1. Nieuws

  NPO: Politiek overschrijdt principiële grens

  De Nederlandse publieke omroep (NPO) stelt dat de Tweede Kamer een principiële grens overschrijdt als men het plan van mediastaatssecretaris Sander Dekker steunt.
  Jarco Kriek
  4 juli 2014
  comments 7
  NPO: Politiek overschrijdt principiële grens

  De Nederlandse publieke omroep (NPO) stelt dat de Tweede Kamer een principiële grens overschrijdt als men het plan van mediastaatssecretaris Sander Dekker steunt.

  Dekker wil dat de kosten van alle programma’s van de publieke omroep voor hem en de Tweede Kamer beschikbaar komen. Daarbij gaat het onder meer over het bedrag dat de NOS voor de uitzendrechten van de samenvattingen van het Eredivisie voetbal heeft betaald. Eerder dit jaar stelde de VVD Kamervragen over dit onderwerp. NOS-directeur Jan de Jong stelt dat de politiek al weet wat de NOS aan sportrechten uitgeeft. "De NOS is voor transparantie. Wij hebben niets te verbergen. Wij leggen al verantwoording af. De NOS kost een gezin in Nederland 1,47 euro per maand en daarvan gaat 60 cent naar sport", aldus De Jong. De NOS maakt de exacte bedragen van afgesloten contracten niet bekend omdat het hierbij om concurrentiegevoelige informatie gaat die invloed kunnen hebben op toekomstige biedingen. Het is de NOS zelfs contractueel verboden om exacte bedragen bekend te maken.

  Grens van NPO

  De NPO stelt de politiek een grens overschrijdt als de Tweede Kamer gaat controleren hoeveel geld er naar welke programma’s gaat. De Tweede Kamer heeft wel het recht om te bepalen hoeveel geld er in totaal naar de publieke omroep gaat. Het standpunt van de NPO is dat publieke omroepen vervolgens zelf mogen bepalen welke programma’s worden uitgezonden en hoeveel geld daarin gestoken wordt. "Het is niet aan de politiek of het Nederlandse publiek met het bord op schoot voetbal mag kijken via de publieke omroep. Dat is een belangrijk principe en raakt het hart van informatievrijheid", aldus de NPO in een reactie. De NPO stelt dat het nu om het voetbal gaat, maar dat het de volgende keer ook om andere programma’s kan gaan.

  NPONOSpublieke omroeppilitiekTweede KamerSander DekkerstaatssecretarismediastaatssecretarismediavoetbaluitzendrechtensportrechtensportEredivisie

  Reacties

 1. TV-TIP Ex on the Beach

  Ex on the Beach
  MTV om 20:00 uur
  Wat gebeurt er als je acht single guys en girls dropped op een paradijselijk eiland voor een vakantie vol zon, zee, strand en seks? Heerlijk! Maar zo simpel is het niet. MTV haalt namelijk één voor één de exen terug...

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY JASON BOURNE

   Matt Damon is terug en dit keer krijgt de zaak een persoonlijk tintje in Jason Bourne. Totaal TV mag dit spetterende vijfde hoofdstuk van de kaskrakerfranchise vijf keer als Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP UEFA Champions League: Real Madrid - Borussia Dortmund

  UEFA Champions League: Real Madrid - Borussia Dortmund
  Veronica om 20:00 uur
  Live de westrijd van UEFA Champions League: Real Madrid - Borussia Dortmund.

  Zappen.blog.nl