Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Minder belangstelling voor glasvezel

    De Nederlandse consument heeft minder belangstelling voor vaste diensten die via glasvezel geleverd worden. Dat blijkt uit eigen onderzoek van Breedbandwinkel.nl.
    Jarco Kriek
    3 september 2016
    comments 22
    Minder belangstelling voor glasvezel

    De Nederlandse consument heeft minder belangstelling voor vaste diensten die via glasvezel geleverd worden. Dat blijkt uit eigen onderzoek van Breedbandwinkel.nl.


    Wat betreft internetsnelheid is glasvezel als techniek inmiddels ingehaald door kabel en VDSL. Het voordeel van glasvezel is dat niet alleen hogere, maar ook symmetrische internetsnelheden aan de consument geleverd kunnen worden. Bij een symmetrische snelheid is de down- en uploadsnelheid gelijk. Bij kabel en VDSL is de uploadsnelheid in de meeste gevallen slechts tien procent van de geadverteerde downloadsnelheid.

    Twee jaar onderzoek

    Breedbandwinkel.nl onderzocht het bestelgedrag van internetabonnementen van de afgelopen twee jaar. Bij kabelinternet steeg de door consumenten bestelde snelheid van 40 naar 100Mbps. Bij glasvezel bleef dit gemiddelde rond de 60Mbps hangen. Het aantal huishoudens dat over glasvezel beschikt, blijft ook ver achter bij de verwachting. Enkele jaren geleden werd berekend dat in 2017 rond de 3,5 miljoen huishoudens een glasvezelaansluiting zouden hebben. De teller staat op dit moment op 2,5 miljoen en met het nieuwe beleid van KPN waarbij de koperdraadtechniek VDSL technisch wordt opgewaardeerd, is het aansluiten van een miljoen woningen binnen een jaar een utopie. VDSL wordt in het onderzoek dan ook een goed alternatief voor glasvezel genoemd.

    KPNglasvezelkoperdraadkabelZiggointernetinternetsnelheidAutoriteit Consument & MarktACMTelecommonitorReggefuber

    Reacties

  1. TV-TIP Bad Boys

    Bad Boys
    RTL 7 om 20:25 uur
    Familieman Marcus Burnett (Martin Lawrence) en rokkenjager Mike Lowry (Will Smith) werken allebei bij de politie van Miami. Als er een lading drugs met een waarde van een slordige 100 miljoen dollar uit het politiebureau verdwijnt, hebben tegenpolen Marcus en Mike 72 uur de tijd om het gestolen bewijsmateriaal terug te vinden.

    TV-TIP De Jeugdkliniek: Als Niets Meer Werkt

    De Jeugdkliniek: Als Niets Meer Werkt
    RTL 5 om 20:30 uur
    Nederland kent veel instanties die kwetsbare jongeren proberen te helpen: soms zitten ze in zó’n rotsituatie dat zelfs de experts het niet meer weten. Ewout Genemans keert terug naar de Yes We Can Clinics in Hilvarenbeek. Hier wordt een ultieme poging gedaan om jongeren met zware psychische problemen of drugsverslavingen er bovenop te helpen. Ewout heeft openhartige gesprekken met de jongeren, en volgt ze op hun traject naar verbetering.

    Interview