Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Vijftiende sterfdag van Alfred Lagarde

    De Nederlandse radiowereld werd op 1 januari 1998 opgeschrikt door de plotselinge dood van Veronica-dj Alfred Lagarde. Lagarde had de bijnamen Big Al en Big Bad Al.
    Jarco Kriek
    1 januari 2013
    comments 2
    Vijftiende sterfdag van Alfred Lagarde
    Foto: ANP

    De Nederlandse radiowereld werd op 1 januari 1998 opgeschrikt door de plotselinge dood van Veronica-dj Alfred Lagarde. Lagarde had de bijnamen Big Al en Big Bad Al.

    Lagarde stierf op de nieuwjaarsdag van 1998 onverwacht aan een hersenbloeding. Het leven van hem had tot op dat moment in het teken van seks, drugs en rock and roll bestaan. Naast zijn werk als dj was hij ook één van de beste – zo niet de beste – voice-over stem van Nederland. Alfred Lagarde was onder meer de stem van Radio Veronica. Ook voor veel regionale- en lokale radiozenders en radiopiraten maakte Lagarde in de jaren ’80 en ’90 jingles, promo’s en radiocommercials.

    Radiodier in hart en nieren

    Alfred Lagarde – die bekend stond als radiodier in hart en nieren – heette in het echt Alfred van der Garde en werd op 2 april 1948 in Groningen geboren. Hij begon zijn radioloopbaan bij de KRO. In 1971 kreeg Lagarde landelijke bekendheid door als dj bij Radio Noordzee Internationaal aan de slag te gaan. In 1973 komt hij bij de VARA terecht waar hij onder meer het programma Beton Uur presenteert. Uiteindelijk komt Alfred Lagarde in 1982 bij Veronica terecht. Daar presenteerde hij met Kees Baars en Annette van Trigt het legendarische radioprogramma Countdown Café. Ondanks dat hij in de jaren ’90 de stem van Radio Veronica werd, was Lagarde in de laatste jaren van zijn leven vooral op het radiostation Kink FM te beluisteren.

    Johnny Camaro

    Naast dj maakte Alfred Lagarde ook furore als zanger. Met een Surinaams accent maakte hij een album waarvan de nummers 'Hey darling, dans nog één keer met mij' en 'Don’t worry be happy' de Nederlandse top 40 weten te bereiken. De op 1 januari 1998 gestorven Alfred Lagarde stierf vier maanden voordat hij Abraham zou zien op 49-jarige leeftijd. Hier vindt men een ode aan radiolegende Alfred Lagarde.

    Alfred LagardeBig AlBig Bad AlRadio VeronicaKink FMKROVARARadio Noordzee Internationaalradiolokale radioregionale radioradiopiratenetherpiratenoverledeneerbetoonBeton UurCountdown Café

    Reacties

  1. TV-TIP 2Doc: The Total Trust

    2Doc: The Total Trust
    NPO 2 om 22:18 uur
    In China is weinig ruimte voor afwijkende meningen. Activisten, advocaten, journalisten én gewone burgers worden continu bespied met een geavanceerd digitaal systeem. De overheid gebruikt het netwerk niet alleen om burgers te straffen: er wordt zo veel informatie verzameld dat protest­acties vaak te voorspellen zijn. In The Total Trust vertellen experts hoe ‘negatief gedrag’ wordt afgestraft, en hoe Chinezen beloond worden als ze zich wél aan de strenge regels houden.

    Interview