Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    KPN: Binnen een jaar mobiele tv-dienst

    KPN-topman Eelco Blok heeft tijdens een persconferentie na het bekendmaken van de halfjaarcijfers gezegd dat KPN binnen een jaar weer een mobiele tv-dienst gaat aanbieden.
    Jarco Kriek
    27 juli 2013
    comments 0
    KPN: Binnen een jaar mobiele tv-dienst

    KPN-topman Eelco Blok heeft tijdens een persconferentie na het bekendmaken van de halfjaarcijfers gezegd dat KPN binnen een jaar weer een mobiele tv-dienst gaat aanbieden.

    Het telecombedrijf bood in het verleden via de DVB-H techniek onder de naam MobieleTV al een mobiel tv-dienst aan. Dat was niet zo succesvol. Op de hoogte punt had deze KPN-dienst 40.000 abonnees. Omdat het aantal abonnees steeds minder werd, besloot KPN in maart 2011 hiermee te stoppen. Hoewel KPN nog geen inhoudelijke informatie kan geven over haar tweede poging om mobiele tv-diensten aan te bieden, lijkt KPN voor de nieuwe uitzendtechniek LTE Broadcast te kiezen. Op dit moment wordt deze nieuwe uitzendtechniek getest en geoptimaliseerd. Bij de nu nog experimentele technologie worden videosignalen in het 4G-signaal verwerkt. LTE Broadcast is één van de nieuwe diensten die telecombedrijven via de mobiele 4G-techniek kan aanbieden. Eerder maakten KPN en Vodafone bekend de ontwikkelingen van LTE Broadcast nauwlettend in de gaten te houden.

    Zelfde principe kabeltelevisie

    Het gaat bij LTE Broadcast niet alleen om het bekijken van videobestanden op tablet en smartphone via videodiensten als YouTube. Ook het bekijken van livestreams van tv-zenders zonder dat hierbij voor de 4G-aanbieder capaciteitsproblemen optreden, is een belangrijk onderdeel van de nieuwe diensten die via LTE Broadcast aangeboden kunnen worden. Bij LTE Broadcast wordt uitgegaan van het broadcast principe – dat nu ook op kabelnetwerken gebruikt wordt – dat elke tv-zender via uitzendstream een vaststaande bandbreedte op het netwerk gebruikt. Hierdoor blijft de gebruikte capaciteit op het uitzendnetwerk gelijk, ongeacht het aantal apparaten dat een connectie naar de uitzendstream maakt. Nadelen zijn er ook. Zo kunnen via LTE Broadcast geen video on demand-diensten worden gebruikt. Verder moeten ondersteunde apparaten over een speciale chipset beschikken die de nieuwe techniek ondersteunt. Naar verwachting worden de eerste mobiele apparaten met LTE Broadcast-chipset begin 2014 uitgeleverd.

    KPN biedt al tv via tablet en smartphone

    KPN biedt klanten van het tv-product Interactieve TV nu al de mogelijkheid om via tablet en smartphone naar tv-zenders te kunnen kijken. Dit is echter alleen in en rond het eigen huis via een draadloze verbinding via de eigen router. Bij de nu aangekondigde mobiele tv-dienst kan men in heel Nederland naar tv-zenders kijken.

    KPNLTE4GLTE BroadcasttvmobielsmartphonetabletInteractieve TVInteractieve TV Online

    Reacties

  1. TV-TIP Independence Day

    Independence Day
    RTL 7 om 20:25 uur
    De aarde krijgt te maken met een buitenaardse invasie. President Whitmore (Bill Pullman) wil eigenlijk niet vechten, maar heeft al snel door dat dat de enige manier is waarop de mens kan overleven. De hoop van de mensheid ligt in handen van Whitmore, wetenschapper David Levinson (Jeff Goldblum) en piloot Steven Hiller (Will Smith).

    TV-TIP Het Roer Om

    Het Roer Om
    SBS6 om 20:30 uur
    Bij de fanatieke hengelaar gaat het hart sneller kloppen van het Noorse fjordengebied. Zo ook bij Dennis en Annelies, die hun comfortabele huis-tuin-en-keukenleventje in Nederland verruilen voor een nog ongewis avontuur in het Noorse Rekdal. Hier, op zo’n 44 kilometer van het bij visliefhebbers bekende Romsdalsfjord, neemt het stel een viscentrum met vier appartementen over van een Nederlands koppel. Direct worden ze in het diepe gegooid, want er komt een grote groep vissers die ze op sleeptouw moeten nemen.

    Interview