1. Nieuws

  Na Nederland nu ook België in de ban van Zwarte Piet

  Na de fel opgelaaide discussie over de toekomst van Zwarte Piet in Nederland gaan nu ook steeds meer Belgische media aandacht aan de knecht van Sinterklaas besteden.
  Jarco Kriek
  23 oktober 2013
  comments 0
  Na Nederland nu ook België in de ban van Zwarte Piet
  Foto: ANP

  Na de fel opgelaaide discussie over de toekomst van Zwarte Piet in Nederland gaan nu ook steeds meer Belgische media aandacht aan de knecht van Sinterklaas besteden.

  Zwarte Piet is zelfs onderwerp van een racismebestrijdingswerkgroep van de Verenigde Naties. Bij veel Nederlanders is er verontwaardiging over de aandacht die de Verenigde Naties aan Zwarte Piet geeft en stelt dat er veel belangrijkere zaken zijn waar deze internationale organisatie zich druk om kan maken. Bijna negentig procent van de Nederlanders lijkt aan de Sinterklaastraditie met Zwarte Pieten te willen vasthouden. En wat wellicht nog belangrijker is: kinderen vinden dat het Sinterklaasfeest moet blijven zoals het nu is.

  Discussie Zwarte Piet in België

  In Nederland werd de Zwarte Piet-discussie in het tv-programma De wereld draait door door Prem Radhakishun aangezwengeld. Hij vindt dat een Sinterklaasfeest met Zwarte Piet discriminerend is. Prem Radhakishun verplaatst de discussie nu ook naar België. Op woensdag 23 oktober is hij in het VRT-programma Reyers laat als gast aanwezig. Hij gaat dan met de Vlaamse presentator en zanger Bart Peeters in discussie. Net als veel Nederlands vindt Peeters dat Zwarte Piet onterecht ter discussie staat. Het zwart van Zwarte Piet komt van het roet van de schoorsteen en niet door zijn afkomst, stelt Peeters. Reyers laat is vanaf 22.30 uur van de Vlaamse publieke zender Canvas te zien.

  SinterklaasZwarte PietdiscriminatieracismeDe Wereld Draait DoorReyers LaatVRTpublieke omroepNederland 3NPOCanvasVerenigde NatiesPrem RadhakishunBart Peeters5 decemberpakjesavond

  Reacties

 1. TV-TIP De mooiste sprookjes

  De mooiste sprookjes
  NPO 3 om 11:35 uur
  Duits sprookje. Door een val in een waterput komt Marie terecht bij Vrouw Holle, die ze een jaar lang helpt met het huishouden. Ook helpt ze met het schudden van de dekbedden zodat er op aarde genoeg sneeuw valt om de bloemen en planten te beschermen tegen de vorst. Bedekt met goud keert ze terug naar het dorp. Haar jaloerse zus besluit ook een jaar naar vrouw Holle te gaan, maar het luie kind keert naar haar dorp terug onder het roet en heeft haar lesje geleerd.

  Doe mee en win!

  • *

   1X COMPLETE HARRY POTTER-BOX

   Een bezoekje aan Zweinstein is juist met de feestdagen magisch. De Harry Potter Collection in een nieuw jasje bevat alle acht films op dvd en Blu-ray en is de onmisbare boxset in ieder gezin. Totaal TV mag ‘m één keer weggeven.

  TV-TIP SOS Kinderdorpen

  SOS Kinderdorpen
  RTL 4 om 15:50 uur
  Tweeluik waarin Loïs Lane, Gers Pardoel en Anna Nooshin voor SOS Kinderdorpen door Oeganda reizen. Oeganda is een prachtig land, maar ook één van de allerarmste ter wereld. SOS Kinderdorpen staat klaar voor kinderen die geen ouders of zelfs helemaal geen familie hebben. Hoe doen ze dat in Oeganda? De inspiratie die de BN'ers opdeden tijdens deze reis, resulteert in een bijzondere ontknoping en een mooie verrassing voor de SOS-moeders die met hart en ziel voor kwetsbare kinderen zorgen.

  Zappen.blog.nl