Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    UPC Zwitserland heft codering digitale kabel grotendeels op

    Waar een flink aantal digitale kabelkijkers in Nederland alleen maar van zou kunnen dromen, wordt in Zwitserland realiteit. Er komt een groot ongecodeerd digitaal basispakket.
    Jan-Hein Visser
    26 oktober 2012
    comments 0
    UPC Zwitserland heft codering digitale kabel grotendeels op
    Waar een flink aantal digitale kabelkijkers in Nederland alleen maar van zou kunnen dromen, wordt in Zwitserland realiteit. Er komt een groot ongecodeerd digitaal basispakket.

    UPC Cablecom is het grootste Zwitserse kabeltv-bedrijf dat deze maatregel gaat doorvoeren om daarmee tegemoet te komen aan de druk vanuit de politiek om digitalisering te bevorderen. Alhoewel Cablecom het niet verplicht is, drong de Zwitserse overheid aan op een ongecodeerd digitaal basispakket en mag Cablecom in ruil de tarieven verhogen. Dit bevordert digitalisering omdat er op veel apparatuur in naar schatting 1,8 miljoen huishoudens dan direct digitaal kan worden gekeken zonder decoders of speciale CI-modules. Bovendien kan het ongecodeerde analoge pakket dan worden afgebouwd, ook al blijft dit vooralsnog uit 36 kanalen bestaan.

    55 zenders digitaal ongecodeerd

    Vanaf de jaarwisseling zullen dan ook de 55 meest populaire zenders (inclusief HD) ongecodeerd worden verspreid en daarnaast kan men ook nog eens meer dan honderd zenders via het internet gaan bekijken (dat is meer dan in Nederland via Horizon mogelijk is). Moederbedrijf Liberty Global voerde een vergelijkbare maatregel ook al door bij Kabel BW in Zuidwest-Duitsland, maar daar was een ongecodeerd digitaal basispakket een harde voorwaarde die gesteld werd aan overname. In Zwitserland mag nu het analoge pakket verder worden uitgekleed, al moet daar vooralsnog wel een aantal must-carry zenders in blijven zitten.

    UPC Nederland en Telenet coderen

    Bij UPC Nederland en ook bij Telenet in Vlaanderen lijkt een ongecodeerd digitaal basispakket in de nabije toekomst absoluut niet aan de orde. Alle signalen worden sterk beveiligd en zijn alleen met de decoder en eraan gekoppelde boxkey of kaart te zien dan wel met de CI+ module, waarop ook weer allerlei beperkingen zitten, zodat er niet zomaar opnames met externe apparatuur kunnen worden gemaakt. Voor veel gebruikers vormt dit een belemmering om op digitale kabeltelevisie over te stappen.
    UPCCablecomTelenetKabel BWDigitale kabelCoderingCI+

    Reacties

  1. TV-TIP Independence Day

    Independence Day
    RTL 7 om 20:25 uur
    De aarde krijgt te maken met een buitenaardse invasie. President Whitmore (Bill Pullman) wil eigenlijk niet vechten, maar heeft al snel door dat dat de enige manier is waarop de mens kan overleven. De hoop van de mensheid ligt in handen van Whitmore, wetenschapper David Levinson (Jeff Goldblum) en piloot Steven Hiller (Will Smith).

    TV-TIP Het Roer Om

    Het Roer Om
    SBS6 om 20:30 uur
    Bij de fanatieke hengelaar gaat het hart sneller kloppen van het Noorse fjordengebied. Zo ook bij Dennis en Annelies, die hun comfortabele huis-tuin-en-keukenleventje in Nederland verruilen voor een nog ongewis avontuur in het Noorse Rekdal. Hier, op zo’n 44 kilometer van het bij visliefhebbers bekende Romsdalsfjord, neemt het stel een viscentrum met vier appartementen over van een Nederlands koppel. Direct worden ze in het diepe gegooid, want er komt een grote groep vissers die ze op sleeptouw moeten nemen.

    Interview