Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    NAD negeert DAB op nieuwe tuner

    De Britse hifi-ontwikkelaar NAD heeft een high-end FM-tuner op de markt gebracht die opzettelijk géén DAB ontvangt. Volgens NAD komt DAB niet in de buurt van goede FM-ontvangst.
    Jan-Hein Visser
    29 augustus 2007
    comments 0
    NAD negeert DAB op nieuwe tuner
    De Britse hifi-ontwikkelaar NAD (New Acoustic Dimension) heeft een nieuwe high-end FM-tuner op de Britse markt gebracht die géén DAB ontvangt, biedt maar wel FM/AM. De 200 pond kostende ontvanger is opzettelijk niet van deze ontvangstmogelijkheid voorzien, omdat NAD van mening is dat DAB niet in de buurt kan komen van goede FM ontvangst. De nieuwe ontvanger is in plaats daarvan uitgerust voor optimale FM-ontvangst in afgelegen gebieden door een hogere gevoeligheid.

    NAD gaat hiermee tegen de trend in. DAB zou in Groot-Britannië de norm moet worden en opvolger van FM. De geluidskwaliteit valt in de praktijk echter vaak tegen, omdat de digitale stations wegens gebrek aan bandbreedte in extreem lage bitrates (soms maar 64 kbps of zelfs mono) worden doorgegeven. Voor ontvangstkwaliteit in de buurt van FM is 320 kbps noodzakelijk. Ook in Nederland en België is DAB in gebruik, en variëren de bitrates van een nog acceptabele 160 tot 192 kbps.

    Veel zenders in Groot-Britannië hebben problemen met een mogelijke overschakeling naar DAB. Ook is er veel discussie over een definitieve termijn voor uitschakeling van FM, ondanks het feit dat DAB redelijk populair is. De capaciteitsproblemen met DAB zijn echter zo groot dat er al een andere norm voor compressie is gepland  (AAC+), die veel huidige DAB ontvangers niet aankunnen.
     
    De FM-ontvanger van NAD - uitgerust met 30 voorkeuzezenders, RDS en Radiotext - is overigens ook in de Benelux te verkrijgen.
    NADDABGroot-Brittannie

    Reacties

  1. TV-TIP Where the Wild Men Are with Ben Fogle

    Where the Wild Men Are with Ben Fogle
    NPO 3 om 21:01 uur
    Ben Fogle gaat op zoek naar paradijsvogels die de maatschappij de rug hebben toegekeerd. Hij ontmoet de 80-jarige Bette, die al 34 jaar in haar uppie in een Australisch moeras woont. Ben mag best logeren in haar huisje, dat regelmatig overstroomt met modder, maar de krasse knar is niet van plan om voor de tv-maker te koken. “Ik heb al voor vier kinderen gezorgd: ik ben er klaar mee.” Na een stroeve start wordt het toch nog gezellig in Queensland.

    TV-TIP Louis Theroux Interviews…

    Louis Theroux Interviews…
    NPO 3 om 21:54 uur
    Voor de een is Chelsea Manning een heldin, en voor de ander een landverraadster van het ergste soort. De inlichtingenofficier gooide in 2010 750.000 gevoelige militaire documenten op straat, onder meer over misstanden tijdens de oorlogen in Afghanistan en Irak. Manning werd veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf, totdat president Obama de klokkenluidster in 2017 strafvermindering gaf. Louis Theroux vraagt Chelsea waarom ze de militaire geheimen deelde.

    Interview