1. Nieuws

  Na Nederland nu ook België in de ban van Zwarte Piet

  Na de fel opgelaaide discussie over de toekomst van Zwarte Piet in Nederland gaan nu ook steeds meer Belgische media aandacht aan de knecht van Sinterklaas besteden.
  Jarco Kriek
  23 oktober 2013
  comments 0
  Na Nederland nu ook België in de ban van Zwarte Piet
  Foto: ANP

  Na de fel opgelaaide discussie over de toekomst van Zwarte Piet in Nederland gaan nu ook steeds meer Belgische media aandacht aan de knecht van Sinterklaas besteden.

  Zwarte Piet is zelfs onderwerp van een racismebestrijdingswerkgroep van de Verenigde Naties. Bij veel Nederlanders is er verontwaardiging over de aandacht die de Verenigde Naties aan Zwarte Piet geeft en stelt dat er veel belangrijkere zaken zijn waar deze internationale organisatie zich druk om kan maken. Bijna negentig procent van de Nederlanders lijkt aan de Sinterklaastraditie met Zwarte Pieten te willen vasthouden. En wat wellicht nog belangrijker is: kinderen vinden dat het Sinterklaasfeest moet blijven zoals het nu is.

  Discussie Zwarte Piet in België

  In Nederland werd de Zwarte Piet-discussie in het tv-programma De wereld draait door door Prem Radhakishun aangezwengeld. Hij vindt dat een Sinterklaasfeest met Zwarte Piet discriminerend is. Prem Radhakishun verplaatst de discussie nu ook naar België. Op woensdag 23 oktober is hij in het VRT-programma Reyers laat als gast aanwezig. Hij gaat dan met de Vlaamse presentator en zanger Bart Peeters in discussie. Net als veel Nederlands vindt Peeters dat Zwarte Piet onterecht ter discussie staat. Het zwart van Zwarte Piet komt van het roet van de schoorsteen en niet door zijn afkomst, stelt Peeters. Reyers laat is vanaf 22.30 uur van de Vlaamse publieke zender Canvas te zien.

  SinterklaasZwarte PietdiscriminatieracismeDe Wereld Draait DoorReyers LaatVRTpublieke omroepNederland 3NPOCanvasVerenigde NatiesPrem RadhakishunBart Peeters5 decemberpakjesavond

  Reacties

 1. TV-TIP Clara und das Geheimnis der Bären

  Clara und das Geheimnis der Bären
  NPO 3 om 15:30 uur
  Jeugdfilm. De dertienjarige Clara woont met haar moeder en stiefvader op een afgelegen boerderij in de Alpen. Clara houdt erg veel van de natuur en van de mythes en sagen uit de regio. De ontdekking van een oude schoen brengt haar in contact met Susanna, een meisje dat leefde in 1808 en toen even oud was als Clara. Als er beren worden waargenomen in de streek, waarvan gedacht was dat deze waren uitgestorven, raakt het dorp in rep en roer. Clara doet haar uiterste best de beren te beschermen, waardoor haar leven en dat van Susanna met elkaar verweven worden.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY ME BEFORE YOU

   Me Before You is een bijzonder eerbetoon aan de kracht van de liefde. In de film, gebaseerd op de bestseller van Jojo Moyes, raakt Louisa Clark (Emilia Clarke) haar baan als serveerster kwijt. Totaal TV mag de Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Studio Sport

  Studio Sport
  NPO 1 om 16:30 uur
  Verslag van de afstanden die vandaag op het programma staan tijdens de KNSB Cup in Groningen. Het commentaar bij de beelden komt afwisselend van de vaste "schaatsstemmen" Erik van Dijk, Herbert Dijkstra en Martin Hersman.

  Zappen.blog.nl