Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Nog strengere regels voor Belgische belspellen noodzakelijk

    De Belgische belspelletjes op televisie worden aan een nog strengere regelgeving onderhevig. Nieuwe wetgeving is hiervoor in de maak omdat het koninklijk besluit uit 2009 niet effectief is gebleken. Er zou nog veel bedrog plaatsvinden bij de belspellen die nog altijd op de commerciële zenders als VTM en VT4 te zien zijn.
    Jan-Hein Visser
    16 maart 2010
    comments 0
    Nog strengere regels voor Belgische belspellen noodzakelijk
    Binnenkort krijgen de aanbieders van de belspelletjes op de Vlaamse (en Waalse) commerciële televisie het waarschijnlijk een stuk moeilijker. Tot op heden worden door commerciële zenders als 2Be, VTM, VT4 en Vijf TV nog altijd deze spellen uitgezonden, met name dan in de late avonduren. In Nederland zijn vooral wegens grote kritiek en strenge regelgeving al een tijdje dergelijke spellen van de buis gehaald.

    Uit een evaluatierapport van de kansspelcommissie blijkt dat bestaande regels veel te soepel worden geïnterpreteerd en er in de praktijk dus sprake is van veel bedrog. En dit terwijl een tijdje terug de regels toch al waren aangescherpt. Het koninklijk besluit dat de belspelletjes regelt, dateert pas van 12 mei 2009 en trad eind augustus in werking. Het had net tot doel een aantal hiaten in de regelgeving weg te werken. Zo voerde het een minimaal uitbetalingsbedrag in en legde het een doorschakelingsgemiddelde op voor oproepen naar de studio. Dat moet garanderen dat een aantal spelers effectief wordt doorgeschakeld.

    Nog geen jaar later blijkt uit een evaluatie van de kansspelcommissie dat er nog weinig verbetering is opgetreden. De 'achterpoorten' moeten dan ook definitief worden gesloten. Tevens kwamen er veel klachten binnen over de spellen. De meeste klachten handelden over de onduidelijkheid van de opgaven en de oplossingen. Rekenraadsels worden zelden opgelost omdat de organisatoren een specifieke rekensleutel hanteren die ze niet meedelen aan de spelers. Dit is overigens ook terug te zien bij belspellen in andere landen zoals Duitsland waar de zender 9Live dit uitzendt.

    Ook over de prijzenpot bestaat onduidelijkheid. Vaak wordt als prijs een vast bedrag voorgespiegeld, terwijl de spelers in werkelijkheid moeten deelnemen aan een jackpotronde waarbij het vooropgestelde bedrag eigenlijk dus nooit gewonnen wordt. Ook zogenaamde 'open lijnen' bestaan in de meeste gevallen helemaal niet. Daarvan mag alleen sprake zijn als de eerste beller onmiddellijk met de studio wordt doorverbonden.

    Een nieuw Koninklijk Besluit moet verbetering brengen voor de deelnemers. Dat betekent dat de aanbieders van de spellen voor duidelijkere opgaven en oplossingen zullen moeten zorgen, met eventueel een verbod op rekenraadsels. De gerechtsdeurwaarders of notarissen zullen een inhoudelijke controle van de opgaven en oplossingen voor hun rekening moeten nemen. Ook moeten jackpotrondes op voorhand wordt aangekondigd.
     

    VTM2BeVT4Vijf TVBelspellenBelgië

    Reacties

  1. TV-TIP Bad Boys

    Bad Boys
    RTL 7 om 20:25 uur
    Familieman Marcus Burnett (Martin Lawrence) en rokkenjager Mike Lowry (Will Smith) werken allebei bij de politie van Miami. Als er een lading drugs met een waarde van een slordige 100 miljoen dollar uit het politiebureau verdwijnt, hebben tegenpolen Marcus en Mike 72 uur de tijd om het gestolen bewijsmateriaal terug te vinden.

    TV-TIP Departure

    Departure
    SBS9 om 20:30 uur
    Veiligheidsexpert Kendra Malley onderzoekt de ontsporing van een peperdure hightech trein, die meerdere levens eist. De experimentele hoge­snelheidstrein had een paar technische problemen, maar Kendra ontdekt dat het project ook veel tegenstanders kent. De ontwerper van de trein is ontevreden, een lokale politicus is fel tegen de komst van de spoorlijn, en dan is er tijdens het ongeval ook nog een gevaarlijke crimineel ontsnapt. Kendra onderzoekt de crash, terwijl ze de FBI bijstaat in hun jacht op de ontsnapte boef.

    Interview