Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    KPN brengt live tv-kijken via tablet naar buiten

    KPN begint op 20 maart met een drie maanden durende test waarbij tweeduizend geselecteerde klanten buiten het eigen huis via tablet en smartphone via 4G naar live tv kunnen kijken.
    Jarco Kriek
    14 maart 2014
    comments 5
    KPN brengt live tv-kijken via tablet naar buiten
    KPN begint op 20 maart met een drie maanden durende test waarbij tweeduizend geselecteerde klanten buiten het eigen huis via tablet en smartphone via 4G naar live tv kunnen kijken.

    KPN kondigde vorige maand al aan dat men plannen had voor een tv-aanbod via de mobiele datatechniek 4G. De nu aangekondigde test is een voortzetting van het product KPN Interactieve TV Online waarbij KPN-klanten die het tv-product Interactieve TV afnemen in en om het eigen huis via het eigen KPN-modem draadloos via tablet en smartphone naar tv-zenders kunnen kijken. KPN was twee jaar geleden de eerste aanbieder in Nederland die een dergelijke digitale tv-dienst aan klanten aanbood. Ook met het live tv-kijken buiten het eigen huis is KPN nu voorloper.

    Slechts beperkt aanbod

    Het zijn echter de eerste voorzichtige stappen die KPN met de landelijke mobiele tv-dienst zet. Het aanbod van tv-zenders is met vijftien zenders nog beperkt. Alleen de tv-zenders Discovery Channel, Comedy Central, National Geographic Channel, Animal Planet, BBC World, Kindernet, Nickelodeon, MTV, CNN, Xite, TLC, Videotheek TV en Vlaamse zenders Ketnet, Canvas en Een krijgen mobiel een landelijk bereik. Opvallend is dat de drie landelijke zenders en de digitale themakanalen van de Nederlandse publieke omroep vooralsnog niet in het aanbod zijn opgenomen. Dit ondanks dat de NPO deze kanalen wel via eigen apps en de internetsite landelijk mobiel aanbiedt. Ook de tv-zenders van RTL Nederland en SBS Broadcasting ontbreken in het mobiele zenderaanbod.

    Nieuwe distributieovereenkomsten

    Het beperkte zenderaanbod heeft te maken met de houdingswijze van veel contentaanbieders. Die zien het mobiel aanbieden van hun tv-zenders als een nieuwe vorm van herverspreiding van content waarvoor dus aanvullende distributieovereenkomst vereist zijn. Feitelijk houdt het in dat aanbieders extra geld voor het mobiel aanbieden van tv-zenders moeten betalen. De vijftien zenders die nu bij KPN als test mobiel aangeboden worden, kunnen door de deelnemers aan de test gratis bekeken worden. De verbruikte data voor het mobiel bekijken van tv-zenders wordt niet in rekening gebracht of van het maandelijkse datategoed afgehaald.
    KPNInteractieve TVInteractieve TV Online4Gmobielinternetlive tv-kijkentvlivekijkentabletsmartphonecontentcontentaanbiederstv-zendersovereenkomstdistributieovereenkomstherverspreiding

    Reacties

  1. TV-TIP 90's Dance

    90's Dance
    NPO 3 om 20:23 uur
    Voor veel mensen bestaat dance-act 2 Brothers on the 4th Floor uit zangeres Des-Ray en rapper D-Rock, maar hoe zit het dan met die ‘twee broers’? In 90’s Dance zien we de geschiedenis van deze hitmachine, die flink scoorde met o.a. Dreams en Never Alone. Broers Bobby en Martin Boer vertellen hoe ze hun eerste hit scoorden, maar eigenlijk helemaal geen zin hadden in alle aandacht die daarbij hoorde. Het duo ronselde twee frisse gezichten voor de populaire dance-act, terwijl de ze achter de schermen muziek bleven maken.

    TV-TIP Het Jachtseizoen

    Het Jachtseizoen
    SBS6 om 20:30 uur
    Het jachtseizoen is weer geopend! De mannen van StukTV achtervolgen een nieuwe lichting BN’ers, die in een oranje overall proberen te ontkomen. Het levert spannende taferelen op, maar het is vooral de chemie tussen de voortvluchtigen die op de lachspieren werkt. Dit seizoen zien we al een paar potentiële pareltjes, met duo’s als Sylvia Geersen en Ferry Doedens, Bridget Maasland en Richard Groenendijk én Wolter Kroes en John de Bever. Zijn hun ontsnappingsplannen wel echt waterdicht?

    Interview