Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Publieke omroep moet 200 miljoen bezuinigen

    Stapsgewijs wordt het budget van de publieke omroep in de komende jaren teruggebracht. Uiteindelijk moet de publieke omroep 200 miljoen in 2015 hebben ingeleverd.
    Jarco Kriek
    30 september 2010
    comments 0
    Publieke omroep moet 200 miljoen bezuinigen

    De publieke omroep moet de broekriem aardig aantrekken. Vanaf 2013 moet men stapsgewijs 200 miljoen euro inleveren. Dat blijkt uit het regeerakkoord dat vandaag door het nieuwe kabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van PVV, in Den Haag is gepresenteerd.

    Het budget van de publieke omroep bedraagt op dit moment jaarlijks 760 miljoen euro. In 2013 wordt hierop 50 miljoen euro. In 2014 is dit bedrag gegroeid tot 100 miljoen euro. Uiteindelijk moet de publieke omroep het in 2015 met 200 miljoen euro minder doen. Hiermee verdampt er bijna een kwart van het huidige budget. De omroepen zijn teleurgesteld over de nu aangekondigde bezuinigingen. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) denkt zelfs dat de voornemens van het nieuwe kabinet dramatisch kunnen uitpakken.

    Het nieuwe kabinet geeft de publieke omroepen in eerste instantie zelf vrijheid om de bezuinigingen zelf te kunnen invullen. Kiest men ervoor om de huidige drie landelijke netten te laten voortbestaan dan moet men er wel voor zorgen dat de kwaliteit van de programma’s niet vermindert. Mocht blijken dat dit wel het geval is dan heeft het nieuwe kabinet ruimte vrijgelaten om zelf in te grijpen en één televisienet te schrappen. In het nieuwe regeerakkoord staat wel dat het muziekcentrum voor de omroep wordt afgeschaft en dat de Wereldomroep zich alleen op kerntakken moet gaan richten en wordt ondergebracht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking.

    Voor de komende jaren krijgt de publieke omroep als opdracht om kwalitatief hoogwaardige programma’s voor een breed publiek te gaan maken. Het ziet er daarnaast somber uit voor de vele themakanalen van de publieke omroepen. Deze themakanalen mogen alleen nog uit eigen middelen van de omroep worden gefinancierd. De NPO krijgt een taakstellende bezuiniging en reduceert bureaucratie, management en coördinatie. Hierdoor moeten individuele publieke omroepen meer ruimte krijgen. De NPO moet zich daarbij beperken tot audiovisuele taken. Tevens moet de publieke omroep de beschikbaarheid van programmagegevens verruimen.

    Belangrijk is ook dat het nieuwe kabinet in 2016 het omroepbestel wil wijzigen. De huidige erkenningperiode loopt tot en met 2015. Wat de wijzigingen in 2016 gaan inhouden is op dit moment nog niet bekend.


    Publieke omroepNPOWereldomroepRadio Nederland Wereldomroep

    Reacties

  1. TV-TIP Dit Was Het Nieuws

    Dit Was Het Nieuws
    NPO 1 om 21:19 uur
    Zelfs na 46 seizoenen van Dit Was Het Nieuws hebben Harm Edens, Peter Pannekoek en Jan Jaap van der Wal nog dromen. Eén ervan komt vandaag uit. Na jarenlang aandringen heeft Eva Jinek eindelijk ja gezegd tegen een optreden in de satirische spelshow. Het trio heeft vast een paar pittige vragen voor de presentatrice, die na haar commerciële avontuur bij RTL terugkeert met een nieuw praat­programma op NPO 1.

    TV-TIP 2Doc: The Total Trust

    2Doc: The Total Trust
    NPO 2 om 22:18 uur
    In China is weinig ruimte voor afwijkende meningen. Activisten, advocaten, journalisten én gewone burgers worden continu bespied met een geavanceerd digitaal systeem. De overheid gebruikt het netwerk niet alleen om burgers te straffen: er wordt zo veel informatie verzameld dat protest­acties vaak te voorspellen zijn. In The Total Trust vertellen experts hoe ‘negatief gedrag’ wordt afgestraft, en hoe Chinezen beloond worden als ze zich wél aan de strenge regels houden.

    Interview