leven op het spel te zetten om tal van onschuldige mensen te redden. Hutu Paul Rusesabagina (Don Cheadle) is hotelmanager van het luxe Hotel des Milles Collines in Rwanda. Tijdens de burgeroorlog tussen de Hutu?s en Tutsi?s begin jaren ?90 biedt Paul onderdak aan meer dan twaalfhonderd Tutsi-vluchtelingen in zijn hotel. Paul vecht ook voor zijn eigen leven en dat van zijn (Tutsi)vrouw en kinderen.

  Zappen.blog.nl