Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Ziggo stemt aanbod op KPN af

    Ziggo en UPC gaan in april samen onder de merknaam Ziggo verder. De diensten van beide kabelbedrijven worden meer gelijkgetrokken.
    Jarco Kriek
    23 februari 2015
    comments 12
    Ziggo stemt aanbod op KPN af

    Ziggo en UPC gaan in april samen onder de merknaam Ziggo verder. De diensten van beide kabelbedrijven worden meer gelijkgetrokken. Het aanbod van het nieuwe Ziggo lijkt verdacht veel op KPN.


    Om het zenderaanbod voor een groot deel vanaf 1 april gelijk te trekken voeren UPC en Ziggo wijzigingen door. Hieruit blijkt dat het zenderaanbod op het gebied van buitenlandse zenders vrijwel gelijk als belangrijkste concurrent KPN te zijn. Zo is de Marokkaanse zender 2M al enige tijd onderdeel van het KPN-aanbod. Ook de komst van de Antilliaanse zender RTV-7 – die overigens al enige tijd voor UPC-klanten beschikbaar is – en Mediaset Italia lijkt op een afstemming op het KPN-aanbod. Voor 2M en Mediaset Italia sneuvelen bij Ziggo de zenders France 2 en RAI Uno. Beide zenders worden in Nederland hierdoor niet meer door landelijk beschikbare aanbieders doorgegeven.

    Landelijke aanbieders houden elkaar in de gaten

    De twee grootste landelijke aanbieders KPN en Ziggo houden elkaar wat betreft het zenderaanbod goed in de gaten. Grote delen van het zenderaanbod zijn gelijk. Ook worden tv-kanalen vaak in hetzelfde zenderpakket aangeboden. Zo bieden beide aanbieders een soft erotisch tv-kanaal in het basispakket. En is er een veelal gelijk buitenlands zenderaanbod. Daarbij wordt ook gekeken naar de samenstelling van de Nederlandse bevolking. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Turkse, Marokkaanse en Antilliaanse zenders in het zenderaanbod opgenomen worden.

    Concurrentie leidraad afschaffen programmaraden

    Bij het afschaffen van de programmaraden werd door de politiek uitgegaan van concurrentie tussen aanbieders om diversiteit in het zenderaanbod te behouden. Na een jaar blijkt dat de twee belangrijkste aanbieders van Nederland juist het zenderaanbod meer op elkaar afstemmen. Programmaraden konden in het verleden overigens geen invloed op het digitale zenderaanbod uitoefenen. Bij analoge tv kon men acht zenders aan aanbieders voor verplichte doorgifte adviseren. Alleen bij zeer zwaarwegende redenen kon een aanbieder dit advies naast zich neerleggen. Samen met de zogenaamde must-carry zenders kwam hierdoor het verplichte analoge zenderaanbod op vijftien zenders uit. Dit aantal is in de huidige Mediawet nog steeds het minimaal aantal zenders dat een kabelbedrijf analoog moet aanbieden als men analoge tv in het dienstenaanbod heeft opgenomen.

    ZiggoKPNzenderaanbodkabelglasvezelMediawet2MFrance 2France2RTV-7RVT 7Mediaset ItaliaRAI UnoTRTTRT TürkMeiden van HollandpornoseksAntillenMarokkoTurkije

    Reacties

  1. TV-TIP 2Doc: The Total Trust

    2Doc: The Total Trust
    NPO 2 om 22:18 uur
    In China is weinig ruimte voor afwijkende meningen. Activisten, advocaten, journalisten én gewone burgers worden continu bespied met een geavanceerd digitaal systeem. De overheid gebruikt het netwerk niet alleen om burgers te straffen: er wordt zo veel informatie verzameld dat protest­acties vaak te voorspellen zijn. In The Total Trust vertellen experts hoe ‘negatief gedrag’ wordt afgestraft, en hoe Chinezen beloond worden als ze zich wél aan de strenge regels houden.

    Interview