Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    [UPDATE] Politiek fluit Omroep Brabant terug

    De kans is groot dat Omroep Brabant in 2011 gewoon via de satelliet te zien blijft. De Brabantse politiek heeft de regionale omroep op niet misverstane wijze duidelijk gemaakt dat het stoppen van de satellietverspreiding ongewenst is.
    Jarco Kriek
    11 december 2010
    comments 0
    [UPDATE] Politiek fluit Omroep Brabant terug

    Omroep Brabant is zo goed als zeker ook volgend jaar via de satelliet te bekijken. Vandaag werd een motie van het CDA in Brabant door Provinciale Staten in de raadsvergadering unaniem gesteund. Hierdoor wordt Omroep Brabant door de provincie dringend verzocht de satellietverspreiding in stand te houden.

    Zeker door de unanieme omarming van de motie van het CDA lijkt het voor Omroep Brabant vrijwel onmogelijk om de wens van Provinciale Staten naast zich neer te leggen. De provincie Brabant geeft Omroep Brabant volgend jaar rond de 15 miljoen euro subsidie. Dat is ongeveer 75 procent van de totale begroting van de regionale omroep. Erik van den Oord van het CDA in Brabant, en opsteller van de motie, verklaarde afgelopen week al tegen Totaal TV dat Omroep Brabant een leverplicht aan alle Brabanders, dus ook in zogenaamde buitengebieden, heeft. Door het wegvallen van de satellietverspreiding zou Omroep Brabant deze leverplicht niet na kunnen komen. De alternatieven die Omroep Brabant bij het besluit om te stoppen met satellietverspreiding aanbracht, digitale aardse televisie (Digitenne) en internet, zijn voor de buitengebieden verre van toereikend. Omroep Brabant hoeft overigens niet te hopen om extra subsidie voor het behouden van de satellietverspreiding. Provinciale Staten was daar vandaag heel duidelijk in. De subsidie die Omroep Brabant voor 2011 krijgt is volgens hen ruim voldoende om satellietverspreiding van de regionale omroep te bekostigen.

    Formeel wordt door het aannemen van de CDA motie de provincie opgeroepen om op korte termijn met Omroep Brabant in gesprek te gaan. Daarbij moet de insteek zijn dat Omroep Brabant geen enkele seconde van de satelliet verdwijnt. Omroep Brabant moet overigens zelf de beslissing nemen om de satellietverspreiding voort te zetten. Dat besluit lijkt inmiddels door Omroep Brabant genomen te zijn. Op de eigen website zegt Omroep Brabant in een redactioneel artikel dat de omroep nu 350.000 euro uit eigen begroting dient vrij te maken. Hoe Omroep Brabant aan dit bedrag komt lijkt vooralsnog onduidelijk. Mocht dit inderdaad het bedrag zijn dat Omroep Brabant zegt te besteden aan satellietverspreiding dan moet het zo goed als zeker gaan om verdere satellietverspreiding in MPEG2 via de Astra3-satelliet. Dit was het eerste aanbod dat M7 Group S.A de regionale omroepen heeft gedaan. Later is met diverse regionale omroepen, waaronder Omroep Brabant, gesproken over een goedkoper voorstel waarin de regionale omroepen in MPEG4 op de Astra3-satelliet gaan uitzenden. Nadeel hiervan dat de satellietkijker een HD-satellietontvanger nodig heeft om MPEG4 uitgezonden programma’s te kunnen bekijken.

    Bill Wijdeveld, directeur van Astra Benelux, is uiteraard zeer ingenomen met de uitkomst van de stemming: "Dit geeft hoop aan de ruim 60.000 satelliethuishoudens in Brabant dat zij in Oudejaarsnacht ook na 12 uur hun eigen Omroep Brabant kunnen blijven volgen. En wellicht ook een inspiratie voor de Limburgse Staten om tot een soortgelijk initiatief over te gaan, want de situatie daar is feitelijk identiek."

    Update: In het redactioneel artikel op de website van Omroep Brabant is zaterdagmorgen, dus na publicatie van dit artikel, de volgende zin toegevoegd:  Directeur Gert Bielderman van Omroep Brabant wil aan zijn besluit vasthouden, tenzij de provincie met geld over de brug komt.

    Omroep BrabantsatellietDigitenneinternetCanalDigitaalM7 Group S.AAstra BeneluxAstra3SES AstraASTRAMPEG4MPEG2HDTVROOS

    Reacties

  1. TV-TIP Independence Day

    Independence Day
    RTL 7 om 20:25 uur
    De aarde krijgt te maken met een buitenaardse invasie. President Whitmore (Bill Pullman) wil eigenlijk niet vechten, maar heeft al snel door dat dat de enige manier is waarop de mens kan overleven. De hoop van de mensheid ligt in handen van Whitmore, wetenschapper David Levinson (Jeff Goldblum) en piloot Steven Hiller (Will Smith).

    TV-TIP Het Roer Om

    Het Roer Om
    SBS6 om 20:30 uur
    Bij de fanatieke hengelaar gaat het hart sneller kloppen van het Noorse fjordengebied. Zo ook bij Dennis en Annelies, die hun comfortabele huis-tuin-en-keukenleventje in Nederland verruilen voor een nog ongewis avontuur in het Noorse Rekdal. Hier, op zo’n 44 kilometer van het bij visliefhebbers bekende Romsdalsfjord, neemt het stel een viscentrum met vier appartementen over van een Nederlands koppel. Direct worden ze in het diepe gegooid, want er komt een grote groep vissers die ze op sleeptouw moeten nemen.

    Interview