1. Nieuws

  Nederland heeft 25 jaar commerciële radio

  Het is donderdag 8 februari 25 jaar geleden dat het eerste Nederlandse commerciële radiostation begon. Cable One was in Nederland alleen via de kabel te beluisteren.
  Jarco Kriek
  8 februari 2013
  comments 0
  Nederland heeft 25 jaar commerciële radio

  Het is donderdag 8 februari 25 jaar geleden dat het eerste Nederlandse commerciële radiostation begon. Cable One was in Nederland alleen via de kabel te beluisteren.

  De radiozender was een initiatief van Willem van Kooten en Ad Ossendrijver. Omdat Cable One niet via een Nederlandse uitzendlicentie uitzond en formeel een Brits bedrijf was, was de audiovisuele vormgeving – waaronder de jingles – in de Engelse taal. De gepresenteerde programma’s waren een mengelmoes van de Nederlandse en Engelse taal. Dat kwam niet alleen door de Engelse uitzendlicentie, maar ook omdat Cable One via meer Europese kabelnetten te beluisteren was.

  Overheid vond Cable One Nederlands

  Ondanks de officiële Britse status van Cable One beschouwde de Nederlandse overheid het als een Nederlandse radiozender. Na gewonnen rechtszaken tegen kabelbedrijven die Cable One aanboden, werden de uitzendingen van de radiozender uiteindelijk in oktober 1989 in Nederland verboden. Dat zorgde voor het einde van de eerste Nederlandse commerciële zender. Navolging was er echter al snel in de vorm van Sky Radio en Radio 10. Deze radiozenders maakten in het begin ook gebruik van buitenlandse uitzendlicenties. Men had echter het juridische traject – naar aanleiding van jurisprudentie van de Cable One rechtszaken – verbeterd waardoor deze radiozenders in Nederland via de kabel wel doorgegeven mochten worden.

  Bekende dj’s

  Cable One was met de slogan The Station of the Stars een radiozender waarop overwegend hits uit de jaren ’60 en ’70 te beluisteren waren. De radioprogramma’s werden onder meer door Kas van Iersel, Hans Groters, Linda de Mol, Tom Mulder, Balthazar van Puffelen en Yvonne Keeley gepresenteerd.

  Cable OneSky RadioRadio 10radiocommercieelcommerciële radiokabelWillem van KootenAd Ossendrijveru-bochtKas van IerselHans GrotersLinda de MolTom MulderBalthazar van PuffelenYvonne Keeley

  Reacties

 1. TV-TIP Schaatsen: World Cup Heerenveen

  Schaatsen: World Cup Heerenveen
  NPO 1 om 16:45 uur
  Verslag van de afstanden die vandaag op het programma staan tijdens de World Cup in Heerenveen.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY JASON BOURNE

   Matt Damon is terug en dit keer krijgt de zaak een persoonlijk tintje in Jason Bourne. Totaal TV mag dit spetterende vijfde hoofdstuk van de kaskrakerfranchise vijf keer als Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Panic Room

  Panic Room
  RTL 8 om 20:29 uur
  Het huis heeft een verborgen kamer, de zogenaamde Panic Room, die speciaal gebouwd is als toevluchtsoord in geval van inbraak. Al op de eerste avond dat ze in het appartement zijn, weten drie inbrekers hun huis binnen te dringen. Nog net op tijd weten moeder en dochter de 'panic room' in te vluchten, maar dan begint het dodelijke kat-en-muisspel met de drie niets ontziende indringers....

  Zappen.blog.nl