Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Rupert Murdoch koopt Eredivisie Live

    De Australische mediatycoon Rupert Murdoch heeft een meerderheidsbelang in het betaalkanaal Eredivisie Live gekocht. Daarbij horen ook de uitzendrechten van de Eredivisie.
    Jarco Kriek
    8 augustus 2012
    comments 0
    Rupert Murdoch koopt Eredivisie Live

    De Australische mediatycoon Rupert Murdoch heeft een meerderheidsbelang in het betaalkanaal Eredivisie Live gekocht. Daarbij horen ook de uitzendrechten van de Nederlandse Eredivisie voetbalcompetitie.

    De afgelopen week heeft de Eredivisie CV – eigenaar van Eredivisie Live – volgend De Telegraaf aan het geheim aan de verkoop van het voetbalkanaal en de uitzendrechten van de Eredivisie voor de komende twaalf jaar gewerkt. Eredivisie CV komt later vandaag met een officieel bericht over de overeenkomst met Rupert Murdoch. Deze koopt onder de naam van zijn Amerikaans tv-netwerk FOX het voetbalkanaal en de uitzendrechten van de Eredivisie tot 2025.

    Miljard euro

    Met de overeenkomst is een bedrag van een miljard euro gemoeid. Vanaf volgend jaar krijgen de voetbalclubs 60 miljoen voor de uitzendrechten van het voetbal. Dat loopt in de jaren daarna op tot 100 miljoen euro. Ook neemt FOX de schuld van 60 miljoen euro die Eredivisie Live heeft over. De overeenkomst kan voor de Nederlandse voetbalclubs dus met gejuich ontvangen worden. Daarnaast behouden de voetbalclubs 49 procent van Eredivisie Live.

    Revolutie in tv-landschap

    Er gaat wel een revolutie in het Nederlandse medialandschap plaatsvinden. De naam Eredivisie Live blijft in ieder geval nog enkele jaren bestaan. De kans is echter groot dit later in de merknaam Sky wordt veranderd. In alle landen waar Rupert Murdoch onder de naam Sky de uitzendrechten van de hoogste voetbalcompetitie exploiteert, heeft hij ook via de satelliet een eigen platform om deze uitzendrechten naar eigen inzicht aan de man te brengen. Nederland heeft ook een eigen tv-platform onder de naam CanalDigitaal die via de satelliet betaaltelevisie in honderdduizenden Nederlandse huiskamers brengt.

    Zondagavond bord op schoot

    De NOS gaat ervan uit dat de onderhandelingen over een nieuwe rechtenovereenkomst voor de samenvattingen na het dit weekeinde te starten voetbalseizoen moeilijker gaan worden nu Rupert Murdoch Eredivisie Live en de uitzendrechten van live wedstrijden voor langere tijd heeft gekocht. NOS-directeur Jan de Jong denkt dat er meer voor de samenvattingsrechten moet worden betaald. "Mijn angst is dat meer moet worden betaald. De aanpak van het Amerikaanse bedrijf is ongetwijfeld minder gericht op het open net. Dat drijft de prijs omhoog. De investeringen moeten worden terugverdiend."
    Eredivisie LiveEredivisievoetbalEredivisie CVRupert MurdochFOXSkyNOSStudio Sportuitzendrechten

    Reacties

  1. TV-TIP Independence Day

    Independence Day
    RTL 7 om 20:25 uur
    De aarde krijgt te maken met een buitenaardse invasie. President Whitmore (Bill Pullman) wil eigenlijk niet vechten, maar heeft al snel door dat dat de enige manier is waarop de mens kan overleven. De hoop van de mensheid ligt in handen van Whitmore, wetenschapper David Levinson (Jeff Goldblum) en piloot Steven Hiller (Will Smith).

    TV-TIP Het Roer Om

    Het Roer Om
    SBS6 om 20:30 uur
    Bij de fanatieke hengelaar gaat het hart sneller kloppen van het Noorse fjordengebied. Zo ook bij Dennis en Annelies, die hun comfortabele huis-tuin-en-keukenleventje in Nederland verruilen voor een nog ongewis avontuur in het Noorse Rekdal. Hier, op zo’n 44 kilometer van het bij visliefhebbers bekende Romsdalsfjord, neemt het stel een viscentrum met vier appartementen over van een Nederlands koppel. Direct worden ze in het diepe gegooid, want er komt een grote groep vissers die ze op sleeptouw moeten nemen.

    Interview