Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Staken landelijke doorgifte regionale omroep toch op initiatief Ziggo

    Ondanks eerder berichtgeving in landelijke media wordt de landelijke verspreiding van de regionale omroepen bij Ziggo op initiatief van het kabelbedrijf zelf doorgevoerd. Dat maakte Ziggo vandaag aan Totaal TV bekend.
    Jarco Kriek
    11 augustus 2011
    comments 0
    Staken landelijke doorgifte regionale omroep toch op initiatief Ziggo

    Ondanks eerder berichtgeving in landelijke media wordt de landelijke verspreiding van de regionale omroepen bij Ziggo op initiatief van het kabelbedrijf zelf doorgevoerd. Dat maakte Ziggo vandaag aan Totaal TV bekend.

    Vorige week maakte Ziggo bekend dat in de loop van dit jaar de landelijke doorgifte van regionale omroepen bij de televisieaanbieder gestaakt zou worden. Dat zou volgens Ziggo op expliciet verzoek van de regionale omroepen zelf gebeuren. Hoge BUMA-kosten zouden hiervan de oorzaak zijn. Totaal TV berichtte hier verleden week als eerste over, een bericht dat werd overgenomen door landelijke media. RTV Noord liet later echter weten dat Ziggo dit besluit genomen zou hebben.

    Gerard Schuiteman van belangenvereniging ROOS van de regionale omroepen onderschrijft de woorden van RTV Noord: "De uitleg van Ziggo klopt niet. Ziggo heeft ons net voor de zomer aangegeven dat per 1 oktober de regionale omroepen worden doorgegeven volgens de mustcarry-verplichting in de Mediawet.” Dat gaat in praktijk inhouden dat Ziggo de regionale omroep van de provincie waarin de Ziggo-klant woont en de aangrenzende regionale omroepen van deze provincie in het digitale zenderaanbod gaat doorgeven. "Op zich vinden wij dat ook voldoende als minimum. Ziggo mag wat ons betreft alle zenders blijven doorgeven, wij hebben Ziggo wel aangegeven dat eventuele extra kosten voor BUMA dan door Ziggo gedragen moeten worden.”

    Ziggo verklaart vandaag aan Totaal TV dat men in haar reactie van verleden week inderdaad ten onrechte heeft aangegeven dat het staken van de landelijke doorgifte van regionale omroepen op eigen verzoek van hen gaat gebeuren. "Intern was hier onduidelijkheid over en hierdoor hebben wij een verkeerde reden naar buiten gecommuniceerd” aldus Marcel Nijhoff – CCO van Ziggo - aan Totaal TV. De extra BUMA-kosten die bij een blijvende landelijke doorgifte van regionale omroepen voor rekening van Ziggo zouden komen speelt wel een rol maar is niet de belangrijkste reden waarom Ziggo de doorgifte van het aantal regionale omroepen in het digitaal aanbod gaat terugbrengen.

    Het belang en de waardering die de Ziggo-klant aan doorgifte van regionale omroepen buiten de eigen provincie hecht is wel dermate laag dat blijvende landelijke doorgifte door Ziggo geen grote waarde heeft. Ziggo wil daarom ook niet de extra BUMA-kosten voor rekening nemen. De belangrijkste reden is echter van een heel andere aard. Ziggo heeft de bandbreedte op het digitale netwerk namelijk nodig voor een nog nieuw te lanceren digitale dienst in Nederland. Ziggo hoopt in de komende weken meer duidelijkheid hierover te kunnen geven.

    Ziggoregionale omroepROOSlokale omroepAT5digitaalanaloogBUMAuitzendrechten

    Reacties

  1. TV-TIP Louis Theroux Interviews…

    Louis Theroux Interviews…
    NPO 3 om 21:54 uur
    Voor de een is Chelsea Manning een heldin, en voor de ander een landverraadster van het ergste soort. De inlichtingenofficier gooide in 2010 750.000 gevoelige militaire documenten op straat, onder meer over misstanden tijdens de oorlogen in Afghanistan en Irak. Manning werd veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf, totdat president Obama de klokkenluidster in 2017 strafvermindering gaf. Louis Theroux vraagt Chelsea waarom ze de militaire geheimen deelde.

    TV-TIP Ondertussen aan de Hofvijver

    Ondertussen aan de Hofvijver
    NPO 2 om 22:18 uur
    De verbouwing van het Binnenhof is al enige tijd bezig en Splinter Chabot geeft een update over de vorderingen. Architecten Camiel Berns en Eric van Noord vertellen over hun plannen met het voormalige Hotel Central. Kleurhistoricus Judith Botan vertelt over het peperdure behang in de Tweede Kamer. Leuk (nou ja, leuk)feitje: de kosten van de Binnenhof-renovatie zijn inmiddels al verdubbeld tot bijna 1 miljard euro!

    Interview