1. Nieuws

  ‘Commissariaat handhaaft Mediawet niet’

  Er is door Radio.nl forse kritiek op het Commissariaat voor de Media geuit. Uit eigen onderzoek van de internetsite zou blijken dat het overheidsorgaan handhaving niet goed uitvoert.
  Jarco Kriek
  24 april 2014
  comments 1
  ‘Commissariaat handhaaft Mediawet niet’
  Foto: ANP

  Er is door Radio.nl forse kritiek op het Commissariaat voor de Media geuit. Uit eigen onderzoek van de internetsite zou blijken dat het overheidsorgaan handhaving op de mediawet niet goed uitvoert.

  Bij het onderzoek zijn tientallen dossiers bij het Commissariaat voor de Media opgevraagd en daarna bestudeerd. Daarbij kwamen de onderzoekers diverse ernstige misstanden op het spoor. Het gaat hierbij onder meer om frauderende omroepen die het Commissariaat voorliegen, financiële fraude, illegale uitzendingen en ernstige overtredingen van de mediawet.

  Lokale omroepen

  Het probleem ligt vooral bij lokale omroepen. Deze moeten aan de zogenaamde ICE-norm voldoen. Hierin wordt geregeld hoeveel informatie de lokale omroep minimaal moet uitzenden. De ICE-norm moet lokale omroepen ervan weerhouden om alleen als muziekzender door het leven te gaan en informatief een toegevoegde waarde voor de lokale bevolking te zijn. Sommige lokale omroepen liegen het Commissariaat stelselmatig voor door vervalste informatie aan te bieden. Naast financiële fraude laten enkele lokale omroepen zich ook betalen om gemeentepropaganda uit te zenden. Opvallend is dat ook de koepelorganisatie van lokale omroepen OLON ernstige kritiek op het functioneren heeft. OLON geeft het Commissariaat in zijn algemeenheid een slechte tot neutrale beoordeling waar het gaat om het toezicht op het naleven van regels.

  Landelijke omroep

  De onderzoekers van Radio.nl zeggen verder bewijzen te hebben dat landelijke en regionale zenders illegaal hebben uitgezonden zonder dat het Commissariaat heeft ingegrepen. Bij diverse zenders had het de uitzendvergunning zelfs moeten intrekken. Het lijkt hierbij vooral om radiozenders te gaan. Ook bij zogenaamde evenementenzenders die via een speciale tijdelijk FM-vergunning in de ether uitzenden, gaat van alles mis. Deze zenders moeten aan wettelijke eisen voldoen, maar deze worden door het Commissariaat niet gecontroleerd.

  Geen reactie

  Het Commissariaat stelt tegenover Radio.nl dat de toezichthouder goed functioneert. Desondanks heeft de toezichthouder nauwelijks een reactie gegeven op de gevonden feiten, die in een gesprek zijn voorgelegd. Het ziet daarom geen aanleiding om op het onderzoek van de internetsite te reageren.

  Commissariaat voor de MediaCvdMMediawetOLONROOSpublieke omroepNPOdigitaal basispakketstandaardpakketVRTKetnetOp12Ketnet/Op12must-carrymust carryDigitenneKPNsatellietCanalDigitaal

  Reacties

 1. TV-TIP UEFA Champions League: FK Rostov - PSV

  UEFA Champions League: FK Rostov - PSV
  Veronica om 20:00 uur
  Live de wedstijd van de UEFA Champions League: FC Rostov - PSV.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTEN DEEPWATER HORIZON

   Deepwater Horizon vertelt ‘t waargebeurde verhaal van het grootste olielek ooit in de Golf van Mexico. Deze actiethriller draait vanaf 29 september in de bioscopen: Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes weggeven.

  TV-TIP X2

  X2
  RTL 7 om 20:30 uur
  De goede mutanten onder leiding van Professor Xavier (Patrick Stewart) worden versterkt door een aantal nieuwe superhelden. Er is nog steeds een anti-mutanten razzia gaande, dit keer onder leiding van William Stryker (Brian Cox). Hierdoor besluiten alle mutanten om voor ??n keer hun krachten te bundelen. Met het lot van de wereld in hun handen, staan de X-Men aan de vooravond van ??n van de gevaarlijkste missies ooit