1. Nieuws

  Nederland krijgt eigen 3DNL-platform – satelliet loopt voorop

  Diverse marktpartijen slaan in Nederland de handen inéén om de verdere uitrol van 3D-televisie verder te stimuleren. Volgende week wordt hiervoor het 3D-platforum 3DNL gelanceerd.
  Jarco Kriek
  4 juni 2010
  comments 0
  Nederland krijgt eigen 3DNL-platform – satelliet loopt voorop

  Onder de naam 3DNL krijgt Nederland een eigen 3D-platform. De bedoeling is om in dit platform diverse marktpartijen in de branche samen te brengen. Het is ook de bedoeling dat de samenwerking de productie van content gaat aanjagen voor de eerste generatie 3D-televisiekijkers.

  Eén van de initiatiefnemers van 3DNL is Astra. Het satelliebedrijf lanceerde begin mei al een pan-Europees 3D-demokanaal via de in Nederland populaire 23,5 graden oost positie. “Het demokanaal is feitelijk bedoeld als stimulans en etalagekanaal voor de eerste Europese aanbieders van 3DTV”, aldus Bill Wijdeveld, directeur Astra Benelux. “We willen hierbij uiteraard ook ruimte geven aan Nederlandse 3D-initiatieven en deze in een compilatieprogramma "3DNL" onderbrengen, aldus Bill Wijdeveld, algemeen directeur van Astra Benelux. “Het 3DNL-platform zal niet alleen een 'aanjaagfunctie' moeten gaan krijgen voor 3D-ontwikkeling maar wil zich daarbij ook gaan richten op het bevorderen van 3D-standaarden, of in ieder geval de lokale ondersteuning van initiatieven die daartoe op Europees vlak al zijn genomen.” Volgens Wijdeveld stromen de aanmeldingen voor deelname aan het 3DNL platform in  hoog tempo binnen. “Het gaat om partijen uit de hele keten: van omroepen en distribiteurs tot hardware-leveranciers en producenten.” Stichting Immovator zal de acitiviteiten van 3DNL faciliteren en organiseren. De officiele lancering zal plaatsvinden tijdens het Mediaparkjaarcongres op 9 juni. Astra, een van de hoofdsponsors van dit jaarlijkse Hilversumse evenement, zal op het, gratis toegankelijke, Innovatieplein met een stand aanwezig zijn waar live 3D-uitzendingen te zien zijn.

  Astra ziet satellietdistributie bij uitstek het meest geschikt voor het aanbieden van 3DTV. Daarbij speelt de beschikbare bandbreedte en de relatief hoge marktpenetratie van HDTV een belangrijke rol. Net als bij de introductie van HDTV, kijkt ook voor 3DTV heel Europa naar Engeland waar Sky UK momenteel de Europese toon op 3D-gebied zet. Zo start Sky UK binnenkort met een regulier 3D-kanaal dat in combinatie met het HD-abonnement kan worden bekeken. Wijdeveld: “Cruciaal is dat 3D in side-by-side formaat via bestaande HD-boxen kan worden aangeboden; Sky heeft daarvan inmiddels al enkele miljoenen in de markt staan en daardoor een aanzienlijk schaalvoordeel. Daarnaast zijn er diverse andere 3D-initiatieven op Astra: zo distribueerde Eurosport afgelopen weken live 3D-uitzendingen van Roland Garros via Astra naar demo-opstellingen in 130 Nederlandse winkels en deze zomer zal Canal+ een reeks WK-wedstrijden in 3D via Astra gaan uitzenden, vooruitlopend op het reguliere 3D kanaal dat de Franse provider later dit jaar zal lanceren. De satelliet loopt dus alles bij elkaar behoorlijk voorop bij de 3D-ontwikkelingen.”

  Ondanks de enthousiaste geluiden onder de pioniers, proeft Wijdeveld nog wel de nodige terughoudendheid ten aanzien van 3D: "Ik merk dat sommige marktpartijen nog wat huiverig en sceptisch tegenover 3D staan, maar dat is mijns inziens niet terecht en zelfs riskant. Want of je het leuk vindt of niet: 3D-televisie zal er komen, en waarschijnlijk sneller dan iedereen nu denkt. In eerste instantie via betaaltelevisie-aanbieders voor liefhebbers en early adapters, maar naarmate de prijzen voor 3D-schermen sneller gaan dalen zal de vraag naar 3DTV snel gaan toenemen. Daarbij is het natuurlijk wel zaak dat omroepen tegelijkertijd hun full HD-aanbod op orde brengen, want daar zijn ook nog de nodige stappen te maken. Want als dat niet het geval is, wordt de acceptatie van 3D al een stuk lastiger.” Onderzoeksbureau Futuresource Consulting verwacht dat in 2015 maar liefst 30% van de Europese televisiehuishoudens een 3D-scherm zal hebben. Wijdeveld: “Tegen die tijd moet er voor deze kijkers wel voldoende content beschikbaar zijn, dus het is belangrijk dat 3D-TV uit de sfeer van techno-hype komt en ook bij de omroepen en productiebedrijven serieuze aandacht op beleidsniveau krijgt”, aldus Wijdeveld. SBS lijkt deze oproep al tot zich te hebben genomen; algemeen directeur Eric van Stade kondigde afgelopen vrijdag aan nog dit jaar met een 3D-kanaal van start te willen gaan.

  3D3D-TV3DNLAstra BeneluxSES AstraMediaparkjaarcongresImmovatorSBSEurosportBill Wijdeveld

  Reacties

 1. TV-TIP Johnny English

  Johnny English
  Net5 om 20:00 uur
  Tijdens de begrafenis van een Britse agent wordt de elite van de geheime dienst uitgeschakeld door een bom. Noodgedwongen neemt MI7 zijn toevlucht tot Johnny English (Atkinson), een werknemer die niet bekend staat om zijn bekwaamheid. Als de Britse Kroonjuwelen worden gestolen, is het crisis in Engeland. Met zijn trouwe assistent Bough stort Johnny zich op zijn eigen lachwekkende wijze op het onderzoek. Het spoor leidt naar de sluwe Franse tycoon Pascal Sauvage (Malkovich).

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY ME BEFORE YOU

   Me Before You is een bijzonder eerbetoon aan de kracht van de liefde. In de film, gebaseerd op de bestseller van Jojo Moyes, raakt Louisa Clark (Emilia Clarke) haar baan als serveerster kwijt. Totaal TV mag de Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Formule 1

  Formule 1
  Ziggo Sport Select om 20:15 uur
  Voorbeschouwing van de race van de Grand Prix in de Verenigde Staten, gereden op de Circuit of The Americas, in Austin, Texas.

  Zappen.blog.nl