Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Voorlopig geen 3D bij Duitse omroepen ARD en ZDF

    Voorlopig hoeft de 3D-kijker nog niet te rekenen op 3D-uitzendingen bij de Duitse publieke omroepen ARD en ZDF. Deze hebben het vizier volledig gericht op HDTV.
    Jarco Kriek
    4 september 2010
    comments 0
    Voorlopig geen 3D bij Duitse omroepen ARD en ZDF

    De Duitse publieke omroepen ARD en ZDF volgen wat betreft 3D-televisie de Britse collega BBC. Beide omroepinstellingen zien voorlopig niets in 3D-televisie en willen alle aandacht geven aan de verdere uitrol van HDTV, waarmee men onlangs mee is gestart.

    De Duitse publieke omroepen begonnen met HDTV bij de start van de Olympische Winterspelen in Vancouver begin dit jaar. De echte doorbraak van HDTV in Duitsland was echter enkele maanden later. Net als in 1974, bij de overgang van zwart-wit naar kleur, was in 2010 het Wereldkampioenschap voetbal hier verantwoordelijk voor. De Duitse publieke omroepen willen, voordat ze de stap naar 3D maken, eerst de verdere uitrol van HDTV tot een goed einde brengen. Daarbij speelt het stoppen met analoge televisie een belangrijke rol. Op 30 april 2012 stoppen ARD en ZDF definitief met deze televisietechnologie. Dit is ook een belangrijke stap in de verdere uitrol van HDTV. Steeds meer landelijke- en regionale televisiekanalen van ARD en ZDF gaan vanaf dat moment, en sommige zelfs eerder, in HD-kwaliteit uitgezonden worden.

    Ondanks de grote belangstelling die een nieuwe techniek als 3D in de afgelopen maanden blijven ARD en ZDF de boot voorlopig afhouden. Beide omroepen hebben zelfs nog geen concrete plannen om in de verdere toekomst te starten met 3D-televisie. Belangrijkste reden is het kostenplaatje. Om echt in volwaardig 3D te kunnen uitzenden, en dus niet 2D-content opwaarderen naar 3D, is heel veel geld nodig. Vooral de productie en registratie van volwaardig 3D-centent is op dit moment nog zeer prijzig. De Duitse publieke omroepen volgen hiermee de strategie van het Britse BBC. Deze maakte enkele maanden geleden ook bekend eerst vrijwel al, het voor nieuwe innovaties, beschikbare geld in de verdere uitrol van HDTV te willen stoppen. Dan pas wil men het vizier gaan richten op 3D. Daarbij maakt de BBC echter wel één uitzondering. Tijdens de Olympische Spelen van 2012 in de Engelse hoofdstad London, wat ook het hoofdkwartier van de BBC is, wil men wel enkele 3D-registraties gaan maken.



    3D3D-TVARDZDFBBCHDTV

    Reacties