Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    TV Oranje blij met publieke uitbrander TROS

    De kurken knalden nog net niet in Steenwijk. Maar bij TV Oranje is wel instemmend gereageerd op de publieke uitbrander die de TROS van minister Plasterk heeft gekregen.
    Jarco Kriek
    29 juni 2009
    comments 0
    TV Oranje blij met publieke uitbrander TROS

    De waarschuwing die mediaminister Plasterk vandaag de TROS gaf is met goedkeuring in de directiekamer van TV Oranje ontvangen. TV Oranje is al enige jaren bezig met aan de kaak stellen van vermeende commerciële activiteiten van de TROS.

    De TROS kreeg vandaag van Ronald Plasterk een publieke uitbrander. Volgens de mediaminster moet de publieke omroep nu echt de regels van de mediawet gaan naleven. Doet men dit niet dan houdt de Plasterk de mogelijkheid open dat hij de erkenning van de TROS als publieke omroep intrekt.

    De bewindsman lijkt hiermee gehoor te geven aan klachten van onder anderen TV Oranje over marktverstoring en oneerlijke concurrentie door de Tros. De oostelijke mediaondernemers Jur Bron en Gerard Ardesch ondervinden met hun commerciële muziekzender TV Oranje sinds eind 2006 met name concurrentie van het publieke themakanaal Sterren24 van de Tros. Gerard Ardesch: “Het lijkt erop dat we gehoor beginnen te krijgen, maar we zijn er nog lang niet. De Tros gaat, ondanks een boete van 35.000 Euro van het Commissariaat voor de Media, gewoon door met het organiseren van televisiereizen. Sterker nog: sinds de Tros eerder dit jaar door het Commissariaat hiervoor fors werd beboet, hebben ze via televisiereizen.nl meer reizen dan ooit georganiseerd! Bovendien is de Tros in reactie op de klachten van TV Oranje onlangs begonnen met het exclusief claimen van artiesten. In zogenaamde "mediapartnerships", waar fors voor betaald wordt, claimen ze alle rechten boven TV Oranje”. De directeur van TV Oranje zegt verder te weten dat de Tros zijn zender het leven zuur wil maken door een beroep te doen op naburige auteursrechten. De Tros claimt, volgens Ardesch, in zo’n geval het exclusieve recht op allerhande beeldmateriaal dat door de belastingbetaler is betaald.

    Ardesch zegt het verder opmerkelijk te vinden dat de claims van de Tros vooral lijken te belanden bij TV Oranje en niet bij andere commerciële omroepen. Gerard Ardesch en zijn compagnon Jur Bron blijven niettemin strijdvaardig. Ardesch: “Ik heb afgelopen vrijdag nog een gesprek gehad met het Commissariaat voor de Media, op hun eigen verzoek. Ook hebben we vorige maand in Brussel ons zegje kunnen doen. Ik verwacht zeker geen wonderen want juridisch is het taaie materie. Maar we blijven doorgaan! Het is het vallen van de druppel die de steen zal uithollen”, aldus de mediaondernemer uit Steenwijk.

    TROSNPOTV OranjePlasterkArdeschBron

    Reacties

  1. TV-TIP Independence Day

    Independence Day
    RTL 7 om 20:25 uur
    De aarde krijgt te maken met een buitenaardse invasie. President Whitmore (Bill Pullman) wil eigenlijk niet vechten, maar heeft al snel door dat dat de enige manier is waarop de mens kan overleven. De hoop van de mensheid ligt in handen van Whitmore, wetenschapper David Levinson (Jeff Goldblum) en piloot Steven Hiller (Will Smith).

    TV-TIP Het Roer Om

    Het Roer Om
    SBS6 om 20:30 uur
    Bij de fanatieke hengelaar gaat het hart sneller kloppen van het Noorse fjordengebied. Zo ook bij Dennis en Annelies, die hun comfortabele huis-tuin-en-keukenleventje in Nederland verruilen voor een nog ongewis avontuur in het Noorse Rekdal. Hier, op zo’n 44 kilometer van het bij visliefhebbers bekende Romsdalsfjord, neemt het stel een viscentrum met vier appartementen over van een Nederlands koppel. Direct worden ze in het diepe gegooid, want er komt een grote groep vissers die ze op sleeptouw moeten nemen.

    Interview