Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Samenwerking NPO en ROOS niet meer in eigen handen

    Voor mediastaatssecretaris Sander Dekker is de maat vol. De publieke omroepen hebben de kans om zelf de gedwongen samenwerking vorm te geven door te lang treuzelen verspeeld.
    Jarco Kriek
    15 maart 2014
    comments 15
    Samenwerking NPO en ROOS niet meer in eigen handen
    Foto: ANP
    Voor mediastaatssecretaris Sander Dekker is de maat vol. De publieke omroepen hebben de kans om zelf de gedwongen samenwerking vorm te geven door te lang treuzelen verspeeld. Dekker gaat nu zelf de samenwerking vormgeven en dus ook bepalen.

    Dekker had van de NPO en ROOS – het samenwerkingsverband en overlegorgaan van de dertien publieke regionale omroepen – een gezamenlijke toekomstvisie op het compleet veranderde medialandschap gevraagd. Dat overleg heeft volgens de mediastaatssecretaris te weinig opgeleverd. Op het jaarlijkse congres van ROOS maakte Dekker dan ook bekend om nu de touwtjes zelf in handen te nemen. "En dat is jammer. Er is veel tijd mee verloren gegaan. En bovendien hebben beide organisaties de kans uit handen gegeven om hun gezamenlijke toekomst zélf vorm te geven", aldus Dekker.

    Bewoners in regio centraal

    Dekker gaf de regionale omroepen een eerste waarschuwing dat het niet wenselijk is om programma’s te gaan maken die andere zenders al maken. "Die wedstrijd verliest u. Geef mensen een goede reden om naar hun regionale zender te kijken. Wees Drents, Gelders, Fries, Zeeuws. Dat kan namelijk niemand anders. Het gaat erom de regionale kijker zo goed mogelijk te bedienen. Los van de besturen. Los van de omroepen. Uw redactionele autonomie hangt niet af van dertien verschillende organisaties, met aparte gebouwen en directeuren", aldus Dekker over de hoofdpunten van de samenwerking tussen NPO en ROOS die hij voor ogen heeft. Als voorbeeld van hoe het niet moet, noemde Dekker de situatie in Sotsji tijdens de Olympische Winterspelen. Toen waren er naast de cameraploegen van de NPO ook eigen cameraploegen van drie regionale omroepen in hetzelfde werkgebied actief. Dekker hierover: "Allemaal betaald door één en dezelfde belastingbetaler."
    NPOROOSpublieke omroepregionale omroepregioregionaalomroepmediastaatssecretarisSander DekkerbezuinigingmediamediawetNederland 3samenwerking

    Reacties

  1. TV-TIP Departure

    Departure
    SBS9 om 20:30 uur
    Kendra Malley, speurneus bij het Canadese Transport Safety Investigation Bureau (TSIB), wordt opgetrommeld wanneer BGA vlucht 716 boven de Atlantische Oceaan van de radar verdwijnt. Voor Kendra is het een stap om weer aan de slag te gaan; de briljante luchtvaartexpert was met verlof, nadat haar echtgenoot omkwam bij een ongeluk. Terwijl de hele wereld toekijkt, werken Kendra en haar team koortsachtig om het vermiste vlieg­tuig te lokaliseren en mogelijke over­levenden op te snorren.

    TV-TIP Flikken Maastricht

    Flikken Maastricht
    NPO 1 om 20:33 uur
    Tijdens een etentje wordt Nico belaagd door een groepje opgeschoten jongens. Wolfs schiet te hulp en slaat hierbij een van de belagers knock-out. Terwijl Eva naar Groningen gaat om met de vriend van Maurice in de tbs te praten, krijgt Wolfs van Zitman de opdracht om haar buurman bij te staan. Die is opgelicht bij de aankoop van een gebruikte sportauto. Intussen wordt Romeo opgehouden door een verlate bezorger, waardoor Marion er alleen voor staat.

    Interview