1. Nieuws

  NOS zelf ook debet aan “HD-schaatsrel”

  De NOS had onduidelijkheid bij HD-kijkers kunnen voorkomen als men bij een persconferentie direct het gevolg van het gebruiken van eigen SD-camera's duidelijk had gemaakt.
  Jarco Kriek
  16 februari 2010
  comments 0
  NOS zelf ook debet aan “HD-schaatsrel”

  Opschudding in Hilversum nu landelijke media, naar aanleiding van een bericht op Totaal TV, uitgebreid berichten over het “stiekem” niet in HD uitzenden van de Olympische schaatswedstrijden. Die opschudding had voorkomen kunnen worden bevestigt de NOS aan Totaal TV.

  Op dinsdag 12 januari organiseerde de NOS een grote persconferentie waarin werd aangekondigd dat men de Olympische Spelen in HD-kwaliteit zou gaan uitzenden op Nederland1 HD. Op deze persconferentie is wel gezegd dat de NOS 6 SD-camera’s en daarbij behorende regiewagen, bij elkaar ook wel SD-trein genoemd, had gehuurd om in te zetten bij verslaggeving van de Olympische Spelen. Maar daarbij heeft men nagelaten om te melden dat de opzet van de live-uitzendingen zo zou zijn dat door de inzet van deze SD-trein men het schaatsen niet in HD-kwaliteit, maar in SD+ (opgewaardeerd SD) moest uitzenden. “En dat hadden we, achteraf gezien, wellicht beter wel kunnen doen” aldus Anja van Ginhoven van de NOS. Voor de NOS is het geen afweging om alsnog de internationale HD-beeldaanvoer te gaan gebruiken. Hierdoor verliest volgens Van Ginhoven de verslaggeving de specifieke sfeer die er bij de NOS altijd is bij het uitzenden van live schaatstoernooien. Het  gaat hierbij om de extra sfeerbeelden van voorbereidende Nederlandse sporters, beelden uit het publiek. En nu bij de Olympische Spelen bijvoorbeeld ook nog extra beelden van Willem Alexander en Maxima en een nagelbijtende Sven Kramer tijdens de race van een concurrent.

  De NOS heeft anderhalf jaar geleden de nu bij de schaatshal in Richmond gebruikte apparatuur moeten bestellen. Op dat moment was volgens Van Ginhoven nog niet geheel duidelijk dat de NOS daadwerkelijk in HD zou kunnen gaan uitzenden. Hierdoor heeft men de SD-trein besteld. Toen duidelijk werd dat wel degelijk in HD uitgezonden kon worden heeft men nog geprobeerd de SD-trein te kunnen omboeken naar een HD-trein. Dit was inmiddels niet meer mogelijk. De NOS verkrijgt op dit moment in Richmond direct vanuit de HD-trein die de Olympische broadcaster OBS gebruikt een SD-signaal. Deze wordt in de daar in de directe omgeving geplaatste SD-trein die de NOS gebruikt verwerkt met eigen beelden die de NOS in de schaatshal maakt. Het eindresultaat wordt direct via de satelliet opgestraald naar Hilversum.

  Feit blijft wel dat de NOS nooit op voorhand in de media en op de eigen website heeft duidelijk gemaakt dat het voor Nederlands belangrijkste onderdeel van de Olympische Spelen niet in HD maar in SD+ te zien zou zijn. Sterker nog, op de eigen internetsite heeft de NOS de afgelopen weken duidelijk aangegeven dat de Olympische Spelen volledig in HD te zien zou zijn op Nederland1 HD. Van Ginhoven bevestigt dat er bij de NOS klachten hierover zijn binnengekomen. Bij HD-aanbieders in Nederland zijn overigens weinig klachten binnen gekomen. Daarbij speelt waarschijnlijk een grote rol dat een groep televisiekijkers op voorhand het verschil tussen native HD en opgewaardeerd SD (SD+) niet opmerken.
  HDTVOlympische SpelenSven KramerNOSNederland1 HDUPCZiggoKPNCanalDigitaalM7 Group S.ACaiway. Tele2

  Reacties

 1. TV-TIP Johnny English

  Johnny English
  Net5 om 20:00 uur
  Tijdens de begrafenis van een Britse agent wordt de elite van de geheime dienst uitgeschakeld door een bom. Noodgedwongen neemt MI7 zijn toevlucht tot Johnny English (Atkinson), een werknemer die niet bekend staat om zijn bekwaamheid. Als de Britse Kroonjuwelen worden gestolen, is het crisis in Engeland. Met zijn trouwe assistent Bough stort Johnny zich op zijn eigen lachwekkende wijze op het onderzoek. Het spoor leidt naar de sluwe Franse tycoon Pascal Sauvage (Malkovich).

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY ME BEFORE YOU

   Me Before You is een bijzonder eerbetoon aan de kracht van de liefde. In de film, gebaseerd op de bestseller van Jojo Moyes, raakt Louisa Clark (Emilia Clarke) haar baan als serveerster kwijt. Totaal TV mag de Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Formule 1

  Formule 1
  Ziggo Sport Select om 20:15 uur
  Voorbeschouwing van de race van de Grand Prix in de Verenigde Staten, gereden op de Circuit of The Americas, in Austin, Texas.

  Zappen.blog.nl