1. Nieuws

  Nederlandse commerciële radiozenders ondervinden hinder van satellietstoring

  Op FM-zenders en bij vrijwel alle televisieaanbieders in Nederland ondervinden radiozenders als Sky Radio en Radio Veronica hinder van de plotselinge algehele uitval van de Eutelsat W2 satelliet.
  Jarco Kriek
  27 januari 2010
  comments 0
  Nederlandse commerciële radiozenders ondervinden hinder van satellietstoring

  Diverse Nederlandse radiozenders zijn op dit moment niet te ontvangen via diverse distributeurs en FM-zenders in Nederland. De reden is de gehele uitval van de Eutelsat W2 satelliet. De radiozenders gebruiken deze satelliet signaalaanvoer.

  De storing begon rond 21.00 uur. Hierdoor zijn via vrijwel alle televisieaanbieders, zowel kabel - satelliet - IPTV en Digitenne, in Nederland zijn op dit moment de commerciële radiozenders Concertzender, BNR, Arrow Jazz, Slam! FM, Q-Music, 100% NL, Sky Radio, en Radio Veronica niet meer te ontvangen. Ook diverse FM-zenders in Nederland waarop deze zenders uitzenden blijven verstoken van aanvoersignaal waardoor er alleen een draaggolf te op deze frequenties te horen is. Dat dit niet bij alle FM-zenders waarop deze radiostations uitzenden het geval is komt omdat bij FM-zenders met een groter bereik in de meeste gevallen als back-up een aanvoer via een ISDN-lijn aanwezig is. In het geval van de ingebruikname van back-up signaalaanvoer facaliteiten is de geluidskwaliteit op de FM-zender wel beduidend minder dan normaal het geval is. Het aanvoersignaal via de Eutelsat W2 satelliet is overigens niet via een normale satellietontvanger te ontvangen.

  Hoe lang de storing met de Eutelsat W2 gaat duren is niet bekend. Eutelsat kan op dit moment nog geen mededelingen hierover doen. Mochten de problemen met deze Eutelsat satelliet zo groot zijn dat deze op korte termijn niet meer kan functioneren heeft Eutelsat de wat oudere Sesat satelliet in de buurt van 16 graden oost, waarop de Eutelsat W2 uitzend, achter de hand, Ook bestaat de mogelijkheid dat voor aanvoer naar Europese kabelnetten televisie- en radiozenders tijdelijk worden verplaatst naar andere satellieten. De naast gelegen Eurobird 16 satelliet op 15,8 graden oost is bijvoorbeeld nog operationeel, maar heeft slechts zeer beperkte capaciteit. Meer vrije capaciteit is er bijvoorbeeld wel op de Eurobird9 satelliet. De storing treft overigens kabelbedrijven in Nederland niet alleen op radiogebied. Ook het signaal van de televisiezender AXN wordt door deze satelliet aangevoer. Groter zijn de problemen voor vele televisiekijkers in Centraal Europa. Deze zitten door de uitval van deze satelliet helemaal verstoken van radio en televisie.
  ConcertzenderSlam! FMQ-Music100% NLSky RadioRadio VeronicaUPCZiggoCanalDigitaal. DigitenneKPNCAIWCaiwayEutelsat W2A

  Reacties

 1. TV-TIP Ernest & Célestine

  Ernest & Célestine
  NPO 3 om 12:00 uur
  Animatie. Ernest, een grote beer die verkouden is en honger heeft, zoekt in het vuilnis naar wat voedsel. Net op het moment dat hij iets in zijn mond wil stoppen hoort hij iemand roepen: "Stop!" De kleine muis die hij op wil eten zegt: "Als je me niet op eet geef ik je alles wat je wilt." Dit is het moment waarop de muis Célestine, die haar eigen hachje probeert te redden, het leven van Ernest op zijn kop zet.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY ME BEFORE YOU

   Me Before You is een bijzonder eerbetoon aan de kracht van de liefde. In de film, gebaseerd op de bestseller van Jojo Moyes, raakt Louisa Clark (Emilia Clarke) haar baan als serveerster kwijt. Totaal TV mag de Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP G.I. Joe: Retaliation

  G.I. Joe: Retaliation
  RTL 7 om 20:30 uur
  Dit keer moet het G.I. Joe team het niet alleen opnemen tegen hun dodelijke vijand Cobra, maar ook tegen regering die het G.I. Joe team probeert op te heffen en te elimineren.

  Zappen.blog.nl