Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Machtig NPO streeft naar BBC-model

    De NPO wil de macht bij afzonderlijke publieke omroepen weghalen en zelf de bepalende factor worden. Het heeft daarbij een constructie voor ogen die lijkt op de situatie bij de BBC.
    Jarco Kriek
    23 april 2015
    comments 7
    Machtig NPO streeft naar BBC-model

    De NPO wil de macht bij afzonderlijke publieke omroepen weghalen en zelf de bepalende factor worden. Het heeft daarbij een constructie voor ogen die lijkt op de situatie bij de Britse BBC.


    De Volkskrant wist de hand te leggen op het concept van het beleidsplan 2016-2020 waarin de NPO de richtlijnen voor het omroepbeleid schetst. De ingeslagen weg van de NPO om als bestuursorgaan de macht bij afzonderlijke publieke omroepen weg te halen, zet zich de komende jaren in volle gang voort. De omroepen worden op internet vrijwel monddood gemaakt. Ook moet men begrotingen en reserves met de NPO gaan delen. Hierdoor verdwijnt een groot deel van de autonomie van de publieke omroepen.

    Driehonderd miljoen bezuiniging oorzaak machtsspel bij omroepen

    De NPO moet de komende jaren rond de driehonderd miljoen euro bezuinigen. Het beleidsplan van de NPO is hierop gericht. De NPO moet hierdoor de middelen doelmatig gaan inzetten. Hierdoor wil men programma- en organisatiekosten naar beneden brengen. Het aantal internetsites wordt naar 75 teruggebracht. Op dit moment zijn het er nog circa zevenhonderd. Ook radiozender NPO Radio 6 gaat verdwijnen. Datzelfde geldt voor enkele lineair uitgezonden themakanalen. Omroepen mogen daarnaast fragmenten van programma’s niet meer op eigen websites plaatsen. De internetsite npo.nl wordt hier de centrale plek voor. Om deze manier moet de NPO voor het publiek beter bereikbaar en herkenbaar worden.

    NPOPublieke OmroepbezuinigingmediaSander DekkerMediaparkHilversumMalieveldDen HaagJan Slagter

    Reacties

  1. TV-TIP 90's Dance

    90's Dance
    NPO 3 om 20:23 uur
    Voor veel mensen bestaat dance-act 2 Brothers on the 4th Floor uit zangeres Des-Ray en rapper D-Rock, maar hoe zit het dan met die ‘twee broers’? In 90’s Dance zien we de geschiedenis van deze hitmachine, die flink scoorde met o.a. Dreams en Never Alone. Broers Bobby en Martin Boer vertellen hoe ze hun eerste hit scoorden, maar eigenlijk helemaal geen zin hadden in alle aandacht die daarbij hoorde. Het duo ronselde twee frisse gezichten voor de populaire dance-act, terwijl de ze achter de schermen muziek bleven maken.

    TV-TIP Het Jachtseizoen

    Het Jachtseizoen
    SBS6 om 20:30 uur
    Het jachtseizoen is weer geopend! De mannen van StukTV achtervolgen een nieuwe lichting BN’ers, die in een oranje overall proberen te ontkomen. Het levert spannende taferelen op, maar het is vooral de chemie tussen de voortvluchtigen die op de lachspieren werkt. Dit seizoen zien we al een paar potentiële pareltjes, met duo’s als Sylvia Geersen en Ferry Doedens, Bridget Maasland en Richard Groenendijk én Wolter Kroes en John de Bever. Zijn hun ontsnappingsplannen wel echt waterdicht?

    Interview