Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Radio 1 met Engelse zender tijdelijk op AM 648 KHz

    De Nederlandse publieke radiozender Radio 1 is vanaf morgenochtend in de gehele Benelux te beluisteren via de AM-frequentie 648 KHz. Men gebruikt hiervoor een AM-zender in het Engelse Orfordness.
    Jarco Kriek
    3 augustus 2011
    comments 0
    Radio 1 met Engelse zender tijdelijk op AM 648 KHz

    De Nederlandse publieke radiozender Radio 1 is vanaf morgenochtend in de gehele Benelux te beluisteren via de AM-frequentie 648 KHz. Men gebruikt hiervoor de oude AM-zender van BBC Worldservice in het Engelse Orfordness.

    Op 15 juli viel de landelijke FM-dekking van de nationale rampenzender Radio 1 weg nadat er problemen met twee belangrijke Nederlandse zendmasten ontstond. De zendmast Hoogersmilde stortte zelfs door brand gedeeltelijk in. De brand in de zendmast Lopik was snel gedoofd alleen mastbeheerder NOVEC stelt bij deze zendmast op dit moment hoge eisen en voorzorgsmaatregelen voordat zenderoperator Broadcast Partners – die de FM-verspreiding van de radiokanalen van de publieke omroep verzorgd – de zenders op de zendmast Lopik weer op vol vermogen mag gebruiken. Opvallend daarbij is overigens wel dat KPN – de andere zenderoperator die van de zendmast Lopik gebruik maakt – dit voor enkele radiozenders al wel mag doen.

    Omdat de NPO denkt dat de huidige situatie met verslechterde FM-ontvangst van onder meer Radio 1 nog enige tijd blijft aanhouden heeft men besloten de oude AM-zender van BBC Worldservice in Engeland te huren. Radio 1 is al enige weken via de AM in Nederland te beluisteren. Men gebruikt hiervoor echter de AM-frequentie van Radio 5 Nostalgia, dat hierdoor niet meer in de Nederlandse ether te ontvangen is. Vanaf morgen is Radio 5 Nostalgia echter weer op haar AM-frequentie 747 KHz te beluisteren. Radio 1 vanaf 4 augustus rond 11.00 uur te beluisteren via de AM-frequentie 648 KHz. Doordat deze Engelse AM-zender zeer krachtig is heeft Radio 1 hierdoor een tijdelijk bereik van vrijwel de gehele Benelux. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog – toen Radio Oranje vanuit Engeland actief was - dat er een Nederlandse publieke radiozender via een zender die op Engels grondgebied staat opgesteld op Nederland gerichte programma’s gaat uitzenden. Sinds woensdag 3 augustus zijn testuitzendingen op AM 648 KHz te horen.

    Cees de Bruin, directeur Distributie van de Publieke Omroep spreekt van een noodvoorziening: "Het is uitzonderlijk dat we de hulp van onze Britse collega's moeten inschakelen omdat de Nederlandse zendmasten geen complete dekking in de ether geven. Na bemiddeling door de Wereldomroep, kregen we afgelopen maandag toestemming van de Britse overheid om de AM-zender in Orfordness te gebruiken. Direct zijn we begonnen met uitzendtests. Vanaf donderdag 11.00 uur verzorgt de zender landelijke dekking voor Radio 1 via AM." Hoe lang de Publieke Omroep gebruik gaat maken van de Britse zender is nog niet duidelijk. De Bruin: "De zendmast in Lopik draait nog steeds op een zeer laag vermogen. De eigenaar moet eerst toestemming geven aan onze provider om het vermogen op het oorspronkelijke niveau terug te brengen. Pas dan zullen de problemen met de FM-ontvangst fors verminderen. Helaas is het nu nog niet zo ver."

    Radio 1Radio 5 NostalgiaNPOpublieke omroepradioAMBBCBBC WorldserviceNOVECzendmastHoogersmildeLopikKPNBroadcast Partners

    Reacties

  1. TV-TIP Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt

    Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt
    RTL 5 om 20:30 uur
    Na de Mexicaanse avonturen van Kees in Wie is de Mol? gaat hij in Oplichters Aangepakt weer achter échte bandieten aan. Hij helpt Karola, een gehandicapte vrouw die via het internet voor 50.000 euro werd opgelicht. Kees spoort de daders op in Italië, maar daar zijn ze niet blij met de speurneus. Dit seizoen helpt Kees ook BN’ers die afgezet werden. Zo zien we o.a. Rob Geus voorbij­komen en B&B vol liefde-kandidaat Marian, die in Portugal met de dood werd bedreigd.

    TV-TIP Corsokoorts in Sint Jansklooster

    Corsokoorts in Sint Jansklooster
    SBS6 om 20:30 uur
    Het bloemencorso komt nu snel dichterbij en de verschillende teams werken koortsachtig om het feest tot een succes te maken. In het zicht van de finish duiken er tóch nog een paar grote problemen op. Extreme droogte en een verwoestende storm dreigen op het laatste moment roet in het eten te gooien. Daarnaast staat het privéleven van de teamleden niet stil, en lopen sommige kandidaten daarin óók tegen obstakels op.

    Interview