1. Nieuws

  NPO: Politiek overschrijdt principiële grens

  De Nederlandse publieke omroep (NPO) stelt dat de Tweede Kamer een principiële grens overschrijdt als men het plan van mediastaatssecretaris Sander Dekker steunt.
  Jarco Kriek
  4 juli 2014
  comments 7
  NPO: Politiek overschrijdt principiële grens

  De Nederlandse publieke omroep (NPO) stelt dat de Tweede Kamer een principiële grens overschrijdt als men het plan van mediastaatssecretaris Sander Dekker steunt.

  Dekker wil dat de kosten van alle programma’s van de publieke omroep voor hem en de Tweede Kamer beschikbaar komen. Daarbij gaat het onder meer over het bedrag dat de NOS voor de uitzendrechten van de samenvattingen van het Eredivisie voetbal heeft betaald. Eerder dit jaar stelde de VVD Kamervragen over dit onderwerp. NOS-directeur Jan de Jong stelt dat de politiek al weet wat de NOS aan sportrechten uitgeeft. "De NOS is voor transparantie. Wij hebben niets te verbergen. Wij leggen al verantwoording af. De NOS kost een gezin in Nederland 1,47 euro per maand en daarvan gaat 60 cent naar sport", aldus De Jong. De NOS maakt de exacte bedragen van afgesloten contracten niet bekend omdat het hierbij om concurrentiegevoelige informatie gaat die invloed kunnen hebben op toekomstige biedingen. Het is de NOS zelfs contractueel verboden om exacte bedragen bekend te maken.

  Grens van NPO

  De NPO stelt de politiek een grens overschrijdt als de Tweede Kamer gaat controleren hoeveel geld er naar welke programma’s gaat. De Tweede Kamer heeft wel het recht om te bepalen hoeveel geld er in totaal naar de publieke omroep gaat. Het standpunt van de NPO is dat publieke omroepen vervolgens zelf mogen bepalen welke programma’s worden uitgezonden en hoeveel geld daarin gestoken wordt. "Het is niet aan de politiek of het Nederlandse publiek met het bord op schoot voetbal mag kijken via de publieke omroep. Dat is een belangrijk principe en raakt het hart van informatievrijheid", aldus de NPO in een reactie. De NPO stelt dat het nu om het voetbal gaat, maar dat het de volgende keer ook om andere programma’s kan gaan.

  NPONOSpublieke omroeppilitiekTweede KamerSander DekkerstaatssecretarismediastaatssecretarismediavoetbaluitzendrechtensportrechtensportEredivisie

  Reacties

 1. TV-TIP Million Dollar Listing NY

  Million Dollar Listing NY
  Fox om 12:30 uur
  Luis' droomopdracht draait uit op een nachtmerrie. Fredrik werkt weer samen met zijn favoriete cliënt, maar leert dat hij zijn intuïtie nooit mag negeren. Ryan gaat naar LA om het daar te proberen.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTEN DEEPWATER HORIZON

   Deepwater Horizon vertelt ‘t waargebeurde verhaal van het grootste olielek ooit in de Golf van Mexico. Deze actiethriller draait vanaf 29 september in de bioscopen: Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes weggeven.

  TV-TIP Studio Sport

  Studio Sport
  NPO 1 om 15:10 uur
  Met wedstrijdbeelden, samenvattingen, interviews en reportages van de belangrijkste sportwedstrijden en -evenementen van die dag.

  Zappen.blog.nl