1. Nieuws

  Kijker dwingt commerciële zenders tot HD-uitzendingen

  In Nederland worden steeds meer tv-programma’s in volwaardige HD-kwaliteit uitgezonden. Commerciële tv-zenders blijven achter, maar de kijker gaat hen dwingen om in HD uit te zenden.
  Jarco Kriek
  27 januari 2013
  comments 0
  Kijker dwingt commerciële zenders tot HD-uitzendingen

  In Nederland worden steeds meer tv-programma’s in volwaardige HD-kwaliteit uitgezonden. Commerciële tv-zenders blijven achter, maar de kijker gaat hen dwingen om in HD uit te zenden.

  Dat stelde Europees media-expert Chris Forrester tijdens de nieuwjaarsreceptie van SES Benelux, de Benelux-vestiging van het Luxemburgse satellietbedrijf SES. Op dit moment wordt door veel commerciële omroepen nog een financiële afweging bij het uitzenden van tv-programma’s in HD gemaakt. Tegen de meerprijs die men moet betalen voor het uitzenden in volwaardig HD staan in vrijwel alle gevallen geen extra reclameinkomsten. Een reden om eigen producties niet altijd in volwaardige HD-kwaliteit uit te zenden.

  Kijkers aan de macht

  Daar gaat in de toekomst volgens Forrester verandering in komen. De kijker gaat de commerciële tv-zender dwingen om meer programma’s in HD te gaan uitzenden. Het niet uitzenden in volwaardige HD-kwaliteit gaat voor de tv-kijker steeds vaker een reden worden om niet naar het tv-programma van de betreffende tv-zender te kijken. Minder kijkers zorgt uiteindelijk van een verlies van reclameinkomsten en zal voor – vooral commerciële tv-zenders – een reden zijn om meer tv-programma’s in volwaardige HD-kwaliteit te gaan uitzenden.

  Situatie in Nederland

  In Nederland zijn steeds meer eigen producties van de publieke omroep in HD-kwaliteit te bekijken. SBS Broadcasting is als commercieel mediabedrijf ook de goede weg ingeslagen en biedt meer eigen producties in HD-kwaliteit via haar HD-kanalen aan. Daaronder bevindt zich ook het live amusementsprogramma Sterren dansen op het ijs. Mediabedrijf RTL Nederland zendt wel steeds vaker eigen producties in volwaardige HD-kwaliteit uit, maar blijft zichtbaar achter bij de publieke omroep en SBS Broadcasting.

  HDHDTVvolwaardig HDnative HDSESSES BeneluxChris Forresterpublieke omroepNPOcommerciële omroepSBS BroadcastingSBS6Net5VeronicaRTL NederlandRTL 4RTL 5RTL 7RTL 8

  Reacties

 1. TV-TIP 25 jaar Gordon: Compleet, volmaakt het einde

  25 jaar Gordon: Compleet, volmaakt het einde
  RTL 4 om 20:00 uur
  Registratie van het afscheidsconcert '25 jaar Gordon: Compleet, Volmaakt, Het Einde'. Samen met bevriende collega's uit het vak en onder leiding van het Metropole Orkest brengt hij zijn grootste hits ten gehore.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY JASON BOURNE

   Matt Damon is terug en dit keer krijgt de zaak een persoonlijk tintje in Jason Bourne. Totaal TV mag dit spetterende vijfde hoofdstuk van de kaskrakerfranchise vijf keer als Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Notting Hill

  Notting Hill
  Net5 om 20:00 uur
  William Tacker is de nogal stuntelige eigenaar van een reisboekenhandeltje in de Londense wijk Notting Hill. Wanneer de wereldberoemde filmster Anna Scott zijn winkeltje bezoekt, weet hij dan ook niet waar hij het zoeken moet. Er slaat een duidelijke vonk over maar er gebeurt aanvankelijk niks. Als hij de volgende dag echter tegen haar opbotst en jus d'orange over haar blouse morst, gaat ze mee naar zijn flatje, waar de onvermijdelijke zoen plaatsvindt.

  Zappen.blog.nl