1. Nieuws

  Satellietbereik in België stijgt fors

  Er zijn goede vooruitzichten voor de aanbieders van satelliettelevisie in België. Het satellietbereik is gestegen. Daarnaast zijn er grote groeiperspectieven voor televisieaanbieders die van de satelliet gebruik maken.
  Jarco Kriek
  27 maart 2011
  comments 0
  Satellietbereik in België stijgt fors

  Er zijn goede vooruitzichten voor de aanbieders van satelliettelevisie in België. Het satellietbereik is gestegen. En wat misschien nog belangrijker is, het aantal schotelbezitters zonder abonnement bij een satellietelevisieaanbieder is relatief groot.

  En is er een reëel groeiperspectief voor satelliettelevisieaanbieders in België. Op dit moment bieden TV Vlaanderen, TéléSAT, Mobistar en EDPNet satelliettelevisie aan haar klanten aan. TV Vlaanderen en TéléSAT zijn merknamen, en dus eigendom, van de Luxemburgse televisieaanbieder M7 Group S.A. Mobistar en EDPNet maken gebruik van het zenderaanbod van TV Vlaanderen en TéléSAT en hebben voor de verkoop van digitale televisie hierdoor ook een overeenkomst met M7 Group S.A gesloten.

  Uit de SES ASTRA Satellite Monitor 2010, die afgelopen week in Berlijn aan verzamelde Europese pers werd gepresenteerd, blijkt het groeiperspectief van de Belgische satelliettelevisiemarkt. Voor de Benelux werd het onderzoek uitgevoerd door TNS Media. Aan het einde van 2010 konden in totaal 440.000 huishoudens naar satelliettelevisie via één van de ASTRA-satellieten kijken. Daarnaast keken nog eens 90.000 Belgische huishoudens naar satelliettelevisie via een satelliet van een andere satellietoperator. In dit geval veelal de Hotbird-satelliet van het Franse Eutelsat.

  In België zien we dus de trend dat het aantal huishoudens dat via één van de ASTRA-satellieten naar satelliettelevisie met meer dan 25 procent in één jaar stijgen. In 2009 was dit aantal namelijk nog 360.000. Naast de forse stijging zien we nog een ander opmerkelijk feit. Het groeiperspectief voor televisieaanbieders die voor het televisieaanbod gebruik maakt van één van de ASTRA-satellieten is groot. In België heeft TV Vlaanderen rond de 100.000 abonnees, TéléSAT 20.000, Mobistar 10.000 en nieuwkomer EDPNet is pas enkele weken geleden begonnen met het aanbieden van satelliettelevisie. In totaal zijn in België dus rond de 130.000 abonnementen voor satelliettelevisie via één van de ASTRA-satellieten verkocht terwijl het bereik 440.000 huishoudens is.

  Bill Wijdeveld, Managing Director van ASTRA Benelux, heeft hier een verklaring voor: "De overige aansluitingen zijn gebruikers die zelf een satellietontvanger kochten alleen naar Free-To-Air (FTA) naar satelliettelevisie kijken. Ook de vele expats in en rond Brussel speelt hierbij een belangrijke rol.” Ook sluit Wijdeveld niet uit dat bij de groep van 310.000 Belgische satelliethuishoudens met ASTRA ontvangstmogelijkheden - maar zonder abonnement bij een Belgische satelliettelevisieaanbieder – veel allochtonen zitten.

  Wat eveneens tot vreugde stemt is het aantal Belgische satelliethuishoudens dat ontvangstmogelijkheid van de ASTRA3-satelliet heeft. Deze satelliet wordt voor de Benelux-markt steeds belangrijker. Nieuwe televisiezenders en HD-kanalen voor de Belgische satelliettelevisiemarkt worden op deze satelliet uitgezonden. De verwachting is zelfs dat binnen twee tot vier jaar het gehele Nederlandse en Belgische televisieaanbod op deze satelliet wordt uitgezonden. Volgens de onderzoekers van TNS Media konden aan het einde van het vorige jaar 240.000 satelliethuishoudens in België – bijvoorbeeld via DUO LNB en TripleSat schotelantenne – naar de ASTRA3-satelliet kijken. Een stijging van maar liefst 100.000 in één jaar tijd.

  ASTRA BeneluxM7 Group S.ATV Vlaanderen TéléSATMobistarEDPNetSES ASTRAASTRA1ASTRA3

  Reacties

 1. TV-TIP The Rock

  The Rock
  Veronica om 20:00 uur
  De afvallige generaal Francis X. Hummel maakt zich met zijn marinecommando's meester van wat de best beveiligde gevangenis aller tijden was: Alcatraz. Ze gijzelen er 81 toeristen en vragen 100 miljoen dollars losgeld ter compensatie voor de familie van overleden manschappen tijdens geheime operaties. Als hun eis niet ingewilligd wordt, zullen vijftien zenuwgasraketten San Francisco treffen. Slechts twee mannen kunnen de stad en de gijzelaars redden. De ene is een jonge FBI-agent die alles afweet van chemische wapens, de andere is de enige man die er ooit in geslaagd is uit Alcatraz te ontsnappen: de mysterieuze macho John Mason ...

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY JASON BOURNE

   Matt Damon is terug en dit keer krijgt de zaak een persoonlijk tintje in Jason Bourne. Totaal TV mag dit spetterende vijfde hoofdstuk van de kaskrakerfranchise vijf keer als Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Vier seizoenen aan de Amstel

  Vier seizoenen aan de Amstel
  NPO 1 om 22:10 uur
  Avond na avond staat er een team van de beste chefs en sommeliers klaar in het sterrenrestaurant aan de Amstel en Kerst komt er aan.

  Zappen.blog.nl