Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Samenwerking BravaNL en RTV Oost

    Een unieke samenwerking tussen BravaNL en RTV Oost moet het Overijsselse opera en klassieke muziek meer in de schijnwerpers plaatsen.
    Jarco Kriek
    1 oktober 2010
    comments 0
    Samenwerking BravaNL en RTV Oost

    Het commercieel televisiekanaal BravaNL en de regionale publieke omroep RTV Oost werken de komende maand samen. Beide televisiezenders hebben oktober uitgeroepen tot “De Maand Van Het Oosten”. In deze themamaand besteden beide zenders veel aandacht aan opera en klassieke muziek uit Overijssel.

    Aanleiding hiervoor is de Edison Klassiek Publieksprijs die het Orkest van het Oosten o.l.v. Jan Willem de Vriend in juni ontving voor het album Paganini concerten 1 en 2. BravaNL en RTV Oost werken in de themamaand samen met het Orkest van het Oosten, de Nationale Reisopera, het ArtEZ Conservatorium en Museum De Fundatie. Deze hoofdrolspelers uit het Overijsselse muziekleven worden voor het eerst samengebracht in een grootschalig televisieproject. BravaNL wijdt vanaf vrijdag 8 oktober een substantieel deel van haar programmering aan voorstellingen, concerten, portretten en interviews rondom deze belangrijke Overijsselse muziekinstituten. De programma’s van de ‘Maand van het Oosten’ zijn bij TV Oost vanaf 10 oktober vier zondagen lang te zien tussen 11.00 en 13.00 uur.

    De themamaand is in meerdere opzichten uniek. Nooit eerder stond het muziekleven van één provincie zo prominent in de schijnwerpers bij een regionale omroep en landelijke cultuurzender. En nooit eerder werd een zo muzikaal en menselijk gezicht gegeven aan de gepassioneerde muziekcultuur in het oosten des lands. Zo wordt de Nationale Reisopera al decennia lang gewaardeerd om zijn fascinerende producties die jaarlijks in het hele land volle zalen trekken. Ook het Orkest van het Oosten beleeft al jaren hoogtepunt na hoogtepunt. Reizend door Overijssel en over de wereld speelt het orkest vanuit de thuisbasis Muziekcentrum Enschede op het hoogste Europese niveau. BravaNL heeft op basis van recente televisieopnamen aangevuld met nieuw opgenomen concerten en documentaires een uitgebreid programma ontwikkeld voor de ‘Maand van het Oosten’, in nauwe samenwerking met RTV Oost. Bij BravaNL wordt vanaf vrijdag 8 oktober vier weken lang avond aan avond muziek uit Overijssel geprogrammeerd. Te zien zijn onder meer uitvoeringen door het Orkest van het Oosten van Offenbach, Beethoven, Bizet, Saint-Saëns en Van Gilse, ‘Das Rheingold’ van Wagner door de Nationale Reisopera en documentaires van RTV Oost over het Orkest van het Oosten ‘On Tour’ in Spanje en de première van Das Rheingold in 2009.

    BravaNL produceerde voor deze themamaand een groot aantal nieuwe programma’s. Daaronder zijn een aantal afleveringen uit de serie ‘Passie’, waarin Rob Overman in gesprek gaat met onder anderen dirigent Jan Willem de Vriend van het Orkest van het Oosten en dirigent Ed Spanjaard en intendant Guus Mostart van de Nationale Reisopera. Ook is er een groot aantal miniportretten opgenomen van onder anderen musici van het Orkest van het Oosten, het Conservatorium ArtEZ, directeur Ralph Keuning van Museum De Fundatie en de mensen achter de schermen van de Nationale Reisopera. Meer informatie vindt u in de bijlage Programmering.


    BravaNLRTV Oost

    Reacties

  1. TV-TIP Independence Day

    Independence Day
    RTL 7 om 20:25 uur
    De aarde krijgt te maken met een buitenaardse invasie. President Whitmore (Bill Pullman) wil eigenlijk niet vechten, maar heeft al snel door dat dat de enige manier is waarop de mens kan overleven. De hoop van de mensheid ligt in handen van Whitmore, wetenschapper David Levinson (Jeff Goldblum) en piloot Steven Hiller (Will Smith).

    TV-TIP Het Roer Om

    Het Roer Om
    SBS6 om 20:30 uur
    Bij de fanatieke hengelaar gaat het hart sneller kloppen van het Noorse fjordengebied. Zo ook bij Dennis en Annelies, die hun comfortabele huis-tuin-en-keukenleventje in Nederland verruilen voor een nog ongewis avontuur in het Noorse Rekdal. Hier, op zo’n 44 kilometer van het bij visliefhebbers bekende Romsdalsfjord, neemt het stel een viscentrum met vier appartementen over van een Nederlands koppel. Direct worden ze in het diepe gegooid, want er komt een grote groep vissers die ze op sleeptouw moeten nemen.

    Interview