1. Nieuws

  TV Vlaanderen: “Besluit Anderlecht illegaal en discriminerend”

  De door de gemeente Anderlecht aangekondigde gemeentewet - waarin de plaatsing van een schotelantenne aan regels wordt gebonden – is illegaal en discriminerend. Dit laat de Belgische satelliettelevisieaanbieder TV Vlaanderen weten.
  Jarco Kriek
  4 augustus 2007
  comments 0
  TV Vlaanderen: “Besluit Anderlecht illegaal en discriminerend”
  De door de gemeente Anderlecht aangekondigde gemeentewet - waarin de plaatsing van een schotelantenne aan regels wordt gebonden – is illegaal en discriminerend. Dit laat de Belgische satelliettelevisieaanbieder TV Vlaanderen weten.

  Vooral het belasting heffen op schotelantennes is in strijd met Europese wetgeving. Ook is het actief beleid voeren door overheden om schotelbezit te ontmoedigen onrechtvaardig. De Europese Commissie heeft zich, enige jaren geleden, al eens hierover uitgelaten. Verder is er jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie waarin het klip en klaar duidelijk wordt dat de voorgenomen gemeentewet van de gemeente Anderlecht in strijd is met Europese regels.

  Het discriminerende karakter van de gemeentewet zit volgens TV Vlaanderen in het feit dat bepaalde bevolkingsgroepen in Brussel, met name genoemd 'Vlamingen' en 'allochtonen', beperkt worden in het ontvangen van digitale televisie en radiokanalen. Wanneer Anderlecht de plannen voor de gemeentewet doorzet dan lijkt de stap naar het Belgische bestuursorgaan 'Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding' en de Europese Commissie onafwendbaar, stelt TV Vlaanderen.

  In 2000 werd België voor het eerst op de vingers getikt voor het voornemen belasting te gaan heffen op schotelantennes. Diverse Brusselse, Waalse en Vlaamse gemeenten wilden deze schotelbelasting invoeren. De Europese Commissie en zelfs het Europese Hof van Justitie floten de Belgen toen terug.

  Een jaar later werd de gemeente Watermaal-Bosvoorde zelfs door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens teruggefloten nadat deze gemeente wederom probeerde de schotelbelasting in te voeren.

  Verleden jaar liet de Europese Commissie geen onduidelijkheid meer bestaan toen men uitsprak dat iedere Europese burger recht heeft op ontvangst van radio en televisiezenders. “Iedere burger heeft recht op een schotelantenne voor de ontvangst van radio- en televisie-uitzendingen. Dit fundamentele recht mag niet worden beperkt, noch door overheidsregelgeving, noch door private regelgeving. Privépersonen mogen niet worden verplicht televisie-uitzendingen via kabeltelevisie te ontvangen,” aldus de uiteindelijke verklaring van de Europese Commissie.

  In een aangetekende brief aan de Burgemeester en het Schepencollege van de gemeente Anderlecht laat TV Vlaanderen, mede op bovengenoemde punten, weten het niet eens te zijn met de voorgenomen gemeentewet. Waar nodig zal TV Vlaanderen individuele klachten van particulieren of organisaties volgen en indien nodig ook verder steunen. “Alles hangt natuurlijk af van hoe deze situatie zich verder ontwikkelt. Uiteraard zijn wij in eerste instantie vragende partij om te praten met de gemeente Anderlecht vanuit onze positie als satellietspecialist,” laat TV Vlaanderen-woordvoerster Ilse Lambrechts weten.
  schotelverbodTV VlaanderenAnderlecht

  Reacties

 1. TV-TIP De mooiste sprookjes

  De mooiste sprookjes
  NPO 3 om 11:35 uur
  Duits sprookje. Door een val in een waterput komt Marie terecht bij Vrouw Holle, die ze een jaar lang helpt met het huishouden. Ook helpt ze met het schudden van de dekbedden zodat er op aarde genoeg sneeuw valt om de bloemen en planten te beschermen tegen de vorst. Bedekt met goud keert ze terug naar het dorp. Haar jaloerse zus besluit ook een jaar naar vrouw Holle te gaan, maar het luie kind keert naar haar dorp terug onder het roet en heeft haar lesje geleerd.

  Doe mee en win!

  • *

   1X COMPLETE HARRY POTTER-BOX

   Een bezoekje aan Zweinstein is juist met de feestdagen magisch. De Harry Potter Collection in een nieuw jasje bevat alle acht films op dvd en Blu-ray en is de onmisbare boxset in ieder gezin. Totaal TV mag ‘m één keer weggeven.

  TV-TIP SOS Kinderdorpen

  SOS Kinderdorpen
  RTL 4 om 15:50 uur
  Tweeluik waarin Loïs Lane, Gers Pardoel en Anna Nooshin voor SOS Kinderdorpen door Oeganda reizen. Oeganda is een prachtig land, maar ook één van de allerarmste ter wereld. SOS Kinderdorpen staat klaar voor kinderen die geen ouders of zelfs helemaal geen familie hebben. Hoe doen ze dat in Oeganda? De inspiratie die de BN'ers opdeden tijdens deze reis, resulteert in een bijzondere ontknoping en een mooie verrassing voor de SOS-moeders die met hart en ziel voor kwetsbare kinderen zorgen.

  Zappen.blog.nl