1. Nieuws

  ‘Commissariaat handhaaft Mediawet niet’

  Er is door Radio.nl forse kritiek op het Commissariaat voor de Media geuit. Uit eigen onderzoek van de internetsite zou blijken dat het overheidsorgaan handhaving niet goed uitvoert.
  Jarco Kriek
  24 april 2014
  comments 1
  ‘Commissariaat handhaaft Mediawet niet’
  Foto: ANP

  Er is door Radio.nl forse kritiek op het Commissariaat voor de Media geuit. Uit eigen onderzoek van de internetsite zou blijken dat het overheidsorgaan handhaving op de mediawet niet goed uitvoert.

  Bij het onderzoek zijn tientallen dossiers bij het Commissariaat voor de Media opgevraagd en daarna bestudeerd. Daarbij kwamen de onderzoekers diverse ernstige misstanden op het spoor. Het gaat hierbij onder meer om frauderende omroepen die het Commissariaat voorliegen, financiële fraude, illegale uitzendingen en ernstige overtredingen van de mediawet.

  Lokale omroepen

  Het probleem ligt vooral bij lokale omroepen. Deze moeten aan de zogenaamde ICE-norm voldoen. Hierin wordt geregeld hoeveel informatie de lokale omroep minimaal moet uitzenden. De ICE-norm moet lokale omroepen ervan weerhouden om alleen als muziekzender door het leven te gaan en informatief een toegevoegde waarde voor de lokale bevolking te zijn. Sommige lokale omroepen liegen het Commissariaat stelselmatig voor door vervalste informatie aan te bieden. Naast financiële fraude laten enkele lokale omroepen zich ook betalen om gemeentepropaganda uit te zenden. Opvallend is dat ook de koepelorganisatie van lokale omroepen OLON ernstige kritiek op het functioneren heeft. OLON geeft het Commissariaat in zijn algemeenheid een slechte tot neutrale beoordeling waar het gaat om het toezicht op het naleven van regels.

  Landelijke omroep

  De onderzoekers van Radio.nl zeggen verder bewijzen te hebben dat landelijke en regionale zenders illegaal hebben uitgezonden zonder dat het Commissariaat heeft ingegrepen. Bij diverse zenders had het de uitzendvergunning zelfs moeten intrekken. Het lijkt hierbij vooral om radiozenders te gaan. Ook bij zogenaamde evenementenzenders die via een speciale tijdelijk FM-vergunning in de ether uitzenden, gaat van alles mis. Deze zenders moeten aan wettelijke eisen voldoen, maar deze worden door het Commissariaat niet gecontroleerd.

  Geen reactie

  Het Commissariaat stelt tegenover Radio.nl dat de toezichthouder goed functioneert. Desondanks heeft de toezichthouder nauwelijks een reactie gegeven op de gevonden feiten, die in een gesprek zijn voorgelegd. Het ziet daarom geen aanleiding om op het onderzoek van de internetsite te reageren.

  Commissariaat voor de MediaCvdMMediawetOLONROOSpublieke omroepNPOdigitaal basispakketstandaardpakketVRTKetnetOp12Ketnet/Op12must-carrymust carryDigitenneKPNsatellietCanalDigitaal

  Reacties

 1. TV-TIP Het vonnis

  Het vonnis
  NPO 3 om 22:00 uur
  Na een feestelijke avond bij zijn baas thuis, rijdt Luc Segers (Koen de Bouw) met zijn gezin naar huis. Wanneer ze onderweg stoppen om te tanken en een brood te halen bij een 24/7 automaat, slaat het noodlot toe. Wanneer Luc bijkomt uit een coma ligt hij in het ziekenhuis en blijkt hij zowel zijn vrouw als zijn dochter te zijn verloren. Verantwoordelijk voor het familiedrama is junkie Kenny de Groot, die door Luc wordt herkend op foto’s. De openbaar aanklager verzekert hem dat het recht zal zegevieren, maar niets blijkt minder waar… Kenny de Groot komt vrij vanwege een simpele procedurefout, ontdekt door zijn advocaat (Veerle Baetens). Verscheurt door verdriet en onmacht, neemt Luc het recht in eigen hand. Nu staat hij in de beklaagdenbank en zal hij zich moeten meten met de rechtstaat die hem in de steek heeft gelaten.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY JASON BOURNE

   Matt Damon is terug en dit keer krijgt de zaak een persoonlijk tintje in Jason Bourne. Totaal TV mag dit spetterende vijfde hoofdstuk van de kaskrakerfranchise vijf keer als Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Hotel Rwanda

  Hotel Rwanda
  RTL 8 morgen om 00:45 uur
  Het waargebeurde verhaal van een gewone man die de moed en kracht had zijn leven op het spel te zetten om tal van onschuldige mensen te redden. Hutu Paul Rusesabagina (Don Cheadle) is hotelmanager van het luxe Hotel des Milles Collines in Rwanda. Tijdens de burgeroorlog tussen de Hutu?s en Tutsi?s begin jaren ?90 biedt Paul onderdak aan meer dan twaalfhonderd Tutsi-vluchtelingen in zijn hotel. Paul vecht ook voor zijn eigen leven en dat van zijn (Tutsi)vrouw en kinderen.

  Zappen.blog.nl