Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    UPC heeft doorgifte-overeenkomst voor alle RTL HD-zenders

    Wanneer het aandeel in native HD uitgezonden programma's bij RTL4 HD en RTL5 HD groter wordt gaat UPC deze direct doorgeven. UPC heeft al sinds verleden jaar de uitzendrechten voor deze HD-zenders.
    Jarco Kriek
    23 januari 2010
    comments 0
    UPC heeft doorgifte-overeenkomst voor alle RTL HD-zenders

    Televisieaanbieder UPC heeft als eerste in oktober met RTL Nederland een doorgifte-overeenkomst voor alle RTL HD-zenders gesloten. Totaal TV kwam er achter dat er een specifieke reden is waarvoor bij UPC nu alleen RTL7 HD en RTL8 HD te zien zijn.

    Ronald Sutmuller, mediawoordvoerder van UPC, is duidelijk over de HD-overeenkomst die men in september met RTL Nederland heeft gesloten. “De overeenkomst die we met RTL hebben over HD gaat over alle vier de zenders.” Dat op dit moment nog slechts twee van de vier RTL Nederland zenders bij UPC beschikbaar zijn komt doordat UPC een minimumgrens aan het percentage uitgezonden native HD-content stelt voordat men HD-zenders gaat doorgeven. Al eerder stelde Ivo Lochtman, VP content bij UPC Nederland, in een interview, gegeven aan Totaal TV, dat UPC het percentage native HD uitgezonden content als een belangrijk criteria ziet bij de beslissing om HD-kanalen te gaan doorgeven.

    Ronald Sutmuller herbevestigt de HD-strategie die UPC al enige tijd voert. “RTL4 HD en RTL5 HD hebben we tot nog toe nog niet toegevoegd omdat deze onvoldoende native HD content bevatten. We hebben afspraken gemaakt over de hoeveelheid native HD content die de zenders moeten hebben om bij ons gelanceerd te worden. Zodra dat punt bereikt is, zullen ook RTL4 HD en RTL5 HD toegevoegd worden. We hebben nog geen datum hiervoor.” Ook wat betreft de onderhandelingen met SBS Broadcasting over doorgifte van het nu beschikbare HD-kanaal Net 5 HD, en ook de nog te lanceren HD-zenders Veronica HD en SBS 6 HD, kan Sutmuller nog niets concreets zeggen. “We zijn nog steeds in gesprek” aldus de mediawoordvoerder van UPC.

    Ook blijft er nog onzekerheid wanneer er nieuwe firmware voor de UPC HD-mediaboxen beschikbaar komt die de HD-kanalen op de goede zenderplaats in de UPC zenderlijst plaatst. Met deze nieuwe firmware moet Nederland1 HD niet meer op voorkeuzeplek 71 maar daadwerkelijk op de eerste positie van de zenderlijst komen. UPC maakte verleden jaar al bekend met een firmware-update bezig te zijn waardoor dit mogelijk zou worden. Sutmuller hierover: “We zijn bezig om een goede manier te vinden om de HD zenders op de juiste plekken te zetten. Daar wordt aan gewerkt en zodra die oplossing er is, zal die zo snel mogelijk geïmplementeerd worden. Ook hierover kan ik geen exacte datum geven.”
    HDTVUPCRTL NederlandSBS BroadcastingRTL4 HDRTL5 HDRTL7 HDRTL8 HDSBS 6 HDNet 5 HDVeronica HD

    Reacties