1. Nieuws

  Onduidelijkheid over financiële situatie Eredivisie Live

  En wederom is er onduidelijkheid over de inkomsten en de financiële situatie van het betaalkanaal Eredivisie Live. Dit kanaal is voor het grootste gedeelte eigendom van de Nederlandse Eredivisie voetbalclubs.
  Jarco Kriek
  6 juli 2011
  comments 0
  Onduidelijkheid over financiële situatie Eredivisie Live

  En wederom is er onduidelijkheid over de inkomsten en de financiële situatie van het betaalkanaal Eredivisie Live. Dit kanaal is voor het grootste gedeelte eigendom van de Nederlandse Eredivisie voetbalclubs.

  Drie jaar geleden besloten de Eredivisie voetbalclubs – verenigd in de ECV – zelf een televisiekanaal op te zetten om op deze manier de live uitzendrechten van de voetbalwedstrijden zelf te exploiteren. Het was het directe gevolg van een tender waarin geïnteresseerde mediabedrijven konden bieden op de live uitzendrechten. Deze biedingen waren volgens de ECV te laag en daarop werd besloten om met productiehuis Endemol het televisiekanaal Eredivisie Live op te zetten. Het afgelopen jaar nam de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) ook een belang in Eredivisie Live.

  Al enige tijd brengt Johan Derksen – hoofdredacteur van het voetbalblad Voetbal International – berichten naar buiten dat het financieel niet goed met Eredivisie Live gaat. Afgelopen maandagavond bracht Derksen in het RTL7-televisieprogramma Tour du Jour het nieuws dat Eredivisie Live na 1000 dagen uitzenden een negatief resultaat van een kleine miljoen euro heeft neergezet. "Drie jaar na de start van Eredivisie Live moeten we concluderen dat het kanaal niets heeft opgeleverd. Nederland is daarmee het enige land in de wereld waar de clubs betalen voor het live in beeld brengen van hun wedstrijden. Het is duidelijk niet zo gegaan zoals in 2008 werd gedacht zoals door peperdure onderzoeksbureaus was voorspeld. Toen werd in de conferentiezaal van Hotel Bilderberg een fantastisch scenario geschetst. De clubs werden dolenthousiast voor het plan waarbij de verdiensten van het eigen kanaal al snel zouden oplopen tot 150 miljoen euro” aldus Derksen, die zegt over alle officiële rapporten over Eredivisie Live te beschikken.

  Volgens Derksen is er sinds de start van Eredivisie Live 32,5 miljoen euro geleend om de uitkeringen aan de voetbalclubs op niveau te houden. Met de aflossing van de schulden zou in 2011 begonnen moeten worden. Derksen in het programma Tour du Jour: "De in 2008 afgesloten financiering loopt af maar winsten om de schulden af te lossen zijn er niet. De ECV heeft onderhandeld met de ING en het Zuid Afrikaanse Investec om aan meer geld te komen. En met de aanvullende lening is er voor volgend seizoen 39 tot 40 miljoen euro beschikbaar. Daardoor kon een aantal clubs toch nog de begroting sluitend krijgen die de afgelopen maand ingeleverd moesten worden bij de KNVB. En vanaf het seizoen 2012-2013 kan er niets meer geleend worden en zijn de clubs aangewezen op het bedrag dat er werkelijk overblijft. Dat is momenteel 25 miljoen euro. Het laagste niveau in 10 jaar.”

  Eredivisie Live woordvoerder Maarten van Rooijen verwijst echter tegenover Totaal TV het verhaal van Johan Derksen naar het land der fabelen. "Dat er verlies wordt geleden is 100% nonsens, Eredivisie Live maakt al drie jaar winst. En dat er voor de opstartfase een financiering is afgesloten hebben we ook al meerdere malen uitgelegd en toegelicht. Eredivisie Live is afgelopen jaar wederom met 100.000 abonnees gegroeid en we zitten daarmee tegen ons ambitieniveau aan. Niet voor het eerst worden we met een dergelijke negatieve benadering geconfronteerd. Het is ons werkelijk een raadsel waarom dit gebeurt, maar belangrijkste is dat het volslagen onjuist is: Eredivisie Live draait een gezonde en winstgevende exploitatie. Punt uit.” Van Rooijen zegt dat er wel meerdere malen contact met Voetbal International is geweest: "We hebben ze meerdere keren uitgenodigd om bij te praten en dan wordt er begrijpend geknikt. We hebben ook niks te verbergen, maar het moet je ook gegund worden.”

  Het verhaal over Zuid Afrikaanse investeerders zijn bij de Eredivisie Live woordvoerder niet bekend: "Verhalen over Zuid Afrikaanse investeerders zijn lachwekkend, geen idee waar ze dat vandaan halen.” Over een nieuwe overeenkomst met ING verduidelijkt Van Rooijen: "Er is ook helemaal geen extra lening, de overeenkomst met ING betreft slechts een herfinanciering van de bestaande Royal Bank of Scotland lening, maar dan wel tegen aanzienlijk betere voorwaarden.” Deze betere voorwaarden zouden zich voornamelijk vertalen in een lagere rente waardoor de betalingslast lager wordt. 

  Eredivisie LiveEredivisieECVVoetbal InternationalJohan DerksenTour du JourRTL7

  Reacties

 1. TV-TIP Jack Reacher

  Jack Reacher
  RTL 5 om 20:00 uur
  Wanneer er vijf mensen worden doodgeschoten denkt de politie de dader snel opgepakt te hebben. De verdachte James Barr weigert echter te praten en voor zijn advocaat heeft hij slechts één boodschap: "Get Jack Reacher!"

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY ME BEFORE YOU

   Me Before You is een bijzonder eerbetoon aan de kracht van de liefde. In de film, gebaseerd op de bestseller van Jojo Moyes, raakt Louisa Clark (Emilia Clarke) haar baan als serveerster kwijt. Totaal TV mag de Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Wedden dat ik het kan

  Wedden dat ik het kan
  SBS6 om 20:00 uur
  In de eerste aflevering wedt Koen dat hij alle 721 Pokémon aan hun silhouet kan herkennen. Ook gaat Chris een bijzondere uitdaging aan. Lukt het hem om een cactus in twee minuten op te eten?

  Zappen.blog.nl