1. Nieuws

  Italië en Finland honderd procent digitaal

  Europa is gemiddeld voor 87 procent gedigitaliseerd waarbij Italië en Finland het voortouw hebben genomen. Analoog bestaat daar niet meer.
  Jan-Hein Visser
  2 oktober 2014
  comments 10
  Italië en Finland honderd procent digitaal
  Europa is gemiddeld voor 87 procent gedigitaliseerd waarbij Italië en Finland het voortouw hebben genomen. Analoog bestaat daar niet meer. Ook Griekenland is inmiddels volledig gedigitaliseerd.

  In Griekenland zijn recent de laatste analoge zenders in de ether uitgezet terwijl in Finland om geografische redenen vooral satelliet-ontvangst een grote rol speelt: dat is al heel lang uitsluitend digitaal. De Finse omroep YLE is recent helemaal op HD overgestapt en heeft de digitale SD-signalen zelfs al uitgezet. In Italië wordt televisie vooral via de satelliet en ether geconsumeerd. Kabeltelevisie, laat staan analoog, bestaat daar amper of niet.

  Duitsland loopt meest achter

  Opmerkelijk is dat Duitsland als belangrijkste Europese land op gebied van economie en media het verst achterloopt met de digitalisering. Op de Astra satelliet is alles intussen digitaal, maar vrij veel Duitsers maken nog gebruik van analoge kabeltelevisie. Toch loopt Duitsland weer het meest voor met de penetratie van HD-schermen en connected apparatuur. De cijfers komen van IP Network, de reclame-organisatie van RTL Group.

  Satelliet meest gebruikte ontvangst

  Gemiddeld beschikte 87 procent van alle Europeanen in 2013 over digitale televisie en heeft 77 procent al HD-geschikte ontvangstapparatuur en twintig procent een (connected) smarttv. Satellietontvangst is met een derde van alle gebruikers de meest geliefde methode voor digitale ontvangst gevolgd door DVB-T met 29 procent, de kabel met 14 procent en IPTV 11 procent. Per land zijn grote verschillen te zien. Zo is in Nederland en België de kabel aan kop en is dit in Frankrijk juist IPTV via glasvezel of ADSL met veertig procent van alle digitale kijkers.
  Digitale televisieEuropaHDTVSatellietkabelDuitslandFinlandConnectedDVB-TIPTV

  Reacties

 1. TV-TIP Tegenlicht

  Tegenlicht
  NPO 2 om 21:05 uur
  Waar ligt de (ethische) grens als het gaat om het verzamelen, mis- en gebruiken van onze persoonlijke data door het bedrijfsleven? Te gast zijn verschillende experts op online-gebied.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTEN DEEPWATER HORIZON

   Deepwater Horizon vertelt ‘t waargebeurde verhaal van het grootste olielek ooit in de Golf van Mexico. Deze actiethriller draait vanaf 29 september in de bioscopen: Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes weggeven.

  TV-TIP Terminator 2: Judgment Day

  Terminator 2: Judgment Day
  Fox om 21:35 uur
  Skynet - het computersysteem dat anno 2029 oorlog voert tegen de mensheid - stuurt een nieuwe cyborg terug in de tijd. Deze geavanceerde, onverwoestbare versie van de "Terminator" heeft als enige opdracht het vermoorden van John Connor, een tiener die in de toekomst uit zal groeien tot de leider van het verzet tegen de robots van Skynet. Het verzet is op de hoogte van deze geheime missie en stuurt eveneens een "Terminator" : die moet John en zijn moeder Sarah beschermen...