Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Nieuwe techniek brengt supersnel symmetrisch internet naar kabel

    Kabelbedrijven als Ziggo en Delta kunnen in de toekomst symmetrische internetsnelheden van 1Gbps of meer gaan leveren. Een verbeterde versie van de DOCSIS 3.1 standaard moet hiervoor zorgen.
    Jarco Kriek
    4 november 2017
    comments 6
    Nieuwe techniek brengt supersnel symmetrisch internet naar kabel
    Foto ANP

    Terwijl Ziggo en Delta bezig zijn met voorbereidingen voor de overstap van DOCSIS 3 naar DOCSIS 3.1 heeft Cable Labs alweer een aanvulling op de standaard gepubliceerd. Met Full Duplex DOCSIS 3.1 kunnen kabelbedrijven via het eigen netwerk symmetrisch internet aanbieden met een maximale snelheid van 10Gbps. Cable labs is een consortium van kabelbedrijven dat zich met de ontwikkeling van DOCSIS bezighoudt.


    Uploadsnelheid

    Bij DOCSIS 3.1 kan een maximale downloadsnelheid van 10Gbps en een uploadsnelheid van 1 Gbps geleverd worden. Bij full Duplex DOCSIS 3.1 is zowel de down- als uploadsnelheid maximaal 10Gbps. Hierdoor kunnen kabelbedrijven een gelijke strijd aangaan met aanbieders die via glasvezel internet leveren. Het is onduidelijk of Ziggo en Delta in Nederland direct de stap van Full Duplex DOCSIS 3.1 gaan maken. Delta heeft inmiddels aangekondigd komend voorjaar naar DOCSIS 3.1 over te stappen. Ziggo is nog intern aan het testen. De verwachting is dat dit kabelbedrijf in de loop van 2018 de overstap maakt.

    DOCSISDOCSIS 3.1Full Duplex DOCSIS 3.1internetinternetsnelheiduploadsnelheiduploaddownloadsnelheidsymmetrischglasvezelZiggoVodafoneZiggoDelta

    Reacties

  1. TV-TIP 2Doc: The Total Trust

    2Doc: The Total Trust
    NPO 2 om 22:18 uur
    In China is weinig ruimte voor afwijkende meningen. Activisten, advocaten, journalisten én gewone burgers worden continu bespied met een geavanceerd digitaal systeem. De overheid gebruikt het netwerk niet alleen om burgers te straffen: er wordt zo veel informatie verzameld dat protest­acties vaak te voorspellen zijn. In The Total Trust vertellen experts hoe ‘negatief gedrag’ wordt afgestraft, en hoe Chinezen beloond worden als ze zich wél aan de strenge regels houden.

    Interview