Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Thor 5 en Turksat 3A satellieten in 2008 gelanceerd

    Na de Sirius 4, de nog deze maand gelanceerd wordt, zullen er in 2008 nog twee belangrijke satellieten in een baan om de aarde worden gebracht.
    Jarco Kriek
    13 november 2007
    comments 0
    Thor 5 en Turksat 3A satellieten in 2008 gelanceerd
    Na de Sirius 4, de nog deze maand gelanceerd wordt, zullen er in 2008 nog twee voor Europa belangrijke satellieten in een baan om de aarde worden gebracht.

    In 2008 zal als eerste de Thor 5 satelliet worden gelanceerd. De lancering staat voor 7 februari op het schema. Telenor, de eigenaar van de satelliet, heeft de Russische autoriteiten onder druk moeten zetten om de Thor 5 satelliet in het eerste kwartaal te kunnen lanceren. Problemen met de Proton stuwraket, waardoor op 6 september de Japanse JC-Sat 11 satelliet verloren ging, brachten het lanceringschema onder zware tijdsdruk. Inmiddels is de Proton stuwraket weer succesvol gebruikt bij een non-commerciële vlucht.

    Dat de verstandhouding tussen Telenor en de Russen niet meer goed is, blijkt wel uit het feit dat Telenor inmiddels bekend heeft gemaakt dat de Thor 6 satelliet, die volgens schema in 2009 gelanceerd zou moeten worden, door het Franse Arianespace in de ruimte zal worden gebracht.

    In april 2008 zal de Turksat 3A door Arianespace worden gelanceerd. De Turksat 3A satelliet zal de Turksat 1C, die actief is sinds juli 1996, op 42 graden oost vervangen. Door de vervanging zal de transpondercapaciteit verhoogd worden. De Turksat 1C heeft 16 Ku-band transponders aan boord tegenover de 24-Ku band transponders die de nieuwe Turksat 3A satelliet heeft.

    Overigens heeft Arianespace op dit moment ook problemen met de door haar gebruikte Ariane 5-ECA stuwraket. Afgelopen vrijdag werd een lancering enige uren voor 'liftoff' wegens technische problemen voor onbepaalde tijd uitgesteld. De bedoeling was de Britse militaire satelliet Skynet 5B en de Braziliaanse communicatiesatelliet Star One C1 in een baan om de aarde te brengen.
    Thor 5Turksat 3Alancering

    Reacties

  1. TV-TIP Departure

    Departure
    SBS9 om 20:30 uur
    Kendra Malley, speurneus bij het Canadese Transport Safety Investigation Bureau (TSIB), wordt opgetrommeld wanneer BGA vlucht 716 boven de Atlantische Oceaan van de radar verdwijnt. Voor Kendra is het een stap om weer aan de slag te gaan; de briljante luchtvaartexpert was met verlof, nadat haar echtgenoot omkwam bij een ongeluk. Terwijl de hele wereld toekijkt, werken Kendra en haar team koortsachtig om het vermiste vlieg­tuig te lokaliseren en mogelijke over­levenden op te snorren.

    TV-TIP Flikken Maastricht

    Flikken Maastricht
    NPO 1 om 20:33 uur
    Tijdens een etentje wordt Nico belaagd door een groepje opgeschoten jongens. Wolfs schiet te hulp en slaat hierbij een van de belagers knock-out. Terwijl Eva naar Groningen gaat om met de vriend van Maurice in de tbs te praten, krijgt Wolfs van Zitman de opdracht om haar buurman bij te staan. Die is opgelicht bij de aankoop van een gebruikte sportauto. Intussen wordt Romeo opgehouden door een verlate bezorger, waardoor Marion er alleen voor staat.

    Interview