Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Regionale omroepen vrezen toekomst

    Regionale omroepen gaan een moeilijke tijd tegemoet. Onduidelijkheid over de gevolgen van een extra bezuinigingsoperatie bij de publieke omroep is de oorzaak.
    Jarco Kriek
    2 november 2012
    comments 0
    Regionale omroepen vrezen toekomst

    Een moeilijke tijd voor de dertien regionale omroepen in Nederland lijkt aan te breken. Onduidelijkheid over de gevolgen van een extra bezuinigingsoperatie van 100 miljoen euro bij de publieke omroep is de oorzaak.

    Regionale omroepen moeten meer dan 15 procent van het huidig budget door de aangekondigde bezuiniging inleveren. Ook wordt de financiering van de regionale omroep gewijzigd. Het geld komt niet meer van de provincie maar moet door de regionale omroep bij het rijk worden opgehaald. Daarbij krijgt men van de nieuwe regering een nieuwe opdracht in de vorm van efficiënter werken. Bij de regionale omroepen weet men echter niet wat er exact met deze nieuwe opdracht bedoeld wordt.

    Centraal bestuur ligt op de loer

    Leo Houben – directeur van Omroep Limburg – ziet een groot nadeel in centrale financiering via het rijk. "Ik vrees dat als we centraal gefinancierd worden, het niet lang duurt voordat ook het bestuur centraal wordt geregeld”, aldus Houben tegen De Limburger. Daarbij stelt Houben het Limburgs Parlement vorig jaar unaniem een motie aannam, waarin de zelfstandigheid van de Limburgse regionale omroep wordt bepleit.

    Vrees bij regionale omroep

    Zorgen over de toekomst van de regionale omroep is er ook bij RTV Utrecht. Bij deze omroep heeft vooral de onduidelijkheid een rare nasmaak. Men kan intern ook tegen werknemers niet zeggen wat de gevolgen van de nieuwe bezuinigingen in het publieke omroep land voor hen en de programma’s gaat betekenen.

    Regionale omroepROOSRTV NoordOmrop FryslanRTV DrentheRTV OostOmroep FlevolandRTV UtrechtOmroep GelderlandL1 LimburgOmroep BrabantOmroep ZeelandRTV RijnmondRTV WestRTV Noord-Hollandbezuinigingpublieke omroepNPOmediabegroting

    Reacties

  1. TV-TIP Departure

    Departure
    SBS9 om 20:30 uur
    Kendra Malley, speurneus bij het Canadese Transport Safety Investigation Bureau (TSIB), wordt opgetrommeld wanneer BGA vlucht 716 boven de Atlantische Oceaan van de radar verdwijnt. Voor Kendra is het een stap om weer aan de slag te gaan; de briljante luchtvaartexpert was met verlof, nadat haar echtgenoot omkwam bij een ongeluk. Terwijl de hele wereld toekijkt, werken Kendra en haar team koortsachtig om het vermiste vlieg­tuig te lokaliseren en mogelijke over­levenden op te snorren.

    TV-TIP Flikken Maastricht

    Flikken Maastricht
    NPO 1 om 20:33 uur
    Tijdens een etentje wordt Nico belaagd door een groepje opgeschoten jongens. Wolfs schiet te hulp en slaat hierbij een van de belagers knock-out. Terwijl Eva naar Groningen gaat om met de vriend van Maurice in de tbs te praten, krijgt Wolfs van Zitman de opdracht om haar buurman bij te staan. Die is opgelicht bij de aankoop van een gebruikte sportauto. Intussen wordt Romeo opgehouden door een verlate bezorger, waardoor Marion er alleen voor staat.

    Interview