Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Storing enkele HD-kanalen bij CanalDigitaal

    Al enkele dagen kan een gedeelte van de CanalDigitaal-abonnees door een hardnekkige storing niet genieten van de HD-zenders MTVN HD en History HD.
    Jarco Kriek
    9 december 2010
    comments 0
    Storing enkele HD-kanalen bij CanalDigitaal

    Door een technisch probleem kunnen CanalDigitaal-abonnees op dit moment niet kijken naar twee HD-zenders. Het gaat hier om de zenders MTVN HD en History HD. Diverse abonnees met een Mediaguard3 smartcard kunnen hierdoor niet naar deze HD-zenders kijken.

    Beide HD-kanalen worden niet door M7 Group S.A, de Luxemburgse eigenaar van CanalDigitaal, in eigen beheer via de satelliet aangeboden. Men in het geval van MTVN HD gebruik van de eigen satellietverspreiding van MTV Networks in London. History HD wordt via een channelsharing constructie afgenomen van de Tsjechische operator Towercom, die in Tsjechië onder de naam Skylink een satellietaanbod op de markt brengt. Bij channelsharing maakt een televisieaanbieder gebruik van de satellietverspreiding van een bepaald internationaal televisiekanaal dat al via de satelliet bij een andere, veelal buitenlandse, televisieaanbieder beschikbaar is. In dit geval hoeft CanalDigitaal dus geen eigen bandbreedte te gebruiken om History HD aan haar abonnees te kunnen doorgeven. Channelsharing is vooral interessant voor, volgens Europese normen, kleinere televisieaanbieders. De huur van bandbreedte is voor hen zelfstandig te duur om de abonnee een groot zenderaanbod te kunnen aanbieden. Wanneer de kosten voor bandbreedte voor het allergrootste deel wegvallen, bestaat de mogelijkheid voor een grote zenderaanbod wel. M7 Group S.A heeft op dit moment onder andere met de Europese televisieaanbieders Skylink en CanalSat dit soort overeenkomsten. Hier komt deze maand nog Sky Deutschland bij.

    Aan channelsharing kleeft ook een nadeel. Omdat de uplink niet in eigen beheer moet bij storingen de partij die de uplink naar de satelliet verzorgd handelend optreden. Dat kan vertraging in de oplossing van eventuele problemen veroorzaken. CanalDigitaal zegt dat de storing van MTVN HD en History HD geconstateerd is en dat er op dit moment een onderzoek naar deze storingen loopt. Daarbij is ook de hulp van uplink-eigenaren MTV Networks en Towercom ingeroepen. Tevens is coderingspartner Nagra bij dit onderzoek betrokken. Wanneer de storing verholpen is kan op dit moment nog niet gezegd worden.

     

    M7 Group S.ACanalDigitaalstoringNagraMTV NetworksTowercomSkylinkTV VlaanderenMTVN HDHistory HDchannelsharingMediaguard3

    Reacties