Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Petitie voor opheffing programmaraden

    Nederland kent 49 programmaraden die de kabelbedrijven Ziggo en UPC jaarlijks een programma-advies voor het analoge aanbod geven. Er is nu een online petitie gestart die de opheffing van deze programmaraden bepleit.
    Jarco Kriek
    7 februari 2011
    comments 0
    Petitie voor opheffing programmaraden

    Op internet kan elke Nederlander op dit moment een petitie ondertekenen die als strekking de opheffing van programmaraden heeft. De online petitie is een initiatief van Reinder Rustema, docent Nieuwe Media op de Universiteit Amsterdam.

    Programmaraden geven jaarlijks aan de kabelbedrijven Ziggo en UPC een advies welke zenders deze kabelbedrijven analoog dienen door te geven. In de Mediawet is verankerd dat het advies van programmaraden voor de eerste 15 analoge televisiekanalen voor deze kabelbedrijven bindend is. Alleen bij zwaarwegende redenen mag het kabelbedrijf het advies naast zich neerleggen. In enkele gevallen dient er dan een rechter aan te pas komen om de aangevoerde redenen op een weegschaal te leggen om te bepalen of ze echt zwaarwegend zijn. In het bindend advies van 15 analoog doorgeven televisiekanalen zitten ook de 7 must-carry zenders die via de Mediawet zijn vastgelegd. Wanneer een kabelbedrijf analoge televisie aan haar abonnees aanbiedt dan dient men minimaal 15 analoge televisiekanalen door te geven. Het staat overigens het kabelbedrijf vrij om analoge televisie in zijn geheel uit te schakelen.

    Rustema, die de online petitie overigens op persoonlijk initiatief is gestart, vindt het in standhouden van programmaraden in een tijd van bezuiniging weggegooid geld. Volgens hem is de markt zelf goed in staat om te bepalen welke zenders er doorgegeven moet worden. Staan de doorgegeven zenders een abonnee niet aan dan is hij vrij om over te stappen naar een andere televisieaanbieder. Rustema kreeg het plan voor een online petitie voor opheffing van programmaraden een week geleden toen vanuit de Amsterdamse Groen Links-fractie de vraag naar analoge doorgifte van het nieuwskanaal Al Jazeera wereldkundig werd gemaakt. Rustema: “Ik ben me er toen in gaan verdiepen en viel van de ene verbazing in de andere. Er zijn in Nederland 49 programmaraden en een overkoepelende organisatie van die programmaraden. Dat programmaraden zeggen dat ze nodig zijn kan ik me wel voorstellen. Kletsen over het televisieaanbod is een van de populairste activiteiten op internet, maar er ook nog een uurvergoeding voor krijgen is natuurlijk helemaal prettig.”

    Met dat laatste ging Rustema bij de start van de online petitie de fout in. Hij ging er vanuit dat programmaraadleden een beloning conform schaal 18 van de ambtenaren cao kregen. Dat is niet het geval. Programmaraadleden krijgen in praktijk een onkostenvergoeding voor deelname aan de programmaraad. Dit is gemiddeld 60 euro per vergadering. Meestal vergadert een programmaraad vier keer per jaar. Rustema geeft overigens de gemaakte fout bij de start van de online petitie ook ruiterlijk toe. Deze correcties zijn op de internetpagina waar de online petitie staat dan ook na te lezen. Rustema ging bij de start van de petitie uit dat de programmaraden de belastingbetaler jaarlijks een miljoen euro kostte. “Dus in totaal komt het op een lager bedrag uit, geen miljoen. Doet niets af aan de noodzaak om die programmaraden af te schaffen” aldus Rustema.

    Het overkoepelende orgaan van de programmaraden is Kabelraden.nl. Pablo Meegdes is daar beleidsmedewerker: “Natuurlijk raden wij af om de online petitie die door Rustema is gestart te ondertekenen. Het belang van programmaraden is juist zeer groot als het om de pluriformiteit van het analoge televisieaanbod gaat. Zonder programmaraden was een zender als BravaNL nooit in zo groot aantal huishoudens te zien geweest. Was een zender als TV5 Monde niet analoog op de kabel te zien. Sterker nog dan hadden alle UPC-abonnees de zender niet kunnen bekijken omdat UPC deze Franstalige zender niet digitaal doorgeeft.” Meegdes is wel blij dat Rustema de foute gegevens die bij de online petitie geplaatst stonden heeft aangepast. En stelt duidelijk dat programmaraden zeker de digitalisering van het televisieaanbod bij de kabelbedrijven Ziggo en UPC niet willen tegenhouden. “Natuurlijk weten wij dat analoge televisie  marktaandeel verliest. Wij kunnen ons zelfs voorstellen dat  Ziggo morgen aankondigt dat men stopt met analoge televisie, maar dan moeten ze dat wel goed regelen. De huidige tevreden analoge klanten moeten er geen last van ondervinden. Ziggo zou in dat geval bijvoorbeeld gratis decoders kunnen uitdelen. Tot die tijd moeten adviezen van programmaraden gewoon worden opgevolgd En natuurlijk moet er in dat geval de mogelijkheid voor de klanten zijn om invloed te kunnen uitoefenen over een gedeelte van de inhoud van het digitaal standaardaanbod” aldus Meegdes. Die zich kan voorstellen dat in de nieuwe digitale toekomst er geen 49 adviesraden nodig zijn om dit mogelijk te maken. Zelfs de rol van programmaraden en het overkoepelende orgaan Kabelraden is dan volgens Meegdes bespreekbaar.

    De online petitie voor opheffing van programmaraden kan men hier bekijken en eventueel ondertekenen: http://petities.nl/petitie/hef-programmaraden-op


    ProgrammaradenKabelradenKabelraden.nlpetitieZiggoUPCAl JazeeraGroen Links

    Reacties

  1. TV-TIP 90's Dance

    90's Dance
    NPO 3 om 20:23 uur
    Voor veel mensen bestaat dance-act 2 Brothers on the 4th Floor uit zangeres Des-Ray en rapper D-Rock, maar hoe zit het dan met die ‘twee broers’? In 90’s Dance zien we de geschiedenis van deze hitmachine, die flink scoorde met o.a. Dreams en Never Alone. Broers Bobby en Martin Boer vertellen hoe ze hun eerste hit scoorden, maar eigenlijk helemaal geen zin hadden in alle aandacht die daarbij hoorde. Het duo ronselde twee frisse gezichten voor de populaire dance-act, terwijl de ze achter de schermen muziek bleven maken.

    TV-TIP Het Jachtseizoen

    Het Jachtseizoen
    SBS6 om 20:30 uur
    Het jachtseizoen is weer geopend! De mannen van StukTV achtervolgen een nieuwe lichting BN’ers, die in een oranje overall proberen te ontkomen. Het levert spannende taferelen op, maar het is vooral de chemie tussen de voortvluchtigen die op de lachspieren werkt. Dit seizoen zien we al een paar potentiële pareltjes, met duo’s als Sylvia Geersen en Ferry Doedens, Bridget Maasland en Richard Groenendijk én Wolter Kroes en John de Bever. Zijn hun ontsnappingsplannen wel echt waterdicht?

    Interview