Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Inhuldiging koning Willem-Alexander wereldwijd op BVN

    Nederlanders die op 30 april in het buitenland verblijven, kunnen de troonswisseling wereldwijd via de Nederlands-Vlaamse satellietzender BVN volgen.
    Jarco Kriek
    30 april 2013
    comments 0
    Inhuldiging koning Willem-Alexander wereldwijd op BVN
    Foto: ANP

    Nederlanders die op 30 april in het buitenland verblijven, kunnen de troonswisseling wereldwijd via de Nederlands-Vlaamse satellietzender BVN volgen. De troonswisseling is live op het tv-kanaal te zien.

    In de aanloop naar de troonswisseling zendt BVN vanaf vandaag ook speciale tv-programma’s rondom het koningshuis uit, afkomstig van de Nederlandse publieke omroep (NPO). Hieronder bevindt zich ook het interview met toekomstig koning Willem-Alexander en koningin Máxima dat op woensdag 17 april door de NOS en RTL 4 in Nederland wordt uitgezonden.

    Delay

    BVN zet op 30 april de zogenaamde delay-technologie uit. Hierdoor kan men de troonswisseling zonder vertraging live over de gehele wereld uitzenden via de satellieten waarvan BVN gebruikmaakt. In Europa is BVN via de Astra1-satelliet op 19,2 graden oost en de Hotbird-satelliet op 13 graden oost te ontvangen. Voor andere werelddelen kan men op de internetsite van BVN de satellieten, satellietposities en daarbij behorende uitzendfrequenties vinden.

    Programmering 30 april

    Onderstaand vindt u de programmering van BVN op 30 april voor, tijdens en na de troonswisseling in Amsterdam. De aangegeven tijden zijn de Nederlandse uitzendtijden.

    09.00-10.30 uur: Inhuldiging vanaf de Dam in Amsterdam.

    10.30-10.50 uur: De balkonscène met koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. Beatrix en Willem-Alexander houden een korte toespraak. Vervolgens mogen ook de drie prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane op het balkon.

    13.30 uur: Opening Verenigde Vergadering der Staten-Generaal, voorafgegaan door binnenkomst leden Staten-Generaal en de Staten van de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten, de Rijksministerraad, de Raad van State van het Koninkrijk en de gouverneurs en premiers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

    13.50 uur: Koninklijke Familie vertrekt naar De Nieuwe Kerk.

    14.00 uur: Vertrek van de koning en het hoofdcortège naar De Nieuwe Kerk.

    14.00-15.30 uur: Beëdiging en inhuldiging van koning Willem-Alexander in De Nieuwe Kerk. De kersverse monarch houdt een toespraak en legt de eed af.

    15.30 uur: Vertrek van de koning en het gevolg naar het Koninklijk Paleis Amsterdam.

    16.30-18.00 uur: Receptie voor autoriteiten en leden van de Staten-Generaal in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

    19.30 uur: Het Koningslied wordt in aanwezigheid van de Koning en Koningin ten gehore gebracht voorafgaand aan de vaartocht. Dit gebeurt bij het EYE Filmmuseum via een videoverbinding met Ahoy Rotterdam.

    19.45-21.00 uur: De Koning en Koningin maken met hun dochters een vaartocht over het IJ. Zij varen vanaf EYE Film Instituut langs het Oeverpark en de kop van het Java-eiland. Op verschillende locaties langs de vaarroute krijgen zij een feestelijk programma aangeboden, waaronder een mini-sail. Het programma wordt voor het Muziekgebouw afgesloten met een saluut van schepen.

    21.00-23.00 uur: Op het Museumplein is een 'Oranjeplein' ingericht, waar mensen de hele dag de inhuldiging op grote schermen kunnen volgen. 's Avonds is daar een groot Koningsbal met optredens van diverse artiesten. De uitzending zal worden afgesloten met een samenvatting van de gehele dag.

    BVNtroonswisseling30 aprilAmsterdamDamNieuwe KerkWillem-AlexanderMáximaBeatrixpublieke omroepNPOsatellietwereldwijdAstra1Hotbird

    Reacties

  1. TV-TIP 2Doc: The Total Trust

    2Doc: The Total Trust
    NPO 2 om 22:18 uur
    In China is weinig ruimte voor afwijkende meningen. Activisten, advocaten, journalisten én gewone burgers worden continu bespied met een geavanceerd digitaal systeem. De overheid gebruikt het netwerk niet alleen om burgers te straffen: er wordt zo veel informatie verzameld dat protest­acties vaak te voorspellen zijn. In The Total Trust vertellen experts hoe ‘negatief gedrag’ wordt afgestraft, en hoe Chinezen beloond worden als ze zich wél aan de strenge regels houden.

    Interview