1. Nieuws

  Hogere straf voor cardsharing in België

  De rechtbank in het Belgische Luik heeft een hogere straf uitgesproken tegen een Belg die een illegale cardshareserver exploiteerde.
  Jarco Kriek
  27 februari 2015
  comments 6
  Hogere straf voor cardsharing in België

  De rechtbank in het Belgische Luik heeft een hogere straf uitgesproken tegen een Belg die een illegale cardshareserver exploiteerde. Al eerder werd de man door een rechtbank in Dinant veroordeeld.


  Bij cardsharing wordt een abonnement van een tv-aanbieder door meerdere personen via het internet gedeeld. Deze vorm van internetfraude is illegaal. Aanbieders zeggen hierdoor jaarlijks tientallen miljoenen euro’s omzetverlies te leiden. Gezamenlijk voeren ze via belangenbehartiger AAPA strijd tegen onder meer cardsharing. Ook probeert AAPA om cardsharing als een ernstige vorm van internetfraude bij lokale overheden meer bekendheid te geven. Als gevolg hiervan vonden er in 2014 ook politieacties in België en Nederland plaats. In de Belgische zaak deed de rechtbank van Dinant enkele maanden geleden al een uitspraak. De verdachte ging tegen de uitspraak in beroep.

  Rechter ziet financiële schade cardsharing in

  De cardshareserver had rond de vierhonderd afnemers. De eigenaar bood de illegale dienst onder meer via de internationale verkoopsite eBay aan. De rechtbank in Luik bestudeerde het systeem van cardsharing minutieus en kwam tot de conclusie dat cardsharing niet alleen volgens de Belgische, maar ook Europese regelgeving een strafbare handeling is. Waar de rechtbank in Dinant in eerste instantie een straf van zes maanden met de mogelijkheid van vervanging voor 150 uur taakstraf oplegde, oordeelde de rechtbank in Luik anders. De eigenaar van de cardshareserver kreeg een straf van acht maanden met de mogelijkheid voor vervanging door 250 uur taakstraf en een boete van achttienhonderd euro opgelegd. Als de boete niet betaald wordt dan moet de veroordeelde man een celstraf van drie maanden uitzitten. Een handlanger kreeg een celstraf van vijf maanden en een boete van vijfhonderd euro opgelegd.

  Cardsharing vorm van georganiseerde misdaad

  Uit berekening van de AAPA blijkt dat de eigenaar van deze cardshareserver vanaf 2007 meer dan honderdduizend euro heeft verdiend. De omzetderving voor aanbieders is echter vele malen hoger omdat het cardshare-abonnement goedkoper dan een normaal abonnement is. Daarnaast werden er van meerdere aanbieders smartcards gedeeld. Aanbieders proberen in alle gevallen van cardsharing via een schikking of civielrechtelijke procedure – die naast het strafrechtelijk traject wordt ingezet – een deel van de omzetschade op eigenaren van cardshareservers te verhalen.

  cardsharingsatellietkabeldelensmartcardabonnementCanalDigitaalTV VlaanderenM7 GroupSky Deutschland

  Reacties

 1. TV-TIP 25 jaar Gordon: Compleet, volmaakt het einde

  25 jaar Gordon: Compleet, volmaakt het einde
  RTL 4 om 20:00 uur
  Registratie van het afscheidsconcert '25 jaar Gordon: Compleet, Volmaakt, Het Einde'. Samen met bevriende collega's uit het vak en onder leiding van het Metropole Orkest brengt hij zijn grootste hits ten gehore.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY JASON BOURNE

   Matt Damon is terug en dit keer krijgt de zaak een persoonlijk tintje in Jason Bourne. Totaal TV mag dit spetterende vijfde hoofdstuk van de kaskrakerfranchise vijf keer als Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Notting Hill

  Notting Hill
  Net5 om 20:00 uur
  William Tacker is de nogal stuntelige eigenaar van een reisboekenhandeltje in de Londense wijk Notting Hill. Wanneer de wereldberoemde filmster Anna Scott zijn winkeltje bezoekt, weet hij dan ook niet waar hij het zoeken moet. Er slaat een duidelijke vonk over maar er gebeurt aanvankelijk niks. Als hij de volgende dag echter tegen haar opbotst en jus d'orange over haar blouse morst, gaat ze mee naar zijn flatje, waar de onvermijdelijke zoen plaatsvindt.

  Zappen.blog.nl