1. Nieuws

  Satellietbereik in België stijgt fors

  Er zijn goede vooruitzichten voor de aanbieders van satelliettelevisie in België. Het satellietbereik is gestegen. Daarnaast zijn er grote groeiperspectieven voor televisieaanbieders die van de satelliet gebruik maken.
  Jarco Kriek
  27 maart 2011
  comments 0
  Satellietbereik in België stijgt fors

  Er zijn goede vooruitzichten voor de aanbieders van satelliettelevisie in België. Het satellietbereik is gestegen. En wat misschien nog belangrijker is, het aantal schotelbezitters zonder abonnement bij een satellietelevisieaanbieder is relatief groot.

  En is er een reëel groeiperspectief voor satelliettelevisieaanbieders in België. Op dit moment bieden TV Vlaanderen, TéléSAT, Mobistar en EDPNet satelliettelevisie aan haar klanten aan. TV Vlaanderen en TéléSAT zijn merknamen, en dus eigendom, van de Luxemburgse televisieaanbieder M7 Group S.A. Mobistar en EDPNet maken gebruik van het zenderaanbod van TV Vlaanderen en TéléSAT en hebben voor de verkoop van digitale televisie hierdoor ook een overeenkomst met M7 Group S.A gesloten.

  Uit de SES ASTRA Satellite Monitor 2010, die afgelopen week in Berlijn aan verzamelde Europese pers werd gepresenteerd, blijkt het groeiperspectief van de Belgische satelliettelevisiemarkt. Voor de Benelux werd het onderzoek uitgevoerd door TNS Media. Aan het einde van 2010 konden in totaal 440.000 huishoudens naar satelliettelevisie via één van de ASTRA-satellieten kijken. Daarnaast keken nog eens 90.000 Belgische huishoudens naar satelliettelevisie via een satelliet van een andere satellietoperator. In dit geval veelal de Hotbird-satelliet van het Franse Eutelsat.

  In België zien we dus de trend dat het aantal huishoudens dat via één van de ASTRA-satellieten naar satelliettelevisie met meer dan 25 procent in één jaar stijgen. In 2009 was dit aantal namelijk nog 360.000. Naast de forse stijging zien we nog een ander opmerkelijk feit. Het groeiperspectief voor televisieaanbieders die voor het televisieaanbod gebruik maakt van één van de ASTRA-satellieten is groot. In België heeft TV Vlaanderen rond de 100.000 abonnees, TéléSAT 20.000, Mobistar 10.000 en nieuwkomer EDPNet is pas enkele weken geleden begonnen met het aanbieden van satelliettelevisie. In totaal zijn in België dus rond de 130.000 abonnementen voor satelliettelevisie via één van de ASTRA-satellieten verkocht terwijl het bereik 440.000 huishoudens is.

  Bill Wijdeveld, Managing Director van ASTRA Benelux, heeft hier een verklaring voor: "De overige aansluitingen zijn gebruikers die zelf een satellietontvanger kochten alleen naar Free-To-Air (FTA) naar satelliettelevisie kijken. Ook de vele expats in en rond Brussel speelt hierbij een belangrijke rol.” Ook sluit Wijdeveld niet uit dat bij de groep van 310.000 Belgische satelliethuishoudens met ASTRA ontvangstmogelijkheden - maar zonder abonnement bij een Belgische satelliettelevisieaanbieder – veel allochtonen zitten.

  Wat eveneens tot vreugde stemt is het aantal Belgische satelliethuishoudens dat ontvangstmogelijkheid van de ASTRA3-satelliet heeft. Deze satelliet wordt voor de Benelux-markt steeds belangrijker. Nieuwe televisiezenders en HD-kanalen voor de Belgische satelliettelevisiemarkt worden op deze satelliet uitgezonden. De verwachting is zelfs dat binnen twee tot vier jaar het gehele Nederlandse en Belgische televisieaanbod op deze satelliet wordt uitgezonden. Volgens de onderzoekers van TNS Media konden aan het einde van het vorige jaar 240.000 satelliethuishoudens in België – bijvoorbeeld via DUO LNB en TripleSat schotelantenne – naar de ASTRA3-satelliet kijken. Een stijging van maar liefst 100.000 in één jaar tijd.

  ASTRA BeneluxM7 Group S.ATV Vlaanderen TéléSATMobistarEDPNetSES ASTRAASTRA1ASTRA3

  Reacties

 1. TV-TIP Penny's Shadow

  Penny's Shadow
  NPO 3 om 15:30 uur
  Lisa is zeventien jaar en heeft een speciale band met paarden. In de zomer gaat ze samen met haar moeder en zusje Tess op vakantie naar Ameland. Tess neemt ook haar eigenwijze pony Rakker mee. Ze verblijven op de kampeerboerderij van de achttienjarige Kai en zijn vader. Kai's moeder is jaren geleden overleden bij een ongeluk met haar geliefde paard Shadow. De zwarte hengst heeft het overleefd, maar is zwaar getraumatiseerd en onbetrouwbaar geworden. Kai zag het ongeluk gebeuren en heeft daardoor een moeilijke band met het paard. Lisa is ervan overtuigd dat ze kan helpen met Shadow, maar Kai wil hier niets van weten. Ze besluit om in het geheim toch het paard te gaan trainen.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY ME BEFORE YOU

   Me Before You is een bijzonder eerbetoon aan de kracht van de liefde. In de film, gebaseerd op de bestseller van Jojo Moyes, raakt Louisa Clark (Emilia Clarke) haar baan als serveerster kwijt. Totaal TV mag de Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Say Yes To the Dress Benelux

  Say Yes To the Dress Benelux
  TLC om 20:00 uur
  Volg Nederlandse en Vlaamse bruiden die op zoek zijn naar de perfecte bruidsjurk. De bruiden worden onder andere geholpen door de Amerikaanse bruidsjurkengoeroe Randy Fenoli.

  Zappen.blog.nl