Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    M7 Group verbetert codering HD-zenders

    M7 Group heeft de codering van HD-zenders bij de Belgische aanbieder TéléSAT aangescherpt. Men maakt nu gebruik van de CWOE-techniek.
    Jarco Kriek
    3 december 2014
    comments 11
    M7 Group verbetert codering HD-zenders

    Het Luxemburgse mediabedrijf M7 Group heeft de codering van HD-zenders bij de Belgische aanbieder TéléSAT aangescherpt. Men maakt nu gebruik van de CWOE-techniek.


    CWOE is de afkorting van ControlWord Over Encryption. M7 Group gebruikt deze techniek al enige tijd bij de Nederlandse aanbieder CanalDigitaal en het Oostenrijkse HD Austria. Bij CanalDigitaal wordt alleen het internationale kanaal van betaalzender FOX Sports in deze techniek uitgezonden. Bij HD Austria wordt CWOE bij alle zenders gebruikt. In België wordt de techniek daarnaast ook bij TV Vlaanderen en TéléSAT via het minder gebruikte Viaccess-coderingsplatform gebruikt. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om voormalig Mobistar abonnees. Na het stoppen door Mobistar van digitale satelliettelevisie zijn deze klanten naar TV Vlaanderen en TéléSAT overgestapt.

    Techniek moet cardsharing bemoeilijken

    Zenders die met de CWOE-techniek worden uitgezonden, zijn alleen met door M7 Group zelf op de markt gebrachte ontvangers met interne kaartlezers zoals Pace en Philips te bekijken. Via een CI-satellietontvanger kan alleen bij gebruik van de nieuwe witte CI-module van M7 Group gekeken worden. Afspraken met tv-zenders zorgen ervoor dat het Luxemburgse mediabedrijf de beter beveiligde techniek moet inzetten. CWOE is vooral bedoeld om het kijken door middel van smartcarddeling – ook wel cardsharing genoemd – te voorkomen. Europese aanbieders zeggen hierdoor jaarlijks tientallen miljoenen euro’s aan omzet mis te lopen. M7 Group heeft vooralsnog geen plannen om CWOE bij meer zenders uit het CanalDigitaal-zenderaanbod in te zetten.

    CanalDigitaalTéléSATTV VlaanderenHD AustriacardsharingCWOEillegaalHDzendersSDHD-zenderscoderingViaccessMobistar

    Reacties