Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Voorlopig geen DVB-C2 maar wel meer 256QAM bij UPC

    UPC denkt in de komende jaren nog genoeg baat te hebben bij bandbreedte besparende technieken als MPEG4 en 256QAM. Hierdoor staat de invoering van DVB-C2 voorlopig op een zijspoor.
    Jarco Kriek
    15 september 2010
    comments 0
    Voorlopig geen DVB-C2 maar wel meer 256QAM bij UPC

    UPC Nederland houdt de situatie rondom het volwassen worden van de nieuwe kabeltechniek DVB-C2 wel goed in de gaten maar gaat dit voorlopig zeker nog niet ondersteunen. Wel gaat UPC andere verbeterde technieken in de toekomst meer gebruiken.

    Hierbij kan gedacht worden aan de verbeterde compressietechniek MPEG4 en de modulatievorm 256QAM. Op dit moment gebruikt UPC op enkele van haar frequentiesloten, een frequentieslot wordt ook wel mux genoemd, al 256QAM. Hierbij kan bandbreedte worden gespaard. De hierdoor vrijgekomen bandbreedte kan bijvoorbeeld weer gebruikt worden voor de doorgifte van meer (HD)televisiekanalen of meer Video on Demand content. In de directe toekomst gaat UPC meer muxen upgraden van de nieuwere modulatietechniek 256QAM. Een nadeel van 256QAM is dat er meer storingen bij ontvangst van deze frequenties kunnen optreden wanneer er minder goede bekabeling in de huiselijke omgeving gebruikt wordt. Op een persbijeenkomst vanmiddag in Almere gaf UPC aan dat men denkt hier voor de directe toekomst voldoende bandbreedte mee kan genereren voor de uitrol van meer televisiekanalen en nieuwe diensten. Wederom werd duidelijk dat UPC er in de komende jaren niet aan denkt het analoge televisie-aanbod te willen uitschakelen. Wel wordt met belangstelling de ontwikkelingen rondom de analoge afschakeling bij collega Caiway op 10-10-10 (10 oktober 2010) goed in de gaten gehouden.

    Een spoedige omschakeling naar de nieuwe, en mogelijk tot meer dan 50 procent bandbreedte besparende, uitzendtechnologie DVB-C2 zit er op dit moment zeker nog niet in. Dit in tegenstelling tot Ziggo dat zich bij het consortium van Europese kabelaanbieders heeft aangesloten dat DVB-C2 actief in de ontwikkeling daarvan ondersteunt. Wel wordt op Europees niveau door moederbedrijf Liberty Global ook deze ontwikkeling goed gemonitord. UPC loopt echter bij een mogelijke invoering van DVB-C2 tegen een praktisch en ook financieel probleem aan. De Mediaboxen die UPC bij de abonnees heeft afgezet zijn, in tegenstelling tot Ziggo, in bruikleen door UPC aan de abonnee gegeven. Bij gebruik van DVB-C2 moet een nieuwe digitale decoder gebruikt worden. Het financieel kostenplaatje komt dus geheel bij UPC te leggen. Een soortgelijk probleem ondervindt KPN op dit moment ook bij Digitenne. In steeds meer landen wordt, de eveneens bandbreedte besparende uitzendtechniek, DVB-T2 uitgerold. Nederland blijft zo goed als zeker achter omdat de meeste digitale Digitenne decoders ook bij KPN via een huurmodel in de huiskamers is gezet.

     

    UPCdigitale televisieanaloge televisie64QAM256QAMMPEG4DVB-C2KPNDigitenneDVB-T2HDTVVideo on Demand

    Reacties

  1. TV-TIP Harcore Pawn

    Harcore Pawn
    RTL 7 om 19:30 uur
    De spanning neemt toe in het pandhuis nadat eigenaar Les in elkaar is gezakt. Seth en Ashley proberen de tent samen te runnen, maar ze hebben allebei hele andere ideeën over hoe ze dat aanpakken. Als Les getuige is van het zoveelste conflict bedenkt hij een wedstrijd: degene die zijn werk het beste doet wordt zijn tijdelijke vervanger. Ondanks Les' plan wordt er nog heel wat afgeruzied in het tiende seizoen van Hardcore Pawn.

    TV-TIP Oh, Wat Een Jaar!

    Oh, Wat Een Jaar!
    RTL 4 om 20:00 uur
    Chantal Janzen, Ruben Nicolai en Gerard Joling zijn weer terug met het negende seizoen van de populaire quiz. Oh, Wat Een Jaar! gaat 'dubbel retro' van start. De teams keren terug naar 1985, waarin Wubbo Ockels de eerste Nederlander in de ruimte werd en Evert van Benthem de Elfstedentocht won. Dat jaar was óók het onderwerp van de allereerste aflevering van Oh, Wat Een Jaar! in 2017, toen nog met Linda de Mol als presentatrice.

    Interview