Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    RTBF La Une moet terug op Limburgse kabel

    De zender België-Frans 1 moet weer terug worden doorgegeven via de Limburgse kabel van Ziggo. Dat heeft de programmaraad in haar concepts advies besloten. Het advies voor Brava TV was eerder al bekend geworden.
    Jan-Hein Visser
    24 november 2009
    comments 0
    RTBF La Une moet terug op Limburgse kabel
    De Belgisch-Franse omroep RTBF La Une zal in principe weer terugkeren op de kabel in Maastricht en zelfs heel Limburg, nadat deze zender enkele jaren geleden verdween uit het aanbod. De Limburgse Programmaraad adviseert dit aan Ziggo, dat het advies in beginsel moet opvolgen.

    RTBF La Une werd twee jaar geleden geschrapt ondanks protesten van Maastricht en Luik en hotelhouder Camille Oostwegel in zijn hoedanigheid van honorair consul van Frankrijk. Met name Zuid-Limburg heeft historisch gezien maar ook nog altijd politiek-economisch sterke banden met het aangrenzende Franstalige Waalse gewest Luik. Ook Brava NL staat in het nieuwe advies maar hierover is al eerder bericht. Het definitieve advies zal in januari worden opgesteld waarna Ziggo wordt ingelicht. Ziggo heeft andere adviezen van programmaraden (o.a. regio Breda) die ook Franse zenders betroffen, naast zich neergelegd maar moet deze nu toch gaan uitvoeren omdat zij rechtszaken daarover verloren. Het analoog toevoegen van nieuw geadviseerde zenders betekent onherroepelijk dat er een andere zender voor moet wijken uit het analoge pakket van 30 kanalen.

    Momenteel is er in het analoge pakket van Limburg geen enkel Franstalige station meer te ontvangen nadat TV5 Monde Europe zelf overeenkwam met Ziggo om nog uitsluitend digitaal te worden doorgegeven. Met name Maastricht had tot aan de periode dat het net van Nutsmaas was, beschikking in het analoge pakket over RTBF 1, France 2 en France 3 en daarna ook nog tot 2 jaar geleden over RTBF 1. Ziggo geeft thans wel in het digitaal standaardpakket TV5 Monde Europe door evenals France 2. Ook de internationale RTBF Sat is daarin aanwezig maar van dit kanaal maakte de RTBF bekend het volgend jaar te moeten opdoeken vanwege bezuinigingen.
    RTBF La UneZiggoLimburgRTBF 1

    Reacties