Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    ‘Schrap NPO 3 en enkele publieke radiozenders’

    De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet het mes weer in de financieel budget zetten. Het krijgt vanaf 2019 ongeveer zestig miljoen euro per jaar minder. Politieke partij PVV weet wel enkele manieren om te bezuinigen.
    Jarco Kriek
    27 november 2017
    comments 17
    ‘Schrap NPO 3 en enkele publieke radiozenders’
    Foto ANP

    Mediaminister Arie Slob is duidelijk. Hij gaat het tekort aan reclame-inkomsten dat zich eerder aandient dan van tevoren werd verwacht niet compenseren. De NPO moet hierdoor bezuinigen. Hoe hoog die bezuiniging uitvalt, hangt deels af van de creativiteit van de NPO zelf. De publieke omroep moet namelijk zelf op zoek naar extra geld. Het denkt dit deels bij Nederlandse tv-aanbieders te vinden. Maar aanbieders als Ziggo en KPN staan niet te springen om de NPO nog meer geld te geven. Minister Slob waarschuwt de NPO dat men commerciële marktpartijen met de zoektocht naar extra geld niet in de weg mag zitten. Zo mag de NPO met belastinggeld geen met commerciële marktpartijen concurrerende diensten in de markt zetten. Het gelijke speelveld staat hoog in het vaandel bij minister Slob.

     

    Einde NPO 3?

    Politieke partij PVV had in het Kamerdebat over de mediabegroting wel enkele ideeën voor de NPO om te bezuinigen. Als eerste het afschaffen van het derde publieke tv-kanaal NPO 3. Bij meer politieke partijen wordt met deze gedachte gespeeld. NPO 3 is de jongerenzender van de publieke omroep. Maar uit eerdere onderzoeken bleek dat de zender jonge kijkers niet goed weet te bereiken. Verder stelt de PVV voor om enkele van de 23 publieke radiozenders te schrappen. Naast de vijf hoofdzenders exploiteert NPO digitale themakanalen die alleen online en deels via het digitale radionetwerk DAB+ te beluisteren zijn.

    NPOpublieke omroepbezuinigingTweede KamermediabegrotingArie SlobmediaNPO 3radiotvtelevisieconcurrentieSTERreclame

    Reacties

  1. TV-TIP Bad Boys

    Bad Boys
    RTL 7 om 20:25 uur
    Familieman Marcus Burnett (Martin Lawrence) en rokkenjager Mike Lowry (Will Smith) werken allebei bij de politie van Miami. Als er een lading drugs met een waarde van een slordige 100 miljoen dollar uit het politiebureau verdwijnt, hebben tegenpolen Marcus en Mike 72 uur de tijd om het gestolen bewijsmateriaal terug te vinden.

    TV-TIP De Jeugdkliniek: Als Niets Meer Werkt

    De Jeugdkliniek: Als Niets Meer Werkt
    RTL 5 om 20:30 uur
    Nederland kent veel instanties die kwetsbare jongeren proberen te helpen: soms zitten ze in zó’n rotsituatie dat zelfs de experts het niet meer weten. Ewout Genemans keert terug naar de Yes We Can Clinics in Hilvarenbeek. Hier wordt een ultieme poging gedaan om jongeren met zware psychische problemen of drugsverslavingen er bovenop te helpen. Ewout heeft openhartige gesprekken met de jongeren, en volgt ze op hun traject naar verbetering.

    Interview