1. Nieuws

  TV Vlaanderen: “Besluit Anderlecht illegaal en discriminerend”

  De door de gemeente Anderlecht aangekondigde gemeentewet - waarin de plaatsing van een schotelantenne aan regels wordt gebonden – is illegaal en discriminerend. Dit laat de Belgische satelliettelevisieaanbieder TV Vlaanderen weten.
  Jarco Kriek
  4 augustus 2007
  comments 0
  TV Vlaanderen: “Besluit Anderlecht illegaal en discriminerend”
  De door de gemeente Anderlecht aangekondigde gemeentewet - waarin de plaatsing van een schotelantenne aan regels wordt gebonden – is illegaal en discriminerend. Dit laat de Belgische satelliettelevisieaanbieder TV Vlaanderen weten.

  Vooral het belasting heffen op schotelantennes is in strijd met Europese wetgeving. Ook is het actief beleid voeren door overheden om schotelbezit te ontmoedigen onrechtvaardig. De Europese Commissie heeft zich, enige jaren geleden, al eens hierover uitgelaten. Verder is er jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie waarin het klip en klaar duidelijk wordt dat de voorgenomen gemeentewet van de gemeente Anderlecht in strijd is met Europese regels.

  Het discriminerende karakter van de gemeentewet zit volgens TV Vlaanderen in het feit dat bepaalde bevolkingsgroepen in Brussel, met name genoemd 'Vlamingen' en 'allochtonen', beperkt worden in het ontvangen van digitale televisie en radiokanalen. Wanneer Anderlecht de plannen voor de gemeentewet doorzet dan lijkt de stap naar het Belgische bestuursorgaan 'Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding' en de Europese Commissie onafwendbaar, stelt TV Vlaanderen.

  In 2000 werd België voor het eerst op de vingers getikt voor het voornemen belasting te gaan heffen op schotelantennes. Diverse Brusselse, Waalse en Vlaamse gemeenten wilden deze schotelbelasting invoeren. De Europese Commissie en zelfs het Europese Hof van Justitie floten de Belgen toen terug.

  Een jaar later werd de gemeente Watermaal-Bosvoorde zelfs door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens teruggefloten nadat deze gemeente wederom probeerde de schotelbelasting in te voeren.

  Verleden jaar liet de Europese Commissie geen onduidelijkheid meer bestaan toen men uitsprak dat iedere Europese burger recht heeft op ontvangst van radio en televisiezenders. “Iedere burger heeft recht op een schotelantenne voor de ontvangst van radio- en televisie-uitzendingen. Dit fundamentele recht mag niet worden beperkt, noch door overheidsregelgeving, noch door private regelgeving. Privépersonen mogen niet worden verplicht televisie-uitzendingen via kabeltelevisie te ontvangen,” aldus de uiteindelijke verklaring van de Europese Commissie.

  In een aangetekende brief aan de Burgemeester en het Schepencollege van de gemeente Anderlecht laat TV Vlaanderen, mede op bovengenoemde punten, weten het niet eens te zijn met de voorgenomen gemeentewet. Waar nodig zal TV Vlaanderen individuele klachten van particulieren of organisaties volgen en indien nodig ook verder steunen. “Alles hangt natuurlijk af van hoe deze situatie zich verder ontwikkelt. Uiteraard zijn wij in eerste instantie vragende partij om te praten met de gemeente Anderlecht vanuit onze positie als satellietspecialist,” laat TV Vlaanderen-woordvoerster Ilse Lambrechts weten.
  schotelverbodTV VlaanderenAnderlecht

  Reacties

 1. TV-TIP Penny's Shadow

  Penny's Shadow
  NPO 3 om 15:30 uur
  Lisa is zeventien jaar en heeft een speciale band met paarden. In de zomer gaat ze samen met haar moeder en zusje Tess op vakantie naar Ameland. Tess neemt ook haar eigenwijze pony Rakker mee. Ze verblijven op de kampeerboerderij van de achttienjarige Kai en zijn vader. Kai's moeder is jaren geleden overleden bij een ongeluk met haar geliefde paard Shadow. De zwarte hengst heeft het overleefd, maar is zwaar getraumatiseerd en onbetrouwbaar geworden. Kai zag het ongeluk gebeuren en heeft daardoor een moeilijke band met het paard. Lisa is ervan overtuigd dat ze kan helpen met Shadow, maar Kai wil hier niets van weten. Ze besluit om in het geheim toch het paard te gaan trainen.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY ME BEFORE YOU

   Me Before You is een bijzonder eerbetoon aan de kracht van de liefde. In de film, gebaseerd op de bestseller van Jojo Moyes, raakt Louisa Clark (Emilia Clarke) haar baan als serveerster kwijt. Totaal TV mag de Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Say Yes To the Dress Benelux

  Say Yes To the Dress Benelux
  TLC om 20:00 uur
  Volg Nederlandse en Vlaamse bruiden die op zoek zijn naar de perfecte bruidsjurk. De bruiden worden onder andere geholpen door de Amerikaanse bruidsjurkengoeroe Randy Fenoli.

  Zappen.blog.nl