1. Nieuws

  Motie “oerendhard boereninternet” aangenomen

  De Tweede Kamer heeft net voor het kerstreces met brede kamersteun een motie aangenomen die de regering verzoekt te onderzoeken of er subsidie op aanschaf voor hardware voor internet via de satelliet aan agrariërs beschikbaar gesteld kan worden.
  Jarco Kriek
  23 december 2008
  comments 0
  Motie “oerendhard boereninternet” aangenomen

  De Tweede Kamer heeft net voor het kerstreces een motie van CDA Tweede Kamerlid Joop Atsma met betrekking tot breedband internet via de satelliet aangenomen. De motie werd breed ondersteund en door de drie regeringspartijen CDA, PvdA, Christen Unie aangevuld met oppositiepartijen VVD en SGP aangenomen. Aan de motie ging een lobby van Astra Benelux en LTO Nederland voor ondersteuning van zogenaamde “internet verstoten boeren” vooraf.

  Voor veel boerenbedrijven in zogenaamde buitengebieden is het zo goed als onmogelijk te beschikken over breedbandinternet via de traditionele manieren. Er is geen DSL of kabel aansluiting aanwezig en de afstand tussen woonomgeving en mobiele telefoonmast is dusdanig ver dan een stabiele en snelle mobiele internetverbinding bijkans onmogelijk is. Hierdoor wordt voor boerenbedrijven de bedrijfsvoering ernstig belemmerd omdat voor steeds meer handelingen beschikking over snel en stabiel breedbandinternet noodzakelijk is. Zo kan een boerenbedrijf niet zonder internet bankieren, moet men belangrijke informatie over gebruikte technieken en kan men informatievoorziening aan overheiddiensten het betrouwbaarst alleen via internet overbrengen. Dat laatste speelde vooral in de motie van Atsma een grote rol. Volgens Atsma kan digitale gegevensaanlevering door boeren bij de Dienst Regelingen tot aanzienlijk minder fouten bij zowel de ondernemer als de Dienst Regelingen leiden als ook boeren in buitengebieden dit digitaal kunnen aanleveren. Dit heeft een grote besparing op kosten administratieve lasten tot gevolg.

  Atsma wil dat de regering gaat onderzoeken of het mogelijk om een stimuleringsregeling in het leven te roepen oor agrarische ondernemers die geen alternatief hebben, en die willen investeren in breedbandinternet via de satelliet. Daarbij stelt Astma de regering voor om te kijken of wellicht de modulatie en/of POP gelden hiervoor beschikbaar kan worden gesteld. In de breed ondersteunde motie vraagt Atsma de regering voor 1 maart 2009 met een antwoord te komen.

  Astra Benelux directeur Bill Wijdeveld is blij het aannemen van de motie. Subsidie op de aanschaf van hardware die nodig is voor breedband internet via de satelliet kan de drempel voor agrariërs om over te stappen op de nieuwe breedband technologie, die sinds 2007 in tien Europese landen waaronder Nederland en België wordt aangeboden. “In gebieden waar nu niets is, biedt onze satelliet een goed en betrouwbaar alternatief,” stelt Wijdeveld opgetogen. Overigens is een mogelijke subsidie op hardware voor internet via de satelliet niet uniek in Europa. In de Franse regio Auvergne heeft de lokale overheid in totaal 600 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor inwoners en bedrijven die gebruik willen gaan maken van internet via de satelliet.
  Astra BeneluxLTO. Atsma. Astra2Connect

  Reacties

 1. TV-TIP De mooiste sprookjes

  De mooiste sprookjes
  NPO 3 om 11:35 uur
  Duits sprookje. Door een val in een waterput komt Marie terecht bij Vrouw Holle, die ze een jaar lang helpt met het huishouden. Ook helpt ze met het schudden van de dekbedden zodat er op aarde genoeg sneeuw valt om de bloemen en planten te beschermen tegen de vorst. Bedekt met goud keert ze terug naar het dorp. Haar jaloerse zus besluit ook een jaar naar vrouw Holle te gaan, maar het luie kind keert naar haar dorp terug onder het roet en heeft haar lesje geleerd.

  Doe mee en win!

  • *

   1X COMPLETE HARRY POTTER-BOX

   Een bezoekje aan Zweinstein is juist met de feestdagen magisch. De Harry Potter Collection in een nieuw jasje bevat alle acht films op dvd en Blu-ray en is de onmisbare boxset in ieder gezin. Totaal TV mag ‘m één keer weggeven.

  TV-TIP SOS Kinderdorpen

  SOS Kinderdorpen
  RTL 4 om 15:50 uur
  Tweeluik waarin Loïs Lane, Gers Pardoel en Anna Nooshin voor SOS Kinderdorpen door Oeganda reizen. Oeganda is een prachtig land, maar ook één van de allerarmste ter wereld. SOS Kinderdorpen staat klaar voor kinderen die geen ouders of zelfs helemaal geen familie hebben. Hoe doen ze dat in Oeganda? De inspiratie die de BN'ers opdeden tijdens deze reis, resulteert in een bijzondere ontknoping en een mooie verrassing voor de SOS-moeders die met hart en ziel voor kwetsbare kinderen zorgen.

  Zappen.blog.nl