1. Nieuws

  Italië en Finland honderd procent digitaal

  Europa is gemiddeld voor 87 procent gedigitaliseerd waarbij Italië en Finland het voortouw hebben genomen. Analoog bestaat daar niet meer.
  Jan-Hein Visser
  2 oktober 2014
  comments 10
  Italië en Finland honderd procent digitaal
  Europa is gemiddeld voor 87 procent gedigitaliseerd waarbij Italië en Finland het voortouw hebben genomen. Analoog bestaat daar niet meer. Ook Griekenland is inmiddels volledig gedigitaliseerd.

  In Griekenland zijn recent de laatste analoge zenders in de ether uitgezet terwijl in Finland om geografische redenen vooral satelliet-ontvangst een grote rol speelt: dat is al heel lang uitsluitend digitaal. De Finse omroep YLE is recent helemaal op HD overgestapt en heeft de digitale SD-signalen zelfs al uitgezet. In Italië wordt televisie vooral via de satelliet en ether geconsumeerd. Kabeltelevisie, laat staan analoog, bestaat daar amper of niet.

  Duitsland loopt meest achter

  Opmerkelijk is dat Duitsland als belangrijkste Europese land op gebied van economie en media het verst achterloopt met de digitalisering. Op de Astra satelliet is alles intussen digitaal, maar vrij veel Duitsers maken nog gebruik van analoge kabeltelevisie. Toch loopt Duitsland weer het meest voor met de penetratie van HD-schermen en connected apparatuur. De cijfers komen van IP Network, de reclame-organisatie van RTL Group.

  Satelliet meest gebruikte ontvangst

  Gemiddeld beschikte 87 procent van alle Europeanen in 2013 over digitale televisie en heeft 77 procent al HD-geschikte ontvangstapparatuur en twintig procent een (connected) smarttv. Satellietontvangst is met een derde van alle gebruikers de meest geliefde methode voor digitale ontvangst gevolgd door DVB-T met 29 procent, de kabel met 14 procent en IPTV 11 procent. Per land zijn grote verschillen te zien. Zo is in Nederland en België de kabel aan kop en is dit in Frankrijk juist IPTV via glasvezel of ADSL met veertig procent van alle digitale kijkers.
  Digitale televisieEuropaHDTVSatellietkabelDuitslandFinlandConnectedDVB-TIPTV

  Reacties

 1. TV-TIP Clara und das Geheimnis der Bären

  Clara und das Geheimnis der Bären
  NPO 3 om 15:30 uur
  Jeugdfilm. De dertienjarige Clara woont met haar moeder en stiefvader op een afgelegen boerderij in de Alpen. Clara houdt erg veel van de natuur en van de mythes en sagen uit de regio. De ontdekking van een oude schoen brengt haar in contact met Susanna, een meisje dat leefde in 1808 en toen even oud was als Clara. Als er beren worden waargenomen in de streek, waarvan gedacht was dat deze waren uitgestorven, raakt het dorp in rep en roer. Clara doet haar uiterste best de beren te beschermen, waardoor haar leven en dat van Susanna met elkaar verweven worden.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY ME BEFORE YOU

   Me Before You is een bijzonder eerbetoon aan de kracht van de liefde. In de film, gebaseerd op de bestseller van Jojo Moyes, raakt Louisa Clark (Emilia Clarke) haar baan als serveerster kwijt. Totaal TV mag de Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Studio Sport

  Studio Sport
  NPO 1 om 16:30 uur
  Verslag van de afstanden die vandaag op het programma staan tijdens de KNSB Cup in Groningen. Het commentaar bij de beelden komt afwisselend van de vaste "schaatsstemmen" Erik van Dijk, Herbert Dijkstra en Martin Hersman.

  Zappen.blog.nl