1. Nieuws

  Kijker dwingt commerciële zenders tot HD-uitzendingen

  In Nederland worden steeds meer tv-programma’s in volwaardige HD-kwaliteit uitgezonden. Commerciële tv-zenders blijven achter, maar de kijker gaat hen dwingen om in HD uit te zenden.
  Jarco Kriek
  27 januari 2013
  comments 0
  Kijker dwingt commerciële zenders tot HD-uitzendingen

  In Nederland worden steeds meer tv-programma’s in volwaardige HD-kwaliteit uitgezonden. Commerciële tv-zenders blijven achter, maar de kijker gaat hen dwingen om in HD uit te zenden.

  Dat stelde Europees media-expert Chris Forrester tijdens de nieuwjaarsreceptie van SES Benelux, de Benelux-vestiging van het Luxemburgse satellietbedrijf SES. Op dit moment wordt door veel commerciële omroepen nog een financiële afweging bij het uitzenden van tv-programma’s in HD gemaakt. Tegen de meerprijs die men moet betalen voor het uitzenden in volwaardig HD staan in vrijwel alle gevallen geen extra reclameinkomsten. Een reden om eigen producties niet altijd in volwaardige HD-kwaliteit uit te zenden.

  Kijkers aan de macht

  Daar gaat in de toekomst volgens Forrester verandering in komen. De kijker gaat de commerciële tv-zender dwingen om meer programma’s in HD te gaan uitzenden. Het niet uitzenden in volwaardige HD-kwaliteit gaat voor de tv-kijker steeds vaker een reden worden om niet naar het tv-programma van de betreffende tv-zender te kijken. Minder kijkers zorgt uiteindelijk van een verlies van reclameinkomsten en zal voor – vooral commerciële tv-zenders – een reden zijn om meer tv-programma’s in volwaardige HD-kwaliteit te gaan uitzenden.

  Situatie in Nederland

  In Nederland zijn steeds meer eigen producties van de publieke omroep in HD-kwaliteit te bekijken. SBS Broadcasting is als commercieel mediabedrijf ook de goede weg ingeslagen en biedt meer eigen producties in HD-kwaliteit via haar HD-kanalen aan. Daaronder bevindt zich ook het live amusementsprogramma Sterren dansen op het ijs. Mediabedrijf RTL Nederland zendt wel steeds vaker eigen producties in volwaardige HD-kwaliteit uit, maar blijft zichtbaar achter bij de publieke omroep en SBS Broadcasting.

  HDHDTVvolwaardig HDnative HDSESSES BeneluxChris Forresterpublieke omroepNPOcommerciële omroepSBS BroadcastingSBS6Net5VeronicaRTL NederlandRTL 4RTL 5RTL 7RTL 8

  Reacties

 1. TV-TIP G.I. Joe: Retaliation

  G.I. Joe: Retaliation
  RTL 7 om 20:30 uur
  Dit keer moet het G.I. Joe team het niet alleen opnemen tegen hun dodelijke vijand Cobra, maar ook tegen regering die het G.I. Joe team probeert op te heffen en te elimineren.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY ME BEFORE YOU

   Me Before You is een bijzonder eerbetoon aan de kracht van de liefde. In de film, gebaseerd op de bestseller van Jojo Moyes, raakt Louisa Clark (Emilia Clarke) haar baan als serveerster kwijt. Totaal TV mag de Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Murder at 1600

  Murder at 1600
  SBS9 om 20:30 uur
  De vrouw blijkt een medewerkster van de president te zijn en Regis wil de zaak tot op de bodem uitzoeken. Dat is praktisch onmogelijk, want de overheidsdienst overvleugeld Regis' bevoegdheden en de bekende doofpot staat al klaar. Regis weet de hulp los te peuteren van regerings-ambtenaar Nina Chance (Diane Lane), die de opdracht heeft gekregen het onderzoek 'geruisloos' te laten verlopen. Samen komen ze erachter dat de moord slechts een kleine schakel is in een politiek complot.

  Zappen.blog.nl