Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    KPN beslist later over toekomst Digitenne

    KPN heeft nog geen beslissing genomen over de toekomst van Digitenne ná het aflopen van de huidige uitzendvergunning . Het bedrijf wil eerst duidelijkheid over de voorwaarden.
    Jarco Kriek
    25 juni 2015
    comments 6
    KPN beslist later over toekomst Digitenne

    KPN heeft nog geen beslissing genomen over de toekomst van Digitenne ná het aflopen van de huidige uitzendvergunning. Het bedrijf wil eerst duidelijkheid over de voorwaarden die bij een eventuele nieuwe vergunning gelden.


    Digitenne heeft op dit moment rond de vijfhonderdduizend abonnees in Nederland. KPN liet eerder al weten dat het een toekomst voor Digitenne na 2017 ziet. Belangrijk is echter wat de voorwaarden zijn die bij de uitzendvergunningen voor de frequenties voor digitale ethertelevisie gaan gelden. Als dit een de verplichte overstap van de huidige uitzendstandaard DVB-T naar het nieuwere en bandbreedte besparende DVB-T2 wordt dan ligt de zaak voor KPN plots veel complexer. KPN dient in dat geval tientallen miljoenen euro’s in het vervangen van bruikleenontvangers bij de klantenbase van Digitenne te investeren. KPN zet echter bij de tv-diensten in de eigen koperdraad-, glasvezel- en 4G-netwerken in.

    Play van KPN geen vervanger Digitenne

    Jaap Postma - EVP Consumer Markets bij KPN - ziet in de nieuwe aangekondigde OTT-dienst Play van KPN niet een volledige vervanger van Digitenne. Met Play van KPN kan via draadloos en mobiel internet naar de 22 belangrijkste zenders gekeken worden. Hieronder bevindt zich ook betaalzender HBO. Daarnaast kan men zelf programma’s opnemen en later terugkijken. Dat kan ook via Programma Gemist die voor de zenders van NPO, SBS Broadcasting en National Geographic Channel beschikbaar zijn. Tevens biedt Play van KPN de on demand-dienst HBO GO. Omdat niet elke camping of recreatiegebied draadloos internet aanbiedt, ziet ziet Postma voor deze doelgroep Play van KPN niet als vervanging van Digitenne. Europese regels en de ACM staan KPN op dit moment niet toe om bij Play van KPN een mobiel internetabonnement te leveren met flatfree datagebruik voor deze tv-dienst, waardoor men via het eigen vrijwel landelijk dekkend 4G-netwerk van de nieuwe OTT-dienst gebruik kan laten maken.

    NPO juist wel naar DVB-T2

    In tegenstelling tot KPN wil de Nederlandse publieke omroep (NPO) juist wel de overstap naar DVB-T2 maken. Men kan hierdoor de drie landelijke tv-kanalen in HD-kwaliteit gaan aanbieden. Daarnaast kan men via interactieve diensten als HbbTV ook de eigen video on demand-platformen NPO Gemist, NPO Plus en een eventuele derde nieuwe dienst zonder tussenkomst van aanbieders in Nederlandse huiskamers brengen. Omdat het aantal vrije frequenties in de ether schaars wordt en er steeds meer gebruik van mobiele datadiensten wordt gemaakt, lijkt bij de overheid ook de voorkeur voor de overstap naar DVB-T2 te bestaan. Met minder frequenties kan men op deze manier hetzelfde zenderaanbod via de ether uitzenden. De vrijgekomen frequenties kunnen dan voor bijvoorbeeld 4G- of later 5G-gebruik geveild worden. Later dit jaar maakt het ministerie van Economische Zaken de toekomstplannen voor digitale ethertelevisie bekend.

    KPNDigitennePlay van KPNEconomische ZakenuitzendvergunningNPOpublieke omroepHDHbbTVNPO GemistNPO PlusDVB-T2DVBT2prijsverhogingabonnementInteractieve TVglasvezelDSLADSLVDSLDVB-TDVBTklantverlies

    Reacties

  1. TV-TIP Independence Day

    Independence Day
    RTL 7 om 20:25 uur
    De aarde krijgt te maken met een buitenaardse invasie. President Whitmore (Bill Pullman) wil eigenlijk niet vechten, maar heeft al snel door dat dat de enige manier is waarop de mens kan overleven. De hoop van de mensheid ligt in handen van Whitmore, wetenschapper David Levinson (Jeff Goldblum) en piloot Steven Hiller (Will Smith).

    TV-TIP Het Roer Om

    Het Roer Om
    SBS6 om 20:30 uur
    Bij de fanatieke hengelaar gaat het hart sneller kloppen van het Noorse fjordengebied. Zo ook bij Dennis en Annelies, die hun comfortabele huis-tuin-en-keukenleventje in Nederland verruilen voor een nog ongewis avontuur in het Noorse Rekdal. Hier, op zo’n 44 kilometer van het bij visliefhebbers bekende Romsdalsfjord, neemt het stel een viscentrum met vier appartementen over van een Nederlands koppel. Direct worden ze in het diepe gegooid, want er komt een grote groep vissers die ze op sleeptouw moeten nemen.

    Interview