1. Nieuws

  Nederland heeft 25 jaar commerciële radio

  Het is donderdag 8 februari 25 jaar geleden dat het eerste Nederlandse commerciële radiostation begon. Cable One was in Nederland alleen via de kabel te beluisteren.
  Jarco Kriek
  8 februari 2013
  comments 0
  Nederland heeft 25 jaar commerciële radio

  Het is donderdag 8 februari 25 jaar geleden dat het eerste Nederlandse commerciële radiostation begon. Cable One was in Nederland alleen via de kabel te beluisteren.

  De radiozender was een initiatief van Willem van Kooten en Ad Ossendrijver. Omdat Cable One niet via een Nederlandse uitzendlicentie uitzond en formeel een Brits bedrijf was, was de audiovisuele vormgeving – waaronder de jingles – in de Engelse taal. De gepresenteerde programma’s waren een mengelmoes van de Nederlandse en Engelse taal. Dat kwam niet alleen door de Engelse uitzendlicentie, maar ook omdat Cable One via meer Europese kabelnetten te beluisteren was.

  Overheid vond Cable One Nederlands

  Ondanks de officiële Britse status van Cable One beschouwde de Nederlandse overheid het als een Nederlandse radiozender. Na gewonnen rechtszaken tegen kabelbedrijven die Cable One aanboden, werden de uitzendingen van de radiozender uiteindelijk in oktober 1989 in Nederland verboden. Dat zorgde voor het einde van de eerste Nederlandse commerciële zender. Navolging was er echter al snel in de vorm van Sky Radio en Radio 10. Deze radiozenders maakten in het begin ook gebruik van buitenlandse uitzendlicenties. Men had echter het juridische traject – naar aanleiding van jurisprudentie van de Cable One rechtszaken – verbeterd waardoor deze radiozenders in Nederland via de kabel wel doorgegeven mochten worden.

  Bekende dj’s

  Cable One was met de slogan The Station of the Stars een radiozender waarop overwegend hits uit de jaren ’60 en ’70 te beluisteren waren. De radioprogramma’s werden onder meer door Kas van Iersel, Hans Groters, Linda de Mol, Tom Mulder, Balthazar van Puffelen en Yvonne Keeley gepresenteerd.

  Cable OneSky RadioRadio 10radiocommercieelcommerciële radiokabelWillem van KootenAd Ossendrijveru-bochtKas van IerselHans GrotersLinda de MolTom MulderBalthazar van PuffelenYvonne Keeley

  Reacties

 1. TV-TIP Earth

  Earth
  RTL 8 om 20:29 uur
  Een documentaire die de immense schoonheid en diversiteit van onze aarde laat zien. In ruim anderhalf uur maakt Earth een tocht van Noordpool naar Zuidpool en benadrukt daarbij de strijd om te overleven.Earth confronteert ons door middel van indrukwekkende beelden en landschappen, uitgelicht door een oogverblindende zon, met de harde realiteit van het leven op onze planeet. De documentaire volgt hiertoe een ijsberenfamilie, een kudde olifanten en twee bultrug walvissen in hun vaste leefomgeving en toont de invloed van seizoenswisselingen daarop.Op indringende wijze wordt duidelijk hoe de opwarming van de aarde de overlevingskansen van vele diersoorten bedreigt.Het lukt de makers om in gebieden te filmen waar nog nooit eerder filmopnames zijn gemaakt. Zo wordt er gefilmd op ijzingwekkende hoogte op de Mount Everest.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY ME BEFORE YOU

   Me Before You is een bijzonder eerbetoon aan de kracht van de liefde. In de film, gebaseerd op de bestseller van Jojo Moyes, raakt Louisa Clark (Emilia Clarke) haar baan als serveerster kwijt. Totaal TV mag de Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

  Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl
  Veronica om 20:30 uur
  Barbossa (Geoffrey Rush) heeft genoeg van het zombiebestaan en ontvoert Elizabeth (Keira Knightley). Haar ketting én haar bloed zijn de ingrediënten om de vervloeking op te heffen. Terwijl de zeerovers naar het Caribische gebied koersen, zet Will Turner (Orlando Bloom) de achtervolging in. Zijn onwaarschijnlijke partner is de excentrieke piraat Jack Sparrow (Johnny Depp).

  Zappen.blog.nl